reklama

Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha

V prvním díle nové řady populárního kulinářského pořadu pozval Zdeněk Pohlreich diváky na výborný rodinný oběd.

Foto: FTV Prima

V nových dílech oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! učí opět Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů a snaží se tak dokázat, že domácí vaření nemusí být opravdu žádná věda.

V prvním díle pozval Zdeněk Pohlreich diváky na rodinný oběd. V menu nechyběl samozřejmě vývar a na své si přišli i milovníci masa. Jako vždy kladl známý šéfkuchař při vaření důraz na kvalitní suroviny a jejich čerstvost.

Carpaccio z hovězí svíčkové

Ingredience:

  • hovězí svíčková
  • rukola
  • parmezán
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky. Dřevěné prkénko zabalíme do potravinové fólie, pokapeme olivovým olejem, poklademe nakrájenými plátky masa, znovu pokapeme olejem, shora opět přikryjeme fólií a svíčkovou lehce naklepeme.

2. Talíř poklademe lístky rukoly, osolíme, opepříme a jemně pokapeme olivovým olejem. Pak na talíř nandáme carpaccio, znovu osolíme a opepříme, dozdobíme rukolou a nastrouhaným parmezánem.

3. Na závěr carpaccio dochutíme citronovou šťávou a můžeme podávat.

Kuřecí polévka s estragonovými nočky

Ingredience:

  • kuřecí kousky na polévku
  • 1/2 cibule
  • 1/2 velké mrkve
  • řapíkatý celer
  • 2 rajčata
  • celé nové koření
  • celý černý pepř
  • sůl

Na knedlíčky:

  • mletá kuřecí prsa
  • smetana
  • 1/2 bílku
  • estragon
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí kousky vložíme do vody a přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna, odstraníme jí pomocí naběračky a k vývaru přidáme koření a nakrájenou kořenovou zeleninu. Necháme vařit a mezitím si připravíme knedlíčky.

2. V misce smícháme mletá kuřecí prsa, nakrájený čerstvý estragon, sůl, smetanu a bílek a spojíme dohromady. Pomocí lžičky vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí osolené vody.

3. Vývar přecedíme přes plátýnko a přidáme do něj uvařené noky, čerstvý estragon, maso a nakrájená rajčata, která jsme spařili a zbavili slupky. Polévku přelijeme do teriny a podáváme.

Marinovaná vepřová plec s kapustou

Ingredience:

  • vepřová plec
  • řapíkatý celer
  • 3 rajčata
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • tymián
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na kapustu:

  • hlávka kapusty
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • 1 dcl smetany
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Plec si večer předem namarinujeme - osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, obmotáme provázkem, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

2. Pekáč pokapeme olivovým olejem a připravíme si zeleninový základ - nakrájíme řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklademe na dno pekáčku. Maso vyndáme z fólie, položíme na zeleninu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů.

3. Asi po hodině vyndáme z trouby, plec zabalíme do alobalu a necháme odležet. Šťávu přelijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Jako přílohu budeme podávat kapustu: hlávku kapusty zbavíme košťálu, listy nakrájíme, vložíme do vařící vody a necháme spařit.

4. Potom vodu scedíme a kapustu zalijeme ledovou vodou, aby neztratila barvu. V dalším hrnci si připravíme zeleninový základ na kapustu: rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promícháme a přilijeme smetanu.

5. Hrnec s kapustou vrátíme zpátky na sporák, necháme vypařit přebytečnou vodu a pak do něj vmícháme zeleninový základ se smetanou. Osolíme a opepříme. Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme na plátky.

6. Na dno servírovací mísy nalijeme svařenou šťávu z masa, na ní položíme nakrájenou plec a do další mísy přendáme dušenou kapustu. Podáváme.

Melounový sorbet

Ingredience:

reklama
reklama
reklama