Tajemství džemu: Vyzkoušejte naše tipy i úžasné recepty
Víte jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? A kolik ovoce se v nich ukrývá? Fantastické recepty s marmeládou a zajímavá fakta, která jste o džemu nevěděli!
Marmelády a džemy patří od nepaměti do našeho jídelníčku. Kdo by zapomněl na babiččinu rybízovou marmeládu na lineckých kolečkách nebo palačinky s jahodovým džemem. Žádná kuchyně se bez nich neobejde, ať při pečení nebo společné snídani.
Evropská unie těmto pochoutkám trochu zkomplikovala život. Marmeláda si musela najít jiný název a podíl ovoce se také změnil. A víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Odpověď na otázku a zajímavosti o této sladké neřesti se dozvíte v článku.
Marmeláda versus džem
Někteří už jistě tuší, že hlavní slovo v tom, do které kategorie bude sklenička plná ovoce patřit, má konzistence. V džemu najdete kusy ovoce (35 % a více). Pokud si chcete pochutnat na opravdové kvalitě, vždy pozorně hledejte na etiketě minimálně 45 % ovoce.
Dalším kritériem je tuhost. Z těchto dvou "příbuzných" se právě marmeláda lépe roztírá. Opět záleží na výrobci. I kvalitní džem by měl mít takovou konzistenci, abyste si jej ráno namazali na rohlík bez větších obtíží.
A kde je tedy změna, kterou nařídila evropská legislativa? Jako marmeláda může být označován pouze výrobek z citrusových plodů, kde je podíl ovoce minimálně 20 %. Z našich pultů tyto tradiční pochoutky zmizely a nahradily je "ovocné směsi". Jsou velmi jemné, nemají v sobě větší kousky ovoce, proto se hodí tam, kde je třeba něco poslepovat a nesmí nic překážet, proto je nejčastěji kupujeme na Vánoce na linecké cukroví či při výrobě čajového pečiva.
Džem může být víc, než jen "sladká neřest" na chleba
Kdokoliv z nás si jako první představí džem na chlebu s máslem, ale to není vše, jak jej v kuchyni využít. Tady je několik zajímavých tipů:
- Máte rádi pečenou šunku či uzené? Pak vyzkoušejte do své oblíbené marinády přidat dvě lžičky džemu. Nejlepší je malinový či borůvkový.
- Pokud chcete dodat tělu bílkoviny či vápník, můžete sáhnout po jogurtu či tvarohu. A aby snídaně nebyla jednotvárná, přimíchejte si do něj lžičku džemu. Každý den bude chutnat jinak, navíc nepůjde o kalorickou bombu, obzvlášť, když si zvolíte džem s nižším obsahem cukru.
- Salát bude ještě lepší, když do zálivky přidáte trochu džemu, olivového oleje, balsamikový či rýžový ocet a originální recept je na světě.
- Když si ráno děláte smoothie či oblíbený mléčný koktejl, můžete si jej obměnit lžičkou marmelády místo medu.
Další využití v kuchyni a recepty s džemem najdete ZDE >>
Nejlepší je jahodový!
Časopis s Chutí o jídle se rozhodl, že se podívá podrobněji na nejoblíbenější džemy, jahodové. Hodnotil se ovocný podíl, obsah cukru, obsah příměsi jablek a smyslové hodnocení barvy, chuti a konzistence. Na testu se podílela i Helena Čížková Ph.D., z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. A jak test dopadl?
- Hamé Extra Jam Jahoda: Jahody (50 % hm.), cukr, voda, pektin, kyselina citronová. Na 100 g hotového výrobku použito 50 g ovoce, 52 g přírodních sladidel.
- Merry Džem jahodový výběrový: Jahody, cukr, glukózo-fruktózový sirup, kyselina citronová, pektin. Na 100 g hotového výrobku použito 50 g ovoce, 63 g přírodních sladidel.
- Billa Jahodový džem extra: Jahody, cukr, glukózo-fruktózový sirup (z pšenice a kukuřice), kyselina citronová, pektin. Na 100 g hotového výrobku použito 50 g ovoce, 63 g přírodních sladidel.
- Maribel Jahodový džem výběrový: Jahody, cukr, glukózo-fruktózový sirup, pektin, kyselina citronová. Na 100 g hotového výrobku použito 50 g ovoce, 60 g přírodních sladidel.
- Schwartau Jahodový džem výběrový: Jahody, cukr, glukózový sirup, pektin, kyselina citronová. Na 100 g hotového výrobku použito 50 g ovoce, 60 g cukru.
Nepřehlédněte: Vyberte si nejlepší ovocné oděvy v soutěži Hamé Sweet
Pokud jste se do džemů zamilovali a neumíte si bez nich představit snídani, pak dobře čtěte etikety a vybírejte si ty, které mají vysoký obsah ovocné složky a nižší množství sladidel. Důkazem, že je ve výrobcích rozdíl, je tento test. Proč tělo zbytečně zatěžovat cukry, když není třeba?
O tom, že jahodová příchuť je nejoblíbenější, dokazuje i česká biatlonistka Gabriela Soukalová. "Jahodový džem mám v oblibě již od dětství, ráda ho snídám s chlebem a nebo když mám chuť na něco dobrého, sednu si třeba k televizi a dám si ho s piškoty."
Doporučujeme: Jak se vyrábí nejlepší džem podle dTestu?
Zajímavá fakta o džemu
Na závěr jsme si pro vás připravili zajímavosti ze světa džemů a marmelád, o kterých jste možná ještě ani neslyšeli.
- Mezi nejoblíbenější příchutě patří jahoda. Následují meruňky, švestky, maliny a borůvky.
- Nejvíce se džemy prodávají na Vánoce a Velikonoce.
- Za osmihodinovou směnu opustí výrobní halu až 6 tun džemu.
- "Výroba probíhá při teplotě 80 °C pod sníženým tlakem, takže se sice dosáhne varu, ale zároveň se zachovají senzorické vlastnosti ovoce," dodává Libor Bůška, ředitel závodu Hamé s.r.o
Nakupujte sladkou neřest za výhodné ceny na eshopu
Máte rádi džem? Jaká příchuť je vaše nejoblíbenější? Máte nějaké zajímavé recepty s marmeládou či džemem? Podělte se o ně s námi v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak správně smažit a který olej použít? Překvapí vás to
Proč řešit každé kilo? Tuk se nesmí usadit
Vesnice mě donutila změnit život. Opustila jsem práci