Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha
V prvním díle nové řady populárního kulinářského pořadu pozval Zdeněk Pohlreich diváky na výborný rodinný oběd.
V nových dílech oblíbeného pořadu Teď vaří šéf! učí opět Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů a snaží se tak dokázat, že domácí vaření nemusí být opravdu žádná věda.
V prvním díle pozval Zdeněk Pohlreich diváky na rodinný oběd. V menu nechyběl samozřejmě vývar a na své si přišli i milovníci masa. Jako vždy kladl známý šéfkuchař při vaření důraz na kvalitní suroviny a jejich čerstvost.
Carpaccio z hovězí svíčkové
Ingredience:
- hovězí svíčková
- rukola
- parmezán
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
1. Svíčkovou nakrájíme na tenké plátky. Dřevěné prkénko zabalíme do potravinové fólie, pokapeme olivovým olejem, poklademe nakrájenými plátky masa, znovu pokapeme olejem, shora opět přikryjeme fólií a svíčkovou lehce naklepeme.
2. Talíř poklademe lístky rukoly, osolíme, opepříme a jemně pokapeme olivovým olejem. Pak na talíř nandáme carpaccio, znovu osolíme a opepříme, dozdobíme rukolou a nastrouhaným parmezánem.
3. Na závěr carpaccio dochutíme citronovou šťávou a můžeme podávat.
Kuřecí polévka s estragonovými nočky
Ingredience:
- kuřecí kousky na polévku
- 1/2 cibule
- 1/2 velké mrkve
- řapíkatý celer
- 2 rajčata
- celé nové koření
- celý černý pepř
- sůl
Na knedlíčky:
- mletá kuřecí prsa
- smetana
- 1/2 bílku
- estragon
- sůl
Postup:
1. Kuřecí kousky vložíme do vody a přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna, odstraníme jí pomocí naběračky a k vývaru přidáme koření a nakrájenou kořenovou zeleninu. Necháme vařit a mezitím si připravíme knedlíčky.
2. V misce smícháme mletá kuřecí prsa, nakrájený čerstvý estragon, sůl, smetanu a bílek a spojíme dohromady. Pomocí lžičky vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí osolené vody.
3. Vývar přecedíme přes plátýnko a přidáme do něj uvařené noky, čerstvý estragon, maso a nakrájená rajčata, která jsme spařili a zbavili slupky. Polévku přelijeme do teriny a podáváme.
Marinovaná vepřová plec s kapustou
Ingredience:
- vepřová plec
- řapíkatý celer
- 3 rajčata
- cibule
- 3 stroužky česneku
- tymián
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na kapustu:
- hlávka kapusty
- mrkev
- řapíkatý celer
- 1 dcl smetany
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Plec si večer předem namarinujeme - osolíme, opepříme, posypeme tymiánem, obmotáme provázkem, zabalíme do potravinové fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
2. Pekáč pokapeme olivovým olejem a připravíme si zeleninový základ - nakrájíme řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklademe na dno pekáčku. Maso vyndáme z fólie, položíme na zeleninu a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů.
3. Asi po hodině vyndáme z trouby, plec zabalíme do alobalu a necháme odležet. Šťávu přelijeme do hrnce a ještě chvíli povaříme. Jako přílohu budeme podávat kapustu: hlávku kapusty zbavíme košťálu, listy nakrájíme, vložíme do vařící vody a necháme spařit.
4. Potom vodu scedíme a kapustu zalijeme ledovou vodou, aby neztratila barvu. V dalším hrnci si připravíme zeleninový základ na kapustu: rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promícháme a přilijeme smetanu.
5. Hrnec s kapustou vrátíme zpátky na sporák, necháme vypařit přebytečnou vodu a pak do něj vmícháme zeleninový základ se smetanou. Osolíme a opepříme. Maso vybalíme z alobalu, sundáme provázek a nakrájíme na plátky.
6. Na dno servírovací mísy nalijeme svařenou šťávu z masa, na ní položíme nakrájenou plec a do další mísy přendáme dušenou kapustu. Podáváme.
Melounový sorbet
Ingredience:
- červený meloun
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 2 bílky
- prosecco
- citronová šťáva
- lístky meduňky
- 2 cl švestkového sirupu
- 8 cl šťávy z čerstvého rybízu
- 2 dcl minerálky
- sušené švestky
- čerstvé chilli papričky
- tabasco
- citronová šťáva
- led
Postup:
1. Ve vodě necháme rozpustit cukr a přivedeme k varu. Po chvíli sirup přelijeme do mísy a necháme zchladit.
2. Kousky melouna nandáme do mixéru, přilijeme vychlazený sirup, bílky a citronovou šťávu.
3. Všechno promixujeme, přelijeme do skleněné nádoby a dáme do mrazáku. Do hlubokého talíře nandáme kousky melouna, nalijeme trochu Prosecca a přidáme lžíci mraženého sorbetu. Ozdobíme lístky meduňky a podáváme.
Sharp plums
Ingredience:
Postup:
1. Do džbánu nasypeme kostky ledu a nalijeme šťávu z černého rybízu, přidáme kapku Tabasca, švestkový sirup a zalijeme minerálkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme.
2. Koktejl nalijeme do sklenic a doplníme ledem. Na párátko napíchneme střídavě sušené švestky a nakrájenou chilli papričku a skleničky ozdobíme.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem