Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se tuto neděli 18. 5. 2014 vrátil na televizní obrazovky s novoukulinářskou show Rozpal to, šéfe!, aby ukázal divákům, jak připravit lehkou, svěží, jednoduchou, a přitom skvělou kuchyni.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se tuto neděli 18. 5. 2014 vrátil na televizní obrazovky s novoukulinářskou show Rozpal to, šéfe!, aby ukázal divákům, jak připravit lehkou, svěží, jednoduchou, a přitom skvělou kuchyni. A to vše venku, za každého počasí, na grilu!
Jako vždy jsou základem kvalitní čerstvé suroviny, ideálně české. Zdeněk Pohlreich divákům radí, aby nezanedbali základ kuchařského úspěchu, protože: "Nejdůležitější je se dobře připravit!"
A my vám opět přinášíme kompletní recepty z tohoto pořadu, abyste je mohli také vyzkoušet.
Selský chléb se zapečenými vejci
Na své si v novém pořadu Rozpal to, šéfe! přijde každý strávník. Šéf umí na delikatesu povýšit i běžný krajíc chleba.
Připravte si:
- domácího chleba 4 krajíce
- vejce 4ks
- jarní cibulka 2 ks
- slanina 4platky
- olej
- hořčice
- sůl
- pepř
Další články a recepty Zdeňka Pohlreicha čtěte ZDE
Postup:
1) Uprostřed každého krajíce chleba vykrojíme skleničkou kolečko. Chleby zakápneme olejem a opečeme je v pánvi. Do otvoru vyklepneme vajíčko, osolíme, opepříme a smažíme, dokud nebude bílek tuhý.
2) Do pánve vložíme i plátky slaniny a pečeme do křupava.
3) Krajíce naservírujeme na talíř, potřeme hořčicí, přidáme křupavou slaninu a zasypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Lívance s javorovým sirupem a se slaninou
Další lahůdka z dílny Zdeňka Pohlreicha. Kombinace sladkého sirupu a křupavé slaninky vás nadchne.
Připravte si:
- těsto na lívance
- 8 g droždí
- 185g mléka
- 140g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 12 plátků slaniny
- javorový sirup
- moučkový cukr na posypání
- olej
Postup:
1) Na lívancové těsto potřebujeme nejdříve ohřát mléko, ve kterém pak rozmícháme droždí. Přisypeme mouku a promícháme. Nakonec do těsta vmícháme vejce a špetku soli. Těsto necháme alespoň půl hodinky kynout pod utěrkou.
2) Na pánvi s kapkou oleje upečeme lívance do zlatova. Do pánve položíme i plátky slaniny a opečeme je do křupava.
Lívance servírujeme na sebe, prokládáme křupavou slaninou.
3) Nakonec je pořádně zalijeme javorovým sirupem a zasněžíme moučkovým cukrem.
Vepřová krkovice na grilu s česnekem
Krkovice na grilu je (nejen) česká klasika...ale ta od Pohlreicha vždy chutná tak nějak lépe. Vyzkoušejte!
Připravte si:
- krkovice cca 750g vcelku
- palička česneku
- olivový olej
- kmín
- pepř
- sůl
Postup:
1) Krkovici našpikujeme polovičním množstvím česnekových stroužků, nasolíme, napepříme a okořeníme kmínem.
2) Přendáme na připravený alobal, obsypeme zbylým česnekem a zalijeme olivovým olejem, zabalíme dvojitě do alobalu, aby nic z balíčku neuniklo a dáme na rozpálený gril pod poklici grilovat za občasného otáčení asi 40 min.
3) Hotové maso vyjmeme z grilu a necháme odpočívat zabalené v alobalu.
Salát z červené řepy
Kdo nezkusil, ten neuvěří. Červená řepa dokáže vykouzlit úsměv na tváři, navíc je plná vitamínů, neváhejte a pusťte se do díla.
Připravte si:
- 3ks velká červená řepa čerstvá
- olivový olej
- sůl, pepř, cukr na dochucení
- svazek jarní cibulky
- citron
- červené jablko
Náš tip: Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu
Postup:
Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji do mísy, přidáme sekanou jarní cibulku a krájené červené jablko na malé kousky, citrónovou šťávu, olivový olej, osolíme, opepříme a zlehka dosladíme dle chuti a dobře promícháme. Můžeme přidat čerstvé bylinky dle libosti.
Francouzský dresing
Už umíte pravý francouzský dresing? Zdeněk Pohlreich vás to naučí, vaši hosté to ocení.
Připravte si:
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1 ½ lžíce medu nebo javorového sirupu
- 180 ml stolního oleje
- 1 žloutek ( nemusí být, ale dresink je krémovější)
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
1) V misce rozmícháme hořčici, ocet, sůl a pepř. Vmícháme med. Přidáme žloutek a zašleháme, poté po malých částech zašleháváme olej do emulze.
2) Pokud se Vám emulze srazí a začne se oddělovat, dejte ji hodně vychladit a vezměte novou misku, přidejte 1 lžíci hořčice a 1 lžíci medu, zamíchejte a po malých částech zašlehávejte emulzi než se vše spojí.
Citronová limonáda
Čerstvé bylinky jsou zárukou dokonalého osvěžení, nejen vašich hostů, ale i vás samotných. Připravujte návštěvě skvělé menu a u toho ucucávajte z nejlepší limonády.
Připravte si:
- 6 ks citronů
- 4 ks limetky
- 1 ks pomeranče
- 40dkg cukru krupice
- 1,5l perlivou vodu
- led
- 1 citron a 1 limetku na ozdobu
- čerstvou meduňku
Postup:
1) Citrony omyjeme a kůru nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme šťávu z citronů, limetek a pomeranče. Citronovou kůru povaříme s cukrem v 0,5l vody.
2) Necháme zchladit a poté přecedíme přes síto do džbánu. Do džbánu dále přidáme vymačkanou šťávu, dolijeme vychlazenou perlivou vodou a promícháme.
3) Do sklenice dáme led, natrhané lístky meduňky a nalijeme limonádu. Zdobíme plátky citronu, limetky a lístky meduňky.
Druhé pokračování kulinářské show vysílá TV Prima v neděli 26. května. Na všechny díly Rozpal to, šéfe! se můžete podívat také online! na oficiálním webu pořadu.
Populární šéfkuchař představujel na televizních obrazovkách svůj kulinářský um také prostřednictvím pořadu Už dost, šéfe. V rámci něj se svým štábem mapuje, kam se posunuly vybrané podniky, které dříve prošly natáčením Ano, šéfe!.Televizní diváci dostali také možnost vařit se Zdeňkem Pohlreichem, a to z pohodlí svého domova, v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak správně grilovat zeleninu ve čtyřech krocích
10 jídel, která můžete jen milovat, nebo nenávidět
3+1 chřestové recepty, na kterých si pochutnáte!