Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha
Vyzkoušejte několik receptů Zdeňka Pohlreicha na další grilované lahůdky - krkovičku s restovanou cibulí, pečené vepřové ramínko a grilovanou zeleninu.
Vyzkoušejte několik receptů z pořadu Rozpal to, šéfe! - krkovičku s restovanou cibulí, pečené vepřové ramínko, grilovanou zeleninu s dresingem z pečeného česneku a bagetu s grilovanou zeleninou a sýrem provolone. Podle receptů Zdeňka Pohlreicha vám to půjde samo.
Bageta s grilovanou zeleninou a sýrem provolone
Ingredience:
- bageta
- lilek
- cuketa
- sýr provolone
- rozmarýn
- šalvěj
- olivový olej
Na pesto:
- česnek
- piniové oříšky
- sušená rajčata
- bazalka
- petrželka
- olivový olej
- citronová kůra
- sůl
Postup:
1. Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme zhruba 15 minut vypotit. Přidáme k němu ještě nakrájenou cuketu, osolíme a opepříme, pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu. Grilovanou zeleninu přendáme do mísy a posypeme čerstvě nasekanými bylinkami.
2. Teď si připravíme pesto: v hmoždíři zpracujeme nasekaný česnek, bazalku, petrželku, sušená rajčata, piniové oříšky, olivový olej, citronovou kůru a sůl.
3. Bagetu rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a necháme chvíli opéct na grilu. Pak jí potřeme pestem a vrstvíme na ni orestovanou zeleninu a nakrájený sýr. Naporcujeme a podáváme.
Krkovička s restovanou cibulí
Ingredience:
- vepřová krkovička
- cibule
- česnek
- máslo
- oregano
- tymián
- ocet
- olivový olej
- sůl
- pepř
- chleba
Postup:
1. Maso nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme z obou stran. Ke krkovičce připravíme restovanou cibuli - ve woku rozehřejeme olej, necháme rozpustit máslo, orestujeme na něm cibuli, přidáme nasekaný česnek, tymián a oregano. Osolíme a opepříme a cibuli necháme zkaramelizovat. Pak přilijeme kapku octa, promícháme a sundáme z grilu.
2. Na rozehřátý gril vložíme krkovičku a pečeme z obou stran. Pak přidáme nakrájený chleba a necháme ho také chvíli opéct.
3. Opečené maso vložíme k cibuli, aby nasákla vypečenou šťávu. Chleba potřeme česnekem, položíme na něj zkaramelizovanou cibuli a navrch krkovičku.
Grilovaná zelenina s dresingem z pečeného česneku
Ingredience:
- chřest
- čekanka
- cuketa
- paprika
- rajčata
- houby
- olivový olej
- citronová šťáva
- petrželka
- bazalka
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Na čerstvou zeleninu:
- papriky
- rajčata
- jarní cibulka
- 1 červená chilli paprička
- 1 zelená chilli paprička
Na dresing:
- česnek
- 2 žloutky
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Celou paličku česneku rozkrojíme napůl. Připravíme si alobal, na který nasypeme sůl, pokapeme ho olivovým olejem, pak na něj položíme česnek okrojenou částí dolů, zabalíme a dáme péct na gril.
2. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, čekanku rozkrojíme napůl, papriku zbavíme jádřince a rozčtvrtíme, cuketu nakrájíme na plátky, rajčata rozpůlíme. Všechnu zeleninu osolíme a opepříme a vložíme spolu s houbami na gril.
3. Na dno mísy nasypeme sůl, pepř, nakrájenou petrželku, bazalku a rozmarýn. Potom pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.
4. Orestovanou zeleninu obalíme ve směsi, kterou jsme si připravili v míse. Teď si připravíme dresing: z grilu vyndáme upečený česnek, jednotlivé stroužky oloupeme a spolu s olivovým olejem a solí rozmělníme v hmoždíři. Pak utřený česnek přendáme do mísy a přidáme k němu dva žloutky, citronovou šťávu a pepř. Postupně přilíváme olivový olej a vyšleháme dresing.
5. Jako alternativu ke grilované zelenině si připravíme ještě zeleninu čerstvou - nakrájíme papriky, rajčata, jarní cibulku, přidáme nakrájené chilli papričky a všechno dohromady promícháme v míse.
Pečené vepřové ramínko
Ingredience:
- vepřové ramínko
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 chilli papričky
- ocet z červeného vína
- balsamico
- drůbeží vývar
- rozmarýn
- šalvěj
Na marinádu:
- 5 stroužků česneku
- tymián
- oregano
- olivový olej
- čerstvý pepř
- sůl
Postup:
1. Nejdříve si v hmoždíři připravíme směs koření: čerstvý pepř, sůl a nasekaný česnek rozmělníme. Ramínko potřeme nejdřív solí, potom směsí koření. Pak maso posypeme tymiánem a oreganem a pokapeme olivovým olejem. Na závěr na něj pokrájíme ještě čerstvý rozmarýn a šalvěj.
2. Rozpálíme gril a maso necháme zprudka opéct - nejdříve ze strany, kde je kůže, pak otočíme a opečeme i z ostatních stran. Průběžně potíráme zbytkem marinády. Po chvíli maso vyndáme a na gril vložíme hrnec, ve kterém necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a mrkev. Hrnec sundáme z grilu a pak k základu přidáme maso, posypeme ho nakrájenou chilli papričkou, podlijeme ho octem z červeného vína, balsamicem a drůbežím vývarem.
3. Hrnec vrátíme zpátky na gril, přikryjeme ho pokličkou a necháme pomalu péct. Upečené maso vyndáme, nakrájíme ho do mísy a pak zalijeme vypečenou šťávou, kterou jsme nechali na grilu ještě chvíli povařit. Můžeme podávat.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem