reklama

Češi do sebe dostanou jen polovinu vlákniny

Přestože vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, je pro nás velmi důležitá, protože udržuje naše zažívání ve formě a má řadu dalších benefitů.

Foto: Isifa/Thinkstock

Přestože vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, je pro nás důležitá. Ne nadarmo se jí přezdívá "kartáč střev". Udržuje naše zažívání ve formě a má řadu dalších benefitů.

I o nich vám v dalším díle video seriálu Vím, co jím řeknou odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Zvyšte svůj příjem vlákniny

"Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být v našich podmínkách asi 30 gramů. Průměrný příjem v Česku je ale pouze 12 až 15 gramů, tedy poloviční," říká výživový specialista Petr Havlíček. Přitom bez dostatečného množství vlákniny nebude tělo správně fungovat a člověk může mít zdravotní problémy.

Rozpustná vláknina na hubnutí

"Rozpustná vláknina, pektin, inulin, fruktooligosacharidy a například rezistentní škroby, ve vodě dobře bobtná a uvádí se, že je schopna zvětšit svůj objem až 40x. Díky této schopnosti navozuje rychlejší pocit sytosti," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. Proto ji lze dobře využít při léčbě nadváhy a obezity.

Vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, částečně brání přístupu trávicích enzymů a tím zpomaluje trávení a vstřebávání živin. Prodlužuje tak pocit sytosti. Zdrojem rozpustné vlákniny je ovoce a zelenina.

Více rad a tipů o vláknině se dozvíte na videu!

Nerozpustná vláknina udělá pořádek v zažívání

Nerozpustná vláknina (např. celulóza, hemicelulóza, lignin) na rozdíl od rozpustné vlákniny ve vodě téměř nebobtná. Její zdravotní význam spočívá v tom, že zvětšuje objem stolice a zlepšuje střevní peristaltiku (pohyblivost). Uplatňuje se proto v prevenci zácpy, a žaludečních vředů, dráždivého tračníku, hemoroidů a nádorových onemocnění střev.

Aby se uplatnil ochranný účinek vlákniny, je nutné dbát na dostatečný pitný režim. V opačném případě může vyšší příjem vlákniny způsobit zácpu. "Tohoto typu vlákniny bychom měli konzumovat zhruba 10 gramů denně, tedy jednu třetinu z celkového doporučeného množství," říká Petr Havlíček.

Vláknina na obalech

Pokud výrobce na potravině napíše, že se jedná o "zdroj vlákniny", obsahuje výrobek alespoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku nebo 1,5 g vlákniny na 100 kcal výrobku. Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem "s vysokým obsahem vlákniny".

V obchodě se můžete také řídit logem Vím, co jím, jehož udělení závisí ve vybraných kategoriích (např. těstoviny, pečivo, sušenky, ovoce a zelenina) právě i na podílu vlákniny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama