Velikonoční recepty podle Zdeňka Pohlreicha
Vyzkoušejte některý z receptů od Zdeňka Pohlreicha na jedinečné jarní a velikonoční speciality.
Další epizoda kulinářského pořadu Teď vaří šéf! II. se věnovala pokrmům jara a Velikonoc. Zdeněk Pohlreich připravil drůbkovou polévku, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou, roládu z kůzlečí kýty s velikonoční nádivkou nebo mladou husičku s bílým zelím a chlupatými knedlíky.
Drůbková polévka
Suroviny:
- husí krky, žaludky, srdíčka, jatýrka
- asi 1 litr vody
- cca 1 dcl smetany
- polévkové nudle
- máslo na jíšku
- hladká mouka na jíšku
- 1 mrkev
- 1/2 cibule
- řapíkatý celer
- květák
- petrželová nať
- 1 stroužek česneku
- muškátový květ
- černý pepř celý
- nové koření
- sůl
Postup:
1. Drůbky zalijeme vodou, osolíme a necháme zavařit. Jakmile vystoupí pěna, sebereme ji do misky a polévku okořeníme celým černým pepřem a novým kořením. Přidáme nakrájenou mrkev, celer, petrželovou nať, půlku cibule a česnek zbavený klíčku. Necháme hodinu povařit. Potom vyndáme stranou maso a zeleninu a vývar přecedíme.
2. V dalším kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a vytvoříme jíšku, kterou zalijeme hotovým vývarem. Přidáme kousek květáku a špetku muškátového květu. Necháme chvíli povařit a na závěr přilijeme smetanu.
3. Mezitím si v novém hrnci uvaříme nudle do polévky. Do teriny naházíme nakrájenou zeleninu a maso, zalijeme vývarem a posypeme nasekanou petrželkou. Uvařené nudle vyndáme stranou do talíře, také posypeme petrželkou a podáváme spolu s polévkou.
Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou
Suroviny:
- jehněčí hřbet
- cca 1 dcl červeného vína
- cca 1 dcl vývaru
- máslo
- strouhanka
- hořčice
- petržel
- rozmarýn
- máta
- tymián
- olej
- sůl
- pepř
Na přílohu:
- brambory
- máslo
- 1 stroužek česneku
- olej
Postup:
1. Nejdříve si připravíme krustu: petržel, mátu a rozmarýn nasekáme, přikrájíme k nim změklé máslo a smícháme dohromady. Přisypeme strouhanku, osolíme a prohněteme. Hotovou směs na krustu zabalíme do potravinové fólie, vypracujeme váleček a dáme vychladit do ledničky.
2. Jehněčí hřbet očistíme od šlach, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm hřbet. Nejdříve z té strany, kde je tuk, pak i z druhé strany. Ke hřbetu přidáme ještě okrájené šlachy, aby pustily šťávu. Nakonec přisypeme čerstvý tymián. Jakmile hřbet začne pouštět šťávu, přesuneme pánev do trouby a necháme při 175 stupních dopéct.
3. Po 10 minutách vyndáme maso z trouby, potřeme ho hořčicí a navrch dáme vychlazenou krustu. Necháme zapéct v grilu na 200 stupňů. Mezitím si připravíme přílohu: brambory uvaříme ve slupce, pak nakrájíme na kolečka a orestujeme na oleji. Přidáme kousek másla a jeden rozmáčknutý stroužek česneku.
4. Jehněčí vyndáme z trouby, přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Tuk z pánve odlijeme stranou, na pánvi necháme výpek, zalijeme ho asi 1 dcl červeného vína a necháme odpařit. Pak přilijeme vývar, osolíme, opepříme a přecedíme. Na talíř nandáme orestované brambory, nakrájený jehněčí hřbet a zalijeme šťávou.
Kůzlečí roláda s velikonoční nádivkou
Suroviny:
- 2 kůzlečí kýty
- mleté kůzlečí maso
- slanina
- 2 krajíce toastového chleba
- cca 0, 5 dcl smetany
- 1 dcl vody
- 2 vejce
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 1/2 cibule
- 1 kyselá okurka
- jíška
- petržel
- oregano
- bazalka
- sůl
- pepř
Na nádivku:
- zbytek náplně do kůzlečí pečeně
- 2 vejce
- smetana
- sůl
Postup:
1. Kůzlečí kýtu vykostíme. Mleté maso dáme do misky, přidáme vejce, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou kyselou okurku, slaninu, toastový chleba bez kůrek a zalijeme kapkou smetany. Na závěr přimícháme nahrubo nakrájené byliny.
2. Kýtu rozřízneme na velkou plochu, abychom na ni mohli nandat směs, osolíme a opepříme. Pak na maso nandáme náplň, smotáme a přichytíme pevně provázkem. Na pekáč dáme nejdřív kosti, na ně pak položíme roládu, aby při pečení hezky dýchala a nepřipékala se. Znovu osolíme a opepříme.
3. Do pekáče přidáme máslo a nakrájenou zeleninu. Dáme péct na 180 stupňů. Mezitím si připravíme nádivku: žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme sníh. Ke zbylé směsi masa přidáme žloutky, kapku smetany a vmícháme sníh z bílků.
4. Pekáč vytřeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme směs. Pečeme při 175 stupních 20 - 30 minut. Upečenou roládu vyndáme stranou a výpek orestujeme na pánvi. Přidáme trochu jíšky a podlijeme vodou.
5. Roládu i nádivku nakrájíme na plátky, nandáme na talíř a polijeme přeceděnou šťávou.
Mladá husička s bílým zelím a chlupatým knedlíkem
Suroviny:
- husa
- 2 jablka
- 1 cibule
- 2 - 3 hřebíčky
- tymián
- kmín
- sůl
Na kysané zelí:
- 500 g kysaného zelí
- cca 1 dcl vývaru
- cca 1 dcl vody
- 1 cibule
- sádlo
- cukr
- kmín
- bobkový list
- sůl
Na knedlíky:
- uvařené brambory
- syrové brambory
- 2 vejce
- mouka
- sůl
Postup:
1. Odřízneme křídla, husu osolíme zevnitř i z venku a okmínujeme. Pak si připravíme náplň: nakrájená jablka smícháme s cibulí, hřebíčkem a tymiánem. Část směsi použijeme jako náplň do husy a část dáme na dno pekáče. Husu položíme prsama dolů, přiklopíme a pečeme zvolna zhruba hodinu na 140 - 150 stupňů. V polovině pečení husu otočíme.
2. Mezitím si připravíme kysané zelí: do kastrůlku dáme rozehřát sádlo, orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme zelí. Ochutíme cukrem, solí, kmínem a bobkovým listem. Podlijeme vodou a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Průběžně mícháme a pokud se voda odpaří, podlijeme zelí vývarem. Nakonec zahustíme jíškou.
3. Jako přílohu podáváme domácí knedlíky: nastrouháme uvařené brambory a část syrových brambor. Pak přidáme vejce, zasypeme moukou a posolíme. Potom dostrouháme zbytek syrových brambor, vypracujeme těsto, pomocí dvou lžic vytvarujeme noky a dáme vařit do vroucí vody.
4. Husu vyndáme stranou a výpek necháme ohřát v kastrůlku, dokud se nevypaří šťáva. Pak přidáme jíšku, zalijeme cca 1 dcl studené vody, necháme zahřát a přecedíme.
5. Upečená jablka položíme na talíř a přidáme naporcovanou husu. Na další talíře nandáme zelí a knedlíky, šťávu nalijeme do omáčkovníku a podáváme.
Oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich představuje každý týden ve své škole vaření Teď vaří šéf! II. celou řadu receptů z nejrůznějších surovin tak, aby ukázal, co nejširší využití té dané ingredience. Nejinak tomu bude i v dalším pokračování, ve kterém bude v popředí čokoláda. Její využití je překvapivě velmi široké.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody