6 důvodů, proč jíst cibuli. Stojí za slzy i zápach!
Za trochu slz to určitě stojí! Obyčejná cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži
Za trochu slz to určitě stojí! Obyčejná cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži.
Cibulový čaj nebo šťávu z nakrájené cibule zasypané cukrem či zalité medem oceníte obzvlášť teď - uleví při chřipce, nachlazení a kašli. S cibulí budeme sice trošku páchnout, ale budeme zdravější - a dokonce také štíhlejší!
Lepší než víno
"Panenka ve stovce sukní," jak cibuli překřtila lidová poezie, však pomáhá i při závažnějších chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém - pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.
Snižuje hladinu cholesterolu, zamezuje kornatění cév i vytváření sraženin a podporuje pružnost cévních stěn. Tím zároveň přispívá k udržení správného krevního tlaku. Napomáhá zdravému fungování hormonů a pomáhá bojovat proti mnoha typům nádorů. Není sice lékem proti rakovině sama o sobě, ale podporuje její léčbu a působí především jako prevence.
Doporučujeme: Téma: Přírodní medicína
Tato zelenina dodá chuť při vaření každého slaného jídla, ale dá se jíst i samotná - v salátech, jako příloha k masu - a to jak syrová, tak vařená. A nejlepší je, že si spoustu svých úžasných vlastností uchová i po tepelném zpracování!
Na srdce
Účinné složky v cibuli brání vytváření usazenin v cévách a tím i jejich ucpávání. Snižují totiž hladinu cholesterolu a krevních tuků a zároveň zlepšují funkci buněčných membrán. Přispívají tak k prevenci proti infarktu a mrtvici. Zvyšuje hladinu „správného" druhu cholesterolu (HDL), který prospívá srdci.
Na kosti
Studie prokázaly, že cibule zvyšuje hustotu kostí, takže je obzvlášť prospěšná pro ženy po menopauze, které jsou náchylné k osteoporóze. Každodenní konzumace jim pomůže snížit riziko zlomenin. Prospívá také pojivovým tkáním, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky.
Proti obezitě a cukrovce
Obsahuje také látky, především chrom, které ovlivňují hladinu krevního cukru, což z ní činí důležitý prostředek proti cukrovce a obezitě. Jistěže z ní nezhubnete, ale omezuje vstřebávání tuků a cukrů, což pomáhá.
Proti zánětům
Už malá porce dokáže snížit aktivitu makrofágů, které spouští širokou škálu zánětlivých procesů. Antioxidanty, obsažené v cibuli, poskytují protizánětlivé látky. Cibule obsahuje také velkou porci vitaminu C, který podporuje celkovou úroveň imunitního systému.
Proti rakovině
Stačí trocha, ale zato pravidelně, a máte spolehlivého spojence v prevenci proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků. Způsobuje to silný antioxidant quercetin.
Pro další výhody
Zelené výhonky jsou plné vitaminu A, takže je jezte co nejčastěji! Cibule v jakékoliv podobě pak působí antibakteriálně. Snižuje také riziko vytvoření žaludečních vředů. Když šťávu nebo jen rozkrojenou půlku cibule přiložíte na místo poštípané od hmyzu, zabráníte otoku i bolestivému pálení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak
Tloustne se z topení. Uberte a uvidíte!