Brambory
Překvapení? Obvykle je řadíme spolu s rýží, těstovinami a pečivem k přílohám, jimž se mnoho lidí vyhýbá. Ale brambory patří mezi zeleninu, a obzvlášť rané odrůdy obsahují více než 75 % vody, takže se jich bát nemusíme. Navíc obsahují rezistentní škroby , které zvyšují aktivitu trávicích enzymů, jež spalují tuky, a zároveň snižují aktivitu enzymů, jež mají na starosti ukládání tuku. To platí zhruba do půli září, kdy se povaha škrobovin změní - podzimní brambory už pro hubnutí tak výhodné nejsou.
Pokud však člověk zařadí do jídelníčku potraviny s rezistentními škroby, pak tělo začne spalovat tuky a zároveň umožní zkonzumovat až o 25 % méně kalorií během celého dne. Pro změnu můžete zkusit i tzv. sladké brambory , které na rozdíl od svého názvu nejsou plné cukru, a dokonce mají výhodnější glykemický index.
Foto:
tchibo.cz
reklama