reklama

Svatomartinské menu: Nesmí chybět husa ani tradiční dezert

Svatomartinské hody jsou celkem oblíbeným českým svátkem jídla. Víte ale, jak si husu připravit doma, a jaký dezert má být součástí slavnostního menu?

Foto: archiv PR

Na tradiční husu můžete touhle dobou zajít téměř do jakékoli restaurace. Anebo si ji udělat doma podle našeho receptu. K němu přidáváme ještě návod na výborné Martinské rohlíčky.

Svatomartinská husa

Ingredience:

  • 1 husa
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 100 g sušené klikvy
  • 3 lžíce medu
  • 5 lžic balsamika
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl
  • kmín celý

Postup:

Husu důkladně opláchněte, odstraňte přebytečné sádlo a kůži. Sádlo můžete vyškvařit a  následně použít při přípravě zelí a lokšů. Husu osušte, posolte a  posypte kmínem. Nechte odležet v  lednici alespoň pět hodin. Před pečením husu nechte odpočívat dvě hodiny při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 80 °C, na spodní ohřev. Jedno jablko a  jednu hrušku vložte do husy. Husu dejte do pekáče prsíčky dolů, zakryjte a  pečte minimálně 12 hodin. Poté zvyšte teplotu na 120 °C a  pečte další tři hodiny.

Husu občas propíchněte vidličkou, aby z ní odtékal tuk. Před koncem pečení odkryjte pekáč, husu otočte a  prsa potřete směsí medu  a balsamica. Do pekáče přidejte na čtvrtky pokrájená zbylá jablka a  hrušky bez jádřinců, klikvy  a ořechy. Zvyšte teplotu na 180 °C, na horní i  spodní ohřev. Pečte dozlatova a  průběžně polévejte výpekem, aby se maso nevysušilo.

Martinské rohlíčky s ořechovou nádivkou

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g cukru
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 7 lžic oleje
  • 1 vejce a 1 bílek
  • voda (asi 7 lžic)
  • 2-3 hrsti plátkových mandlí

Na nádivku:

  • 200 ml mléka
  • 250 g mletých ořechů
  • 80 g mletých piškotů
  • 70 g pískového cukru
  • 30 g medu
  • 1-2 lžíce rumu

Postup:

Nejprve udělejte ořechovou nádivku. Mléko přiveďte těsně pod bod varu, vsypte ořechy a asi 5 minut prohřejte. Poté vmíchejte ostatní suroviny a po 1 minutě odstavte z plotny a nechte vychladnout. Ze všech surovin na rohlíky vyjma plátkových mandlí uhněťte těsto. Rozválejte ho, nakrájejte na větší trojúhelníky, doprostřed každého dejte část ořechové náplně a srolujte od delší strany do rohlíku. Každý zahněte do podkovy a pod čistou utěrkou nechte 30 - 40 minut kynout. Pak pomašlujte bílkem, posypte mandlemi a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Tip: Rohlíčky můžete upéct také bez náplně.

Další recepty na nejen sváteční jídla najdete na webu www.albert.cz, odkud pochází i tyto dva.

reklama
reklama
reklama