Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha
Vyzkoušejte některý z receptů Zdeňka Pohlreicha na přípravu chutných pokrmů z těstovin.
Pokud jste v neděli nestihli sledovat kulinářský pořad Teď vaří šef!, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma.
V dalším pokračování školy vaření pro všechny domácí kuchaře a kuchařky představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich další šestici zajímavých receptů tentokrát zaměřených na přípravu chutných pokrmů z těstovin.
Capellini v kuřecím vývaru
Suroviny:
- půlka kuřete
- řapíkatý celer
- cibule
- mrkev
- stroužek česneku
- bílé víno
- těstoviny capellini
- parmezán
- sušená feferonka
- sůl, pepř
Postup:
1. Půlku kuřete rozporcujeme a vložíme do pekáčku. Přidáme řapíkatý celer, cibuli a mrkev ve velkých kusech, přidáme také stroužek česneku. Dáme do trouby na 180 °C zapéct dozlatova.
2. Do hrnce nalijeme sklenku bílého vína a začneme zahřívat, přidáme k němu výpek z upečeného masa. Pak vše z pekáčku přendáme do hrnce, zalijeme vodou, ochutíme pár kuličkami celého pepře a osolíme. Necháme vařit asi 30 minut.
3. Vývar přecedíme. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny capellini, tzv. "andělské vlasy". Trvá to jen pár minutek.
4. Do talíře nadrobíme kousek sušené feferonky, přidáme uvařené těstoviny, zalijeme vývarem a zastrouháme parmezánem.
Ravioli plněné houbami a brambory
Suroviny:
- máslo
- kuřecí nebo zeleninový vývar
- šalvěj
- plněné ravioli
- parmezán
- vejce
Postup:
1. Těsto na ravioli je velmi jednoduché. Ve stejném poměru smícháme hladkou mouku a žloutky (např. 400 g mouky na 4 žloutky). Vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme půl hodinky odležet v lednici. Poté ho vyválíme na dva stejné pruhy.
2. Náplň připravíme tak, že ve slupce uvaříme tak dvě brambory, pak je oloupeme a rozmačkáme. Na másle orestujeme dvě hrsti nakrájených hub (můžou být i sušené) osolíme a opepříme. Na pruh těsta naklademe rozmačkané brambory a orestované houby asi tak 10 cm od sebe. Všude okolo potřeme těsto vajíčkem, přikryjeme druhým pruhem těsta, umačkáme a rozdělíme na jednotlivé čtverečky, ravioli.
3. Připravíme oříškové máslo. Do kastrůlku vhodíme čtvrtku másla a začneme ho zahřívat, dokud se nezbarví dohněda. V hrnečku ohřejeme vývar a vhodíme do něj připravené ravioli. Krátce povaříme a po chvilce je přendáme do oříškového másla, opět krátce osmahneme, přidáme nasekanou šalvěj, stačí tři lístky.
4. Ravioli plněné houbami a brambory servírujeme zasypané parmezánem.
Tagliatelle s ragú z divočáka
Suroviny:
- mrkev
- řapíkatý celer
- cibule
- tři stroužky česneku
- 400 g kančího masa
- rajčatový protlak
- červené víno
- těstoviny tagliatelle
- máslo
- olivový olej
- bobkový list
- sůl, pepř
Postup:
1. Mrkev, řapíkatý celer, tři stroužky česneku a cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na olivovém oleji dozlatova. Pak směs rozmixujeme. Do hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme namleté kančí maso. Ochutíme solí, pepřem a bobkovým listem.
2. Ze začátku bude maso pouštět trochu vody, ta se po chvilce odpaří. K masu přidáme rozmixovanou zeleninu a lžíci protlaku. Zalijeme sklenkou červeného vína a necháme vařit alespoň hodinu a půl.
3. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny tagliatelle.
4. Do pánvičky dáme prohřát ragú, přimícháme pastu a zjemníme kouskem másla. Naservírujeme do hlubokého talíře a zakápneme olivovým olejem.
Spaghetti s rajčaty a ovčím sýrem
Suroviny:
- špagety
- rajčata
- olivový olej
- 3 stroužky česneku
- šalotka
- cherry rajčátka
- měkký ovčí sýr
- limetová kůra
- sůl, pepř
- bazalka
Postup:
1. Ve vroucí osolené vodě, kterou máme připravenou na těstoviny, spaříme nejdřív tři rajčata, která jemně na vrchu nařízneme do křížku. Pak je zchladíme a oloupeme.
2. Rozpálíme pánev s olivovým olejem a orestujeme na něm pár stroužků česneku. Přidáme také nahrubo nasekanou šalotku.
3. Dáme vařit špagety do podoby al dente.
4. Do pánve přihodíme nakrájená rajčata a chvilku povaříme, než změknou. Můžeme přidat také sladší cherry rajčátka. Směs mírně rozmačkáme vařečkou. Podle chuti osolíme a opepříme a zasypeme nasekanou bazalkou. Uvařené těstoviny promícháme v pánvi s omáčkou a můžeme naservírovat.
5. Z měkkého ovčího sýra vytvarujeme noček a posadíme ho na špagety, zasypeme nastrouhanou limetkovou kůrou a zakápneme olejem. Dozdobíme lístkem bazalky.
Spaghetti s mušlemi vongole
Suroviny:
- špagety
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- feferonka
- 400 g mušlí vongole
- bílé víno
- cherry rajčátka
- máslo
- sůl
- petrželka
Postup:
1. Ve vroucí osolené vodě uvaříme špagety do podoby al dente.
2. V pánvi na olivovém oleji orestujeme na plátky nakrájené dva stroužky česneku a kousek nasekané feferonky. Jakmile česnek chytí mírně barvu, vhodíme do pánve mušle vongole, zalijeme bílým vínem a přikryjeme pokličkou. Mušle se po chvilce otevřou, ty, které zůstanou zavřené, vyhodíme.
3. Do pánve přidáme nakrájená cherry rajčátka. Mušle vyndáme do mísy, aby se nepřevařily a necháme svařit omáčku asi na polovinu. Pak omáčku zjemníme kouskem másla. Přimícháme uvařené těstoviny, vrátíme do pánve i mušle a přidáme velkou dávku nasekané petržele.
4. Těstoviny servírujeme ve velké míse takzvaným rodinným stylem.
Zapékané macaroni
Suroviny:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- 450 ml mléka
- 50 ml smetany
- muškátový oříšek
- šalotka
- těstoviny macaroni (kolínka)
- bobkový list
- parmezán
- sýr pecorino romano
- sýr montasio
- sůl, pepř
- bazalka
Postup:
1. Nejdřív je potřeba připravit omáčku Mornay. Nasekáme šalotku a orestujeme ji v hrnci na oleji. Mezitím dáme vařit kolínka do osolené vroucí vody. Do změklé šalotky přisypeme hladkou mouku, promícháme a zalijeme studeným mlékem a kapkou smetany. Osolíme, opepříme, přidáme dva bobkové listy a trošku strouhaného muškátového oříšku.
2. Sýry nastrouháme a vsypeme do hladkého bešamelu, necháme rozpustit.
3. Do omáčky zamícháme předvařené macaroni, směs přelijeme do zapékací mísy a vršek hojně zasypeme parmezánem. Zapékáme v rozehřáté troubě asi 20 minut.
4. Při servírování ozdobíme lístkem bazalky.
Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 2. listopadu 2014 od 18.00 na Primě. V pokračování kuchařské školy bude Zdeněk Pohlreich tentokrát připravovat pokrmy z králíka.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!
Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha