reklama

Brusinky: Co všechno léčí červené bobulky?

Co mají společného svíčková, močové infekce a zuby? Pokud jste hádali, že na všechny tři věci jsou nejlepší brusinky, tak máte plný počet bodů. Tmavě červené lesní bobulky jsou stejně tak skvělou pochoutkou ke každému masu, jako i účinným lékem na mnoho problémů..

Foto: Isifa/Thinkstock

Co mají společného svíčková, močové infekce a zuby? Pokud jste hádali, že na všechny tři věci jsou nejlepší brusinky, tak máte plný počet bodů. Tmavě červené lesní bobulky jsou stejně tak skvělou pochoutkou ke každému masu, jako i účinným lékem na mnoho problémů.

Už stovky let je používají Slované v Rusku i indiáni v Americe, kde je znají jako cranberries. Užívaly se k hojení ran a zmírňování bolestí. Brusinky obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost: zabraňují bakteriím usazovat se na sliznicích.

Brusinky a močové infekce

Tento pozitivní vliv brusinek potvrdilo mnoho vědeckých výzkumů. Podle studie Weber State University ženy ve věku 18-45 let, které po dobu šesti měsíců denně užívaly doplněk stravy s brusinkami, vykazovaly značně snížené riziko onemocnění infekcemi močových cest, až o 40 %.

Náš tip: Nejsilnější antioxidant ze 100% brusinkového extraktu koupíte ZDE >>

Zánětem močového měchýře onemocní alespoň jednou v životě každá druhá žena. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací. Brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Protipřilnavý účinek proantokyanidu přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí, a brání tak vzniku infekce.

Brusinky a ústní hygiena

Červené bobulky působí proti zánětům dásní a všem infekcím v ústní dutině. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40  %.

Náš tip: Největší přírodní vitamínové bomby >>

Brusinky posilují dásně, protože obsahují účinné látky, snižující počet bakterií v ústech. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je hlavní příčinou vzniku parodontózy a zubního kazu.

Brusinky a zdravější žaludek

Látky obsažené v brusinkách zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usídlovaly. Tyto bakterie jsou příčinou poškození žaludečních stěn, způsobují žaludeční vředy a zvyšují riziko rakoviny žaludku.

Brusinky a vliv na srdce

Cranberries obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zabraňují oxidaci způsobené "zlým" LDL cholesterolem, a starají se tak o zdravý chod srdce.

Brusinky proti stárnutí

Brusinky jako většina tmavého lesního ovoce patří mezi plody s vysokým podílem antioxidantů. Jsou tak jasnou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály způsobujícími nejen stárnutí, ale i cukrovku, aterosklerózu, revmatická onemocnění či rakovinu.

Stačí si vybrat

Navíc brusinky skvěle chutnají - v anglosaských zemích se z nich připravuje brusinková omáčka k masu i báječné dezerty. Mohou se také sušit, přidávat do čajů nebo se z nich získává osvěžující nektar. Nektar a sušené brusinky jsou k dostání po celý rok. Čerstvé plody se na evropský trh dostávají na podzim a na pultech se objevují až do ledna.

Čtěte také: Na chřipku a nachlazení přírodní cestou?  >>

Podle vědeckých poznatků nehraje žádnou roli, v jaké formě jsou brusinky konzumovány. Čerstvé, zmrazené nebo sušené plody, brusinková šťáva nebo omáčka, všechny brusinkové produkty mají stejný účinek. Záleží jen na vás, jaké zvolíte, co vám nejvíce chutná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Necvičíš? Neudržíš!

Nejlepší sex? Čeká vás po padesátce!

8 rad, jak být konečně šťastná. Napořád


reklama
reklama
reklama