Zaručené tipy, jak si udržet výkonnost i po obědě
Pokud budete znát příčiny odpoledního útlumu po obědě, můžete proti nim opravdu efektivně bojovat.
Každý z vás někdy určitě zažil typické pocity po pracovním obědě, kdy jste unavení, bez energie, nechce se vám jít zpět pracovat a nejraději byste si šli na chvíli lehnout.
Výkonnost po obědě je z celého dne prokazatelné nejnižší, což ale neznamená, že se proti tomu nedá bojovat. Pokud budete mít to správné "know-how" a budete vědět příčiny odpoledního útlumu, můžete proti nim efektivně bojovat (nejenom kávou). V řadě subtropických a tropických států si zřídili tzv. siestu, tedy řádný odpolední odpočinek, zavedený z důvodu vysokých odpoledních teplot.
Nicméně i řada firem v mírném pásmu (např. USA, UK) už například zřídila ve svých prostorách tzv. odpočívárny a adaptovala se tak na fakt, že umožnění krátkého odpočinku nebo i spánku po obědě, je pro své lidi zkrátka potřeba. Jeden chytrý člověk však kdysi řekl - vše jde, jen nesmí chybět vůle.
Význam povahy a složení jídla
Nástup poobědové únavy je výrazně ovlivněn povahou a složením jídla, a to nejenom oběda, ale i dopoledních jídel - snídaně a svačiny. Pokud ráno nesnídáte a většinou doplujete do času oběda na velkém hrnku kávy, případně doplněném o koblihu nebo jinou sladkost, vaše tělo se vypořádává s velkými výkyvy hladiny cukru a tendence objednat si velké, vydatné a tučné jídlo tím značně roste.
Vyvážená snídaně s komplexními sacharidy, bílkovinami a kvalitními tuky je základním stavebním kamenem pro výkonné odpoledne. Pokud si k obědu dáte velmi tučné jídlo a na sacharidy vydatné jídlo (postačí obyčejné penne se smetanovou omáčkou, spaghetti carbonara nebo vepřo knedlo zelo), které navíc doplníte alkoholickým pivem, dojde k vyplavení velkého množství insulinu, který dále ovlivňuje řadu pochodů.
"Příslušnými biochemickými pochody dochází ke zvýšení hladiny aromatické aminokyseliny tryptofanu v krvi, který díky skladbě jídla a vlivem přítomnosti tuků dominuje, a vydává se do mozku, kde se mění za účasti vitamínu B6 na neurotransmiter serotonin a následně na látku melatonin, tzv. hormon spánku. Zvýšená tvorba melatoninu pak způsobí ospalost a celkový útlum," uvádí odbornice na výživu ze serveru biochemicka.cz Michaela Bebová.
Jak prospěšný je správně zvolený oběd?
"Pokud však zvolíte oběd spíše bohatý na bílkoviny, zeleninu a komplexní sacharidy, aminokyselina tryptofan se dostává do pozadí díky kompetici jiných aminokyselin, které v tu chvíli dominují - nedochází tak k nadměrné tvorbě serotoninu ani melatoninu a nedojde tak ani k výraznému poklesu výkonnosti," dodává Bebová.
L-tryptofan je pro tělo esenciální aminokyselinou a prodává se i jako výživový doplněk pro dobré spaní, předepisuje se lidem s mírnými psychickými obtížemi a obecně přispívá k lepší náladě a psychické podobě, takže není nutné na něj koukat jen z té negativní stránky.
Ruku v ruce s těmito ději jde i fakt, že proces trávení také spotřebovává energii. Čím energeticky bohatší oběd, tím náročnější proces trávení bude a o to méně energie vám zbyde pro mozek a svaly. "Průměrná energetická bilance oběda by se měla pohybovat okolo 30 % denního příjmu energie, což odpovídá širokému rozmezí zhruba 500 - 800 kcal, v závislosti na faktorech jako je věk, pohlaví, zaměstnání, zdravotní stav, genetika apod.," uvádí Bebová.
"Trávením většinou spálíme energii odpovídající 10 % energie z přijatého jídla. Naprosto vhodná jsou tedy jídla v kombinaci s dezertem, kdy se přijatá energie může vyšplhat i na 1200 kcal/ 5040 kJ. Této situaci zamezíte pravidelným a střídmým stravováním," dodává.
Jak by mělo vypadat ideální složení oběda?
Zaměřte se na jídla obsahující hodně bílkovin, zeleniny a komplexních sacharidů, jako je například:
- steak z lososa se špenátem a celozrnnými těstovinami
- quinoa s krůtím masem a zeleninou
- salát Nicoise (salát, vejce, brambory, tuňák, ančovičky, fazolky, rajčata, olivy, olivový olej)
- sushi (s tuňákem, lososem apod.)
- hovězí steak s grilovanou kukuřicí a bramborem ve slupce
Snažte se naopak vyhnout fast-foodovým jídlům, které obsahují spoustu prázdných kalorií a přemíru tuku, smetanovým omáčkám a smaženým pokrmům. Paradoxně není vhodné si k obědu dát ani samotný zeleninový salát nebo např. zeleninovou polévku. Nejedná se totiž o vyvážená jídla, která vám dodají energii na celé odpoledne a brzy byste sáhli po něčem dalším.
zdroj: biochemicka.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Správné jídlo pro mozek: Co a kdy jíst, abyste oslnili
Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem
Zkroťte svoje chutě: Zjistěte, co vám tělo naznačuje