reklama

Alkohol a dieta: Pravda je horší, než jste čekali

Celý týden se hlídáte a cvičíte. Nedopřát si trochu hříchu ani o víkendu by bylo příliš tvrdé. Jenže pak zjistíte, že dva dny zruinovaly celé předchozí úsilí.

Foto: Isifa/Thinkstock

Celý týden se hlídáte a cvičíte. Nedopřát si trochu hříchu ani o víkendu by bylo příliš tvrdé. Jenže pak možná zjistíte, že dva dny zruinovaly celé předchozí úsilí.

Když se snažíme stravovat a žít zdravě, mělo by být samozřejmostí, že pro nás bude alkohol tabu. Existují však situace, kdy je obtížné se mu zcela vyhnout. Jarní zahrádky lákají na orosený půllitr piva, při společenských událostech bývá alkohol běžnou součástí zábavy. Máme pocit, že jedna sklenka nás nezabije, ale ne vždy u ní zůstane. Jak vlastně na alkohol reaguje náš metabolismus a kolik kalorií s ním přijmeme? Skutečnost je horší, než si míníme připustit.

Jedno pivo - víc než zdravá svačina

V rámci diety se alkohol vůbec nedoporučuje."Jde o takzvané prázdné kalorie, které nemají žádný nutriční přínos. Jeden gram čistého alkoholu má 29 kilojoulů, 17 kilojoulů má gram sacharidů nebo bílkovin a 37 kilojoulů má gram tuku. Alkohol se tak energeticky téměř vyrovná tuku. Jedním půllitrem desetistupňového piva přijmeme asi 840 kilojoulů, dvěma decilitry vína 500 kilojoulů, což už odpovídá energeticky výživné svačině," upozorňuje Katarína Jirková, specialistka na výživu a hubnutí z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Doporučujeme: Téma: Alkohol

V případě tvrdého alkoholu představuje 0,5 dl 450 až 500 kilojoulů, například u slivovice se jedná o 463 kilojoulů, u whisky pak o 492 kilojoulů. V případě likérů činí energetický příjem ještě o 100 kilojoulů více.

"Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem alkoholu omezit na příležitostnou konzumaci maximálně 20 gramů alkoholu denně, konkrétně 16 gramů u žen a 20 gramů u mužů, což odpovídá sklence vína či jednomu 12° pivu. Destiláty a ještě kaloričtější likéry radí vynechat úplně," uvádí Jirková.

Alkohol urychluje ukládání tuku

Kromě prázdných kalorií se v alkoholu skrývají i další rizika. Tělo ho totiž vnímá jako toxickou látku, a proto se ho snaží z organismu co nejrychleji odbourat. Na spalování potravin, které jsme zkonzumovali, mu tím pádem už nezbývají kapacity. S větším množství se koncentrace alkoholu v těle zvyšuje, zatímco rychlost odbourávání zůstává stejná.

"Další jídlo, které přijmete spolu s alkoholem, se ukládá do tukových zásob, protože v první řadě se musí odbourat alkohol. Alkohol zpomaluje metabolismus potřebných živin a navyšuje denní příjem energie," vysvětluje Katarína Jirková.

Náš tip: Alkohol? Horší než tuk! Přestaňte pít a zhubnete

Další nebezpečí přináší alkohol v podobě oslabené vůle. Už po sklenici piva mizí schopnost sebekontroly, kdy si dokážeme poručit, co jíst a co ne. S alkoholem navíc roste chuť na pochutiny, jako jsou oříšky, brambůrky a slaná či mastná jídla, která jsou v dietním režimu zcela nevhodná.

Co si smíme dovolit

Dietu neošálíme ani nealkoholickým pivem nebo ochucenými pivy a radlery s nízkým obsahem alkoholu. "Pivo je sladový nápoj s objemem alkoholu menším než 0,5 %, ale s vysokým obsahem sacharidů okolo 40 gramů na litr. Při hubnutí bychom se měli všem jeho podobám vyhnout," upozorňuje nutriční terapeutka. Jiný nápoj než suché bílé víno, ideálně v podobě střiku v poměru 1 : 1, se zkrátka s dietním režimem neslučuje.

"Možnost příležitostné konzumace alkoholu je stejně jako jídelníček při snaze redukovat váhu vhodné konzultovat s odborníkem, který vám poradí s dávkováním i množstvím. Vždy je to individuální, záleží také na okolnostech na tom, v jaké fázi hubnutí se klient nachází. Na začátku diety rozhodně doporučujeme alkohol zcela vyloučit," uzavírá Ktarína Jirková z Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sacharidy škodí víc než tuky

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

reklama
reklama
reklama