reklama

8 důvodů, proč opravdu nejíst fastfood

Vážíte víc, než byste měli, a býváte často nemocní. Pokud je fastfood pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, je dost pravděpodobné, že za to může právě toto stravování. Rychlé občerstvení často obsahuje příliš mnoho kalorií a naopak málo výživných látek.

Foto: Thinkstock

Internetovým hitem se pravidelně stávají pokusy, kdy se člověk týden (měsíc, půl roku) živí jen fastfoodem a zkoumá, co to s ním udělá. Následky jsou většinou katastrofální. 

Nemusíme ale chodit až do takových extrémů. Úplně stačí, když si něco takového dáme dvakrát, třikrát týdně - ať už jako náhradu zdravého oběda nebo večeře - anebo ještě hůř - jako svačinu mezi jinými jídly. Pojďme si zopakovat, co to s námi udělá. 

1) Rychlé občerstvení, rychlý nárůst kil
Jídlo je palivem pro vaše tělo. Má nejen přímý dopad na to, jak se právě cítíte, ale i na celkové zdraví. Fastfood nemusí být nutně synonymem pro nezdravé stravování, ale v mnoha případech tomu tak skutečně je. Obvykle se totiž jedná o vysoce zpracované potraviny s obsahem velkého množství sacharidů, přidaného cukru, nezdravých tuků a soli.

Jídlo z fastfoodu často navzdory svému vysokému obsahu kalorií nabízejí pouze malou, či dokonce žádnou výživovou hodnotu. Není divu, že výsledkem je pak špatný zdravotní stav a nadváha nebo obezita. A navíc vám bude chybět elán a energie.

2) Hrozí vznik cukrovky

Mnoho takových jídel a nápojů je plných sacharidů. Pokud jich ve stravě přijímáte příliš mnoho (a příliš často), nastane prudký vzestup cukru, což může změnit normální odpověď na inzulin. Právě to může být faktorem, který přispívá k rozvoji cukrovky 2. typu.

3) Srdce v ohrožení

Pokud přijímáte mnoho tuků a cukrů bez dostatečné fyzické aktivity, dříve či později začnete bojovat s nadváhou. Kila navíc patří k rizikovým faktorům pro vznik onemocnění srdce. Transtuky - přesněji transmastné kyseliny - jsou považovány za natolik škodlivé, že některé země dokonce zakázaly jejich používání. Často se nacházejí právě v rychlém občerstvení.

Zvyšují hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Mohou také snižovat HDL neboli "hodný" cholesterol, který naopak tělu prospívá, protože chrání srdce a cévy. Transtuky rovněž zvyšují riziko vzniku diabetu 2. typu.

4) Sůl nad zlato, nebo cesta k mrtvici?

Příliš mnoho sodíku obsaženého v soli způsobuje, že vaše tělo bude zadržovat vodu. Sodík může také přispět ke zvýšení krevního tlaku nebo rozšíření srdečního svalu. Pokud trpíte městnavým srdečním selháním, cirhózou nebo onemocněním ledvin, příliš mnoho soli vede k nebezpečnému nahromadění tekutiny. Nadbytek sodíku přispívá k tvorbě ledvinových kamenů, onemocnění ledvin a rakovině žaludku. Vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak patří k hlavním příčinám srdečních onemocnění a mrtvice.

5) Zhoršené dýchání

Nadváha je spojena s rostoucími dýchacími potížemi. Už sama o sobě může vyvolat záchvaty dušnosti nebo sípání již při malé námaze. Obezita hraje velkou roli i ve vývoji spánkové apnoe, stavu, který nejprve začíná chrápáním. Pacient se kvůli nemožnosti dýchat v noci často budí, a to až několikrát. Pokud se apnoe neléčí, může končit i smrtí, protože ničí srdce.

6) Od burgerů až k depresi

Jedna z vědeckých studií prokázala, že nadměrná konzumace pečiva z obchodů (donuty, croissanty) a rychlého občerstvení (pizza, hamburgery, párky v rohlíku) zvyšuje riziko vzniku deprese. Špatná strava také ovlivňuje spojení mezi nervovými buňkami a může zhoršovat paměť.

7) Nadbytek sacharidů vyvolává akné

Tučné potraviny (stejně jako třeba čokoláda) bývaly obviňovány, že způsobují akné. Skutečnými viníky jsou však sacharidy. Potraviny, které jsou bohaté na sacharidy, zvyšují hladinu cukru v krvi, a tak mohou vyvolat nepěknou vyrážku. Zvyšují také riziko vzniku ekzémů u dětí.

8) Zhorší se vám zuby a kosti

Když budete konzumovat potraviny s vysokým obsahem cukru, bakterie pobývající v ústech budou vyrábět kyseliny. Tyto kyseliny ničí zubní sklovinu a způsobují kaz. Pro zdravý chrup je kromě správné stravy nezbytná také pravidelná ústní hygiena. Nadbytek sodíku ze soli může také zvýšit riziko vzniku osteoporózy, stavu, kdy se kosti stávají křehčími a lámavějšími.

Zdroj: www.healthline.com
více na uLékaře

reklama
reklama
reklama