reklama

8 věcí, co jste nevěděli o biopotravinách

Jaro je tu, bude spousta ovoce a zeleniny a budeme žít zdravě - nejlépe bio. Možná si to tak říkáte také. Kéž by to bylo tak jednoduché!

Foto: Isifa/Thinkstock

Jaro je tu, bude spousta ovoce a zeleniny a budeme žít zdravě - nejlépe bio. Možná si to tak říkáte také. Kéž by to bylo tak jednoduché!

Víme, že bio je dražší. Pořád ale nevíme, jestli stojí za to. Možná také nevíte, že bůček nebo uherák, které bychom do zdravé stravy nejspíš nezařadili, se přesto může chlubit označením bio? Tady je dalších 8 věcí, které jste o biopotravinách také nejspíš nevěděli.

Bio není žádná novinka

Kdysi byly všechny potraviny bio. Teprve od konce 2. světové války se v zemědělství začaly používat pesticidy a další chemikálie a s postupem času začaly vzbuzovat čím dál větší obavy ze svých vedlejších účinků na lidské zdraví. Zároveň na mnoha místech planety včetně ČR dochází k tomu, že intenzivně obdělávaná půda se vyčerpává a ani stále účinnější hnojiva nedokáží zajistit úrodu. Ovšem kdyby se najednou všichni lidé ve vyspělých zemích vrhli na biovýrobky, současná produkce by nestačila. Ani zdaleka.

Bio není vždycky eko

Dnešní potraviny urazí v průměru 1000 kilometrů, než se dostanou na váš talíř. Platí to i o bioproduktech. Některé z nich připutovaly dokonce až z Číny! Pravda také je, že  50 % osiva, z nějž byly plodiny vypěstovány, nemá biopůvod.

Doporučujeme: Téma: Potraviny

U živočišných výrobků bio nemusí znamenat, že se pochází ze šťastných zvířat, která se proháněla někde po louce. Jen byla krmena menší porcí chemie, v ideálním případě žádnou. Zjednodušeně platí, že zvířata, z nichž použité maso pochází, byla chována bez nadměrného stresu a spásala chemií nezamořenou trávu či dostávala kvalitní "neumělé" krmivo.

U ryb a mořských výrobků tato kategorie neexistuje, takže označení bio je nesmysl.

Bio nemá víc živin

Byla to bomba, když před dvěma lety vyšla studie vědců z prestižní Stanfordovy  univerzity. Ukázalo se, že konzumace biopotravin nepřináší žádné zvláštní výhody. Znamenalo to, že biopotraviny nemají speciální nutrienty, které jim lidé obvykle přisuzují. Vědci však takové důkazy nenašli, přestože analyzovali 17 jiných studií provedených na lidech a 223 dalších výzkumů o obsahu nutrientů a úrovně kontaminace.

Rozdíl v obsahu vitaminů je zanedbatelný a také rozdělení tuků a proteinů je téměř totožné. Výskyt bakterií či virů vyvolávajících onemocnění není v žádném z obou druhů potravin častější.

Bio je bezpečnější

Jmenovaná studie ze Stanfordu zato potvrdila předpoklad, že biopotraviny poskytují lidskému zdraví lepší ochranu proti působení pesticidů a rezistentních bakterií. Biopotraviny podle analýz vykazovaly nižší kontaminaci pesticidy. Zcela bez pesticidů ale  nebyly ani bioprodukty!

Některé pesticidy se důkladným omytím dají odstranit z povrchu plodů, z jejich vnitřku však nikdy.

Bio není krásné

Na rozdíl od plodů z konvenčního zemědělství "jeden jako druhý" bývají ty bio menší, šišatější, zkrátka ošklivější. Mívají však lepší chuť - jsou šťavnatější, protože obsahují méně vody. Díky tomu mají přirozeně vyšší odolnost vůči plísním a škůdcům.  Přesto se rychleji kazí a podléhají například hnilobě právě pro absenci chemie. Zmíněné pesticidy totiž potlačují růst mykotoxinů (metabolitů plísní). Z výzkumů řady států EU vyplývá, že přítomnost mykotoxinů v potravinách víc souvisí
s jejich nesprávných skladováním než se způsobem pěstování.

K biopotravinám je proto třeba chovat se jinak než k těm běžným, důležité je dodržovat podmínky skladování a spotřebovat je podle návodu výrobce, zpravidla brzy po nákupu. Biovýrobky mohou napadnout i bakterie, na které už populace není zvyklá

Bio není jen pro bohaté

Dokazují to spotřebitelské průzkumy. Potraviny s tímto označením  kupuje aspoň občas téměř 80 % lidí. Tím spíš, že bioprodukty nemusíme nutně nakupovat jen na farmářských trzích nebo ve výlučných obchodech. Bio koutky totiž najdeme ve všech hyper i super marketech.

Bio je když ...

Jde o potraviny, vypěstované bez umělých pesticidů, hnojiv, antibiotik, dodaných hormonů nebo geneticky upravených prvků. Nesmí obsahovat syntetická barviva, aromatické látky a ochucovadla, ani geneticky modifikované organismy a produkty z nich pocházející. Bioprodukty také nesmějí být vystaveny ionizujícímu záření (používá se pro dezinfekci a odstranění bakterií) a konvenční složky nesmějí přesáhnout 5 %.   

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co číst, abychom netloustli: Rady před nákupem jídla

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

Běžný dnešní vztah? Sex na prvním rande a nevěra

reklama
reklama
reklama