reklama

Saké: Japonský alkoholický nápoj, který byste měli znát

Saké aneb rýžové víno, je v japonské kultuře tradicí. Začíná být ale vidět i mnohem více v západní kultuře. Co byste o něm měli vědět?

Foto: iStock

Už jste někdy zkoušeli "saké"? Jedná se o japonský alkoholický drink, který začíná být více vidět i v západní kultuře.

Japonec použije slovo saké v souvislosti s každým alkoholickým nápojem. Když se ale řekne saké u nás, většinou to znamená rýžové víno.

Ne každé je stejné. Liší se tím, zda je neperlivé, perlivé a samozřejmě svou chutí - zda je sladké, nebo sušší, starší. Obsah alkoholu je také o trochu vyšší než u klasického vína, a to okolo 15 až 17 procent.

Jak se vyrábí?

Jak už název napovídá, je vyrobeno z rýže, a to několikanásobnou fermentací. Jeho výroba je tak podobná výrobě piva. Saké se může podávat studené, teplé, nebo dokonce i horké, záleží na chuti konzumenta a ročním období, přičemž v létě se podává saké studené a v zimě teplé.

Teplé saké se zdá většinou být sladší a jemnější, má příjemnou umami chuť. Některé druhy ale ztrácí své aroma a delikátnost, když se zahřejí, a tak je třeba je podávat studené.

Podávání

Většinou je saké podáváno v keramických kalíšcích, i když někteří odborníci tvrdí, že co se chuti týče, je lepší ho podávat v malé skleničce tvarem podobné sklenici na víno, jelikož ta zachová tu správnou teplotu a zdůrazní jeho aroma. Saké se občas podává i v dřevěných kalíšcích, ale ty mění chuť samotného nápoje.

Nejen k japonskému jídlu

Saké se hodí k mnoha druhům jídla, ne jen k tradičnímu japonskému. Skvěle doplňuje mnoho pochutin ze západní kuchyně, jako jsou sýry nebo mořské plody. V Japonsku existuje fráze "Nihonshu wa ryori wo erabanai", což v překladu znamená "Saké nikdy s jídlem nebojuje." Aneb užívat si ho můžete kdykoliv a (téměř) s čímkoliv.

reklama
reklama
reklama