Štědrovečerní menu: Bez kapra klidně, ale bez salátu?
V mnoha domácnostech je situace podobná. Kapr mizí z talíře s lehkou neochotou, zato příloha v podobě bramborového salátu se ztratí okamžitě. Na fenomén studené přílohy, která svůj největší rozkvět zažívá právě o Štědrém večeru, si prostě nenechá většina Čechů sáhnout. Ať žije bramborový salát!
V mnoha domácnostech je situace podobná. Kapr mizí z talíře s lehkou neochotou, zato příloha v podobě bramborového salátu se ztratí okamžitě. Na fenomén studené přílohy, která svůj největší rozkvět zažívá právě o Štědrém večeru, si prostě nenechá většina Čechů sáhnout. Ať žije bramborový salát!
Kde se vzal, tu se vzal, vznikl kdysi kdesi fenomén jménem bramborový salát. Poprvé jsem se do jeho přípravy pustila minulé Vánoce. Rodil se za značných porodních bolestí, neb v jedné ruce jsem měla na telefonu pomoc zkušené ženy a druhou rukou jsem se snažila zapisovat důležité poznámky. V rámci urychlení procesu (ostatně netrpělivosti jsem dostala do vínku pořádnou porci)jsem však udělala několik fatálních chyb, kterých se snad navždy vyvaruji. Jednou z nich byly nevhodné a příliš velké brambory, které se neuvařily ani po čtyřiceti minutách strávených ve vroucí vodě. Dnes už vím, že takhle rozhodně ne a i při přípravě zdánlivě jednoduchého salátu platí - všechno má svůj čas a prvotní urychlení dokáže vše pořádně zpomalit.
Náš bramborový salát
Typický český bramborový salát je vyroben ze směsi několika základních surovin - pochopitelně nechybí brambory, kyselé okurky, vajíčko, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), majonéza, hořčice, pepř a sůl. Jednotlivé přísady se krájí nadrobno, případně protlačí přes speciální sítko, které bleskurychle vytvoří z neforemného kusu zeleniny drobnou a pravidelnou krychličku.Následně se všechny suroviny promíchají, dochutí a nechají se několik hodin uležet. Bramborový salát je zejména v Čechách a na Moravě tradiční součástí štědrovečerní tabule, který se servíruje společně se smaženým kaprem či jinou sladkovodní či mořskou rybou, s řízkem nebo také s vinnou klobásou. Fantazii se meze nekladou, ovšem tyto kombinace patří mezi tradiční a osvědčené.
S majonézou poprvé v roce 1946
Historie bramborového salátu sahá do 19. století, kdy se vůbec poprvé začaly podávat k masovým pokrmům přílohy. Navíc brambory pronikaly do českého jídelníčku velmi pomalu, neboť v počátcích své existence byly považovány za pokrm nečistý a pohanský. Kdo by to byl dnes řekl, že… Zajímavý je také fakt, že ani nejznámější česká kuchařka, buditelka a spisovatelka v jedné osobě, Magdaléna Dobromila Rettigová (1785 - 1845) se o studené příloze z brambor a zeleniny v podobě, jaké ji známe dnes, ve svých knihách nezmiňuje. Je tedy docela možné, že bramborový fenomén pronikl do českých kuchyní skutečně mnohem později. V kuchařské knize z roku 1946 však nalezneme recept dnešnímu salátu velmi podobný, avšak bez kořenové zeleniny. Co je však zajímavé - už v tomto receptu si brambory „plavou" v majonéze - studená omáčka povznesla původně obyčejný salát na luxusní pokrm.
Vděčná příloha pro davy lidí
Bramborový salát je velmi vděčný pokrm - jeho výrobní cena je nízká, k přípravě postačí základní ingredience, prostá kořenová zelenina, majonéza a hořčice. A dál? Snadno se připraví i ve velkém množství, lze ho zhotovit v předstihu a jeho delší uskladnění v chladném prostředí mu vůbec neuškodí, ba naopak - bramborový salát se musí tzv. nechat uležet. Navíc, pokud čekáte početnou návštěvu, pak právě bramborový salát s řízkem je vítaným pokrmem pro větší množství lidí.
Bramborový salát lze konzumovat jen tak, samotný (ostatně tak chutná nejlépe). Kromě toho se za léta své existence stal univerzální přílohou- nejlépe vynikne v kombinaci se smaženým řízkem, ale stejně tak zaujme i ve spojení s pečeným masem. Salát se nejčastěji konzumuje studený (V Čechách, USA a severním Německu), ale velmi oblíbená je i jeho tepelná úprava (jižní část Německa). Vyhovuje mu majonéza, jogurt, ale výtečná je i dietní verze bramborového salátu - bez majonézy, pouze se zeleninou a vinným či jablečným octem.
Jak ozvláštnit tradici
A po roce jsou tu znovu Vánoce a s nimi opět myšlenka na přípravu bramborového salátu. Můžeme se vůbec pustit do nějakých experimentů? Každý kuchař by vám jednohlasně odpověděl - ano, ale držte se surovin, které máte rádi a na které jste zvyklí.Mnohé inovace přinesou na stůl spíš rozpaky, takže každou změnu je nutno zvážit a ne každá změna je k lepšímu. Doporučujeme malé změny, například můžete přidat nový druh zeleniny - kukuřici, ředkvičky, kapii, hrášek - a mnohem chutnější brambory získáte, pokud je povaříte ve slupce. Zde bych ale chtěla upozornit dle vlastní zkušenosti - na vaření ve slupce vybírejte malé brambůrky, rychleji a stejnoměrně se uvaří a i odstranění slupky bude snazší. Váháte-li nad dietní verzí bramborového salátu, zvažte i tuto změnu. Nemusí chutnat každému a upřímně - jednou za rok bychom si na tom pravém bramborovém salátu s majonézou mohli pochutnat! Pokud však musí být tato příloha nutně dietní, odpusťte si majonézu a nahraďte ji jogurtem, zakysanou smetanou a hořčicí. Jestliže se vám bělostná omáčka i tak příčí, bramborovému salátu dodáte glanc vmícháním jablečného nebo vinného octu.
A co dávají ve světě?
Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Proto nemůžeme čekat, že o pár stovek či tisícovek kilometrů dál narazíme na totožné dvojče našeho oblíbeného salátu. Ve Francii jsou jeho součástí rajčata, jiné země se neobejdou bez šunky či slaniny. Bramborový salát lze připravit také s koprovým, octovým nebo bylinkovým dresinkem, jablky, slanečky, zavináči, celerem či červenou řepou. Výjimkou nejsou ani ančovičky nebo kapary. Tak co, lákají vás tyto varianty?