Rychlá večeře: Vyzkoušejte tři úžasné recepty z hub!
Houbová sezóna je v plném proudu, proto jsme pro vás připravili tři tipy na snadnou a rychlou večeři. Můžete použít houby čerstvě nasbírané i ty, které jste si stihli nasušit přes léto. Přejeme dobrou chuť!
Houbová sezóna je v plném proudu, proto jsme pro vás připravili tři tipy na snadnou a rychlou večeři. Můžete použít houby čerstvě nasbírané i ty, které jste si stihli nasušit přes léto. Přejeme dobrou chuť!
1) Houbové noky
Houbové noky mohou být levnou bezmasou večeří, ale klidně je můžeme uvařit i jako přílohu k masu.
Ingredience:
- 1-2 hrsti sušených hub
- 100 g másla
- 2 ks cibule
Těsto:
- 300 ml vody
- 450 ml hrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1/3 balíčku kypřícího prášku
- 1 ks vejce
Postup přípravy receptu:
Cibuli oloupeme a usmažíme na větším množství másla dozlatova.
Houby namočíme asi na 15 minut do vody, aby změkly. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a houby, přivedeme k varu. Houby 10 minut povaříme.
Do mísy nasypeme hrubou mouku a promísíme ji se špetkou kypřícího prášku a malou lžičkou soli. Přilijeme vodu, přidáme vejce a důkladně vymícháme hladké těsto, které se nelepí ke stěně mísy. Pokud je příliš řídké a lepivé, přidáme ještě mouku, nebo naopak, pokud je moc tuhé, přilijeme vodu.
Lžící, kterou namáčíme do vody, vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody s houbami. Společně s houbami vaříme ještě asi 10 minut, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky s houbami přecedíme.
Houbové noky podáváme samotné, polévané usmaženou cibulkou. Můžeme je zvolit i jako chutnou přílohu k masu dušenému na houbách, nebo k vepřovému upečenému masu.
2) Houbové toasty
Dochází vám inspirace, jak houby připravit tentokrát? Vyzkoušejte houbové toasty.
Ingredience:
- 1 špetka mletého kmínu
- 2 ks vejce
- 3-4 snítky zelené petrželky
- 200 g tvrdého sýru
- 6-8 plátků toastového chleba
- 1 miska hub
- zelenina na ozdobu
- černý pepř a sůl podle chuti
- máslo podle potřeby
Postup přípravy receptu:
Houby pokrájíme na malé kousky a vhodíme do vroucí osolené vody. Přidáme trochu kmínu a houby asi 10 minut povaříme. Pak scedíme.
Petrželku jemně nasekáme, sýr nastrouháme. Promícháme s houbami a vajíčky. Podle chuti osolíme a opepříme.
Plátky toastového chleba velmi slabě (jinak by se chléb při pečení moc rozmočil) namažeme máslem a každý krajíček potřeme houbovou směsí. Dáme zapéci do trouby. Pečeme asi 10 minut dozlatova.
Houbové toasty podáváme teplé, ozdobené čerstvou zeleninou.
3) Sekaná z hub
Houbová sezóna ještě nekončí a vy můžete vyzkoušet úplně bezmasou, pouze houbovou sekanou.
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 2 ks menší cibule
- 4 lžíce sádla
- 800 g hub
- 1 bílek na potření
- sůl, pepř, petrželka podle chuti
- strouhanka podle potřeby
Postup přípravy receptu:
Houby očistíme a rozkrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a na jemno pokrájíme. Cibuli zpěníme na rozehřátém sádle (3 lžíce sádla), přidáme houby, malé množství vody, osolíme, opepříme a podusíme doměkka. Vodu z hub necháme odpařit. Houby odstavíme a necháme chvíli chladnout.
Housky namočíme na pár minut do mléka. Petrželku jemně nasekáme.
Namočené housky vymačkáme a přidáme je k houbám. Přisypeme petrželku, koření podle chuti, vejce a důkladně vše promícháme. Směs zahustíme podle potřeby strouhankou. Z houbového těsta vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáčku, ve kterém jsme rozehřáli 1 lžíci sádla. Sekanou potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme v troubě, za občasného podlévání, dozlatova. Houbovou sekanou necháme mírně vychladnout, pak teprve porcujeme.
Houbovou sekanou podáváme s chlebem a čerstvou zeleninou nebo s bramborovou kaší.
Do sekané můžeme přidat podle chuti i česnek s majoránkou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jak na grilované ryby? Recepty i triky jsou tu!
Hubnoucí HIT: Tukožroutská polévka! Pamatujete?
Tři báječné recepty pro děti: Exotická inspirace!
--------------------------------------------------------------------------------
Vyzkoušejte další recepty z hub.