Tyto super potraviny znali už staří Egypťané a Římané, kteří je využívali jako přírodní antibiotika. Česnek a cibule obsahují velké množství antioxidantů, tedy látek chránících tělo před volnými radikály. Antibiotické účinky mají česnek a cibule díky látce zvané allicin. Právě ta jim propůjčuje typickou ostře štiplavou vůni, která se začne uvolňovat už v okamžiku, kdy cibule začnete loupat. Kromě toho, že má allicin protivirové a antibakteriální účinky, přispívá také ke snížení cholesterolu a krevního tlaku.
Česnek a cibuli je nejlepší konzumovat v syrovém stavu. Z česneku si můžete připravit například pomazánku, z cibule třeba domácí sirup.
Budete potřebovat:
Cibuli nakrájejte na dva centimetry široká kolečka. Část z nich dejte do vyšší sklenice či misky a posypte cukrem. Tento postup prokládání cibule cukrem opakujte, dokud sklenici nebo misku zcela nezaplníte. Nádobu uzavřete a dejte ji do chladu a tmy odpočívat. Musíte počkat alespoň 24 hodin, aby cibule pustila šťávu.
Šťávu při bolení v krku a chraptění dávkujte tak, že dospělí si dají 3-5 lžic denně po jídle a děti 1-3 po jídle. Sirupu si udělejte tolik, abyste jej mohli požívat alespoň dva týdny.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.