reklama

Udělejte si vepřové hody na grilu! Víme jak na to!

Máte rádi vepřové maso a v létě zbožňujete grilování? Udělejte si vepřové maso na grilu!

Foto: Aktuálně.cz

Ať máte doma plynový gril, elektrický nebo grily na uhlí, vepřové hody se dají ugrilovat kdekoliv. Pozvěte své kamarady na grilované vepřové maso.

Nemáte zkušeností s grilováním vepřového masa? Nechte se inspirovat a poradit si, které kusy vepřového masa se hodí na gril.  Pokud nemáte možnost grilovat na zahradě, vyzkoušejte domácí elektrické grily, které dobře fungují na balkoně nebo na kuchyňském stole. Vyzkoušejte naše recepty na grilované vepřové!

Vepřové maso? A které je to nejlepší na grilování?

Vepřové maso bývá často opomíjené, ale báječně se hodí ke každému grilovacímu večírku. Grilované maso je samo o sobě pochoutkou a když víte, pro kterou část z vepřového si máte sáhnout, bude vaše grilování ještě lepší.

Pokud milujete vepřová žebra, nebojte se je vyzkoušet na grilu. Pod tímto pojmem se ukrývá vepřový bok se žebry. Tento kus masa musí obsahovat alespoň třicet procent masa. Ke grilování žeber se hodí takové, které mají velký podíl masa.

Dalšími pochoutkami může být vepřová krkovice nebo kotleta. Krkovice se nachází na krku prasete. Maso je prorostlé a na grilu tak velmi šťavnaté. Nejčastěji se griluje na plátky a je dobré ji den předem namarinovat, aby byla krásně křehoučká a nemusela se grilovat dlouho. Druhým kusem masa je kotleta. Jde o maso z bederní části před kýtou. Prodává se s kostí nebo bez kosti. Kotletu je třeba dělat velmi krátce, aby se nevysušila. Jde o libový kus vepřového.

Recepty na grilované vepřové maso

Vepřové s medovou omáčkou

Nákupní seznam: 1 kg vepřového masa, rostlinný olej, sůl, 8 pita chlebíčků, 1 červená cibule, limeta, 125 ml plnotučné hořčice, 2 lžíce vinného octa, med, červenou papriku, kovové jehly

Na marinádu si smícháme hořčici, papriku, ocet a 3 lžíce medu. Maso pokrájené na kostičky dáme do marinády a necháme odstát do druhého dne. Jednotlivé kusy vepřového masa napícháme na jehlice, potřeme trochou oleje a pečeme asi 8 - 10 minut na silném žáru. Dosolíme a pečeme ještě 2 - 3 minuty. Rozkrojíme si pita chleba a krátce opečeme na grilu. Maso sundáme z jehel a vložíme do chleba. Vše dozdobíme kolečky cibule a kouskem limetky.

Pikantní grilované kotlety

Nákupní seznam: 4 vepřové kotlety, 4 lžíce oleje, mletý pepř, sladká paprika, jedna cibule, 250 g očištěných žampionů, 100 g měkké uzeniny, sůl, rajčatový kečup nebo protlak

Naklepeme maso bez kosti a potřeme olejem, opepříme, opaprikujeme a necháme dvě hodiny odpočinout. Cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky s olejem a nadrobno nasekané žampiony a uzeninu. Vše předdusíme a přidáme pikantní kečup. Maso ze směsi vyjmeme a opékáme dozlatova na grilu. Občas potřeme připravenou směsí. Maso servírujeme na talíři přelité směsí s kečupem. Podáváme s pečenou bramborou nebo zeleninovým salátem.

Grilované koleno

Nákupní seznam: 4 kolena, 100 ml oleje, 1 lžíce papriky, 700 ml silného vývaru, 500 ml černého piva, 4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce drceného divokého koření, 2 lžíce cukru, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička chilli, 1 lžička mletého pepře, 8 stroužků česneku, sůl

Všechny suroviny na marinádu promícháme a 3 - 4 minuty povaříme. Do vychladlé směsi vložíme očištěná a vykostěná kolena. Musí být nožem propíchaná. Necháme 24 hodin marinovat. Maso si druhý den uvaříme doměkka v nálevu, v kterém jsme ho marinovali. Uvařená kolena necháme zchladnout a pečeme na grilu s poklopem na dobře rozpáleném dřevěném uhlí.

Pojmy, které musíte znát

Vepřové karé - jde o pečeni, kterou najdeme mezi kýtou a plecí. Kvalitní vepřové maso, které je vhodné na přípravu minutek.

Ledvinky - jde o chutné vnitřnosti, které musíme dobře očistit a nechat je před grilováním den v mléce a následně krátce povařit, abychom je zbavili nepříjemného pachu.

Bůček - Bůček, neboli bok je část čtvrtě z opracované půlky prasete. U hovězího se tento kus nazývá pupek. Jedná se skutečně o bok bez hřbetu a páteře.

Panenka - Panenská svíčková je vysoce kvalitní a šťavnaté zadní maso. Tvar masa připomíná svíčku a je získávaný zespodu posledních hrudních a bederních obratlů.

 

 

 

reklama
reklama
reklama