reklama

Recepty s avokádovým olejem: Ryby, vepřové i lívance

Také berete avokádový olej za exotickou věc, s níž byste neuměli vařit? Pak vás teď vyvedeme z omylu - lze s ním totiž připravovat nejen saláty, ale také ryby, vepřovou panenku či lívance.

Foto: Avocadoil

Také berete avokádový olej za exotickou věc, s níž byste neuměli vařit? Pak vás teď vyvedeme z omylu - lze s ním totiž připravovat nejen saláty, ale také ryby, vepřovou panenku či lívance.

Avokádový olej se díky vysokému bodu přepalování, který dosahuje hodnoty až 250°C, hodí jak na studenou kuchyni, tak ke smažení, grilování i fritování. Díky lisování za studena si zachovává všechny cenné výživové vlastnosti avokáda, mezi něž patří například vysoký obsah přírodních antioxidantů, zejména vitamínu E, a také nenasycených mastných kyselin.

Který z následujících receptů šéfkuchaře Ristorante Soave by Aureole Jana Součka vyzkoušíte vy? 

Salát s kousky marinované vepřové panenky v avokádovém oleji s krutóny z bílého chleba

Ingredience:

  • 400 g vepřové panenky
  • 100 ml avokádového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 3 větvičky tymiánu
  • 30 g plnotučné hořčice
  • 1 pol. lžíce medu
  • 1 až 2 hlávky ledového salátu (dle velikosti porce)
  • 4 plátky toustového chleba

Postup:

Vepřovou panenku nakrájíme na nudličky, osolíme a na pánvi orestujeme na avokádovém oleji. Když je maso ze všech stran orestované, ztlumíme ohřev a přidáme česnek nakrájený na plátky a větvičky tymiánu, po zpěnění stáhneme z tepla a necháme cca. 2 hodinky marinovat.

Toustový chléb nakrájíme na malé hranolky, které lehce pokapeme marinádou z panenky a v troubě rozpálené na 200°C opražíme dozlatova. Ze zbylého oleje, hořčice a medu vytvoříme za pomocí metličky hořčičný dresink. Ledový salát natrháme na menší kousky, dochutíme dresinkem, přidáme vepřovou panenku bez oleje a posypeme krutóny.

Pošírovaný candát v avokádovém oleji s trhanými listy salátu s okurkou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 600 g candáta (filety s kůží)
  • 0,2 dcl avokádového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 větvičky tymiánu
  • několik listů salátu (lollo rosso, lollo biondo)
  • 1 salátová okurka
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 svazek kopru
  • 1 citron
  • sůl a pepř

Postup:

Candáta očistíme a nasolíme. Do středně velkého kastrůlku nalijeme olej, který zahřejeme odhadem na 100°C (tak, abychom rybu nesmažili, ale jen "táhli" v oleji). Přidáme rozmáčklé stroužky česneku, tymián a nasolené filety candáta. Pošírujeme v oleji, dokud ryba nezbělá a nebude dobře tepelně upravená. Ze zakysané smetany, kopru, citronové kůry, šťávy, soli a pepře připravíme dle chuti dresink, kterým dochutíme listy salátu, a přidáme na plátky nakrájenou okurku. Candáta servírujeme vždy teplého, kůži odstraníme až na talíři.

Steak z vepřového karé s liškami, pórkem a omáčkou ze sladkého česneku

Ingredience:

  • 4 steaky z vepřového karé
  • 200 g čerstvých lišek
  • 1 pórek (jen bílá část)
  • 200 ml smetany
  • 200 ml mléka
  • 0,4 dcl avokádového oleje
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • sůl a kmín

Postup:

Stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli lehce zpěníme na avokádovém oleji, zaprášíme moukou, zalijeme mlékem a smetanou a vše provaříme. Po zhoustnutí omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme ji solí a pepřem.  Steaky osolíme, opepříme a na oleji zprudka zatáhneme ze všech stran. Poté vložíme do předehřáté trouby a necháme dojít 5-10 minut. Očištěné lišky orestujeme na avokádovém oleji, přidáme pórek nakrájený na půlkolečka, jeden stroužek česneku nakrájený na plátky a kmín, vše lehce orestujeme. Nakonec přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží.

Filátko ze pstruha na lehkém bramborovém salátu s majonézou z avokádového oleje

Ingredience:

  • 4 středně velké filety ze pstruha
  • 1 kg brambor
  • 2 pol. lžíce kaparů
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 pol. lžíce dijonské hořčice
  • 100 ml avokádového oleje
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvička tymiánu
  • pažitka
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, poté nakrájíme na malé kostky, přidáme kapary, sušená rajčata nakrájená na kostičky, dijonskou hořčici, 2 lžíce avokádového oleje, sůl, pepř a najemno nakrájenou pažitku. Do dvou žloutků pomocí mixerů postupně zašleháme 100 ml avokádového oleje, až nám vznikne majonéza, kterou dochutíme solí a pepřem. Majonézu promícháme s bramborovou směsí.

Další recepty z avokáda a avokádového oleje najdete ZDE >>

Filety ze pstruha očistíme, popřípadě vykostíme, nasolíme a opečeme na teflonové pánvi s avokádovým olejem. Ke konci pečení přidáme rozdrcený česnek a tymián.

Lívance pečené na avokádovém oleji s jablečným kompotem a skořicovou pěnou

Ingredience:

Lívance:

  • 25 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 500 g hladké mouky
  • 700 ml mléka
  • 10 g citronové kůry
  • 2 vejce
  • 5 g soli
  • avokádový olej

Jablečný kompot:

  • 50 g cukru krupice
  • 200 ml vody
  • 1 květ badyánu
  • 1 tyčinka skořice
  • šťáva z jednoho citronu
  • 3 jablka
  • cukr dle chuti

Skořicová pěna:

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 100 g bílé čokolády
  • 5 g mleté skořice

Postup:

Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V malém kastrůlku rozehřejeme 50 g cukru na světlý karamel, přidáme vodu, jablka, badyán, skořici a citronovou šťávu a vše společně vaříme, dokud se nám tekutina trochu nesvaří a jablka nezměknou. Kompot necháme v ledničce vychladit. Smetanu vyšleháme na šlehačku, do které následně jemně vmícháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni a mletou skořici. Dáme vychladit.

Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka. Přidáme trochu mouky a promícháme, až vznikne řídký kvásek, který necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehané vejce, jemně nastrouhanou kůru z dobře opláchnutého citronu, sůl a zbylou dávku mouky. Těsto pečlivě promícháme a necháme opět vykynout. Lívance smažíme na pánvi vytřené avokádovým olejem. Podáváme se lžící vychlazeného kompotu a lžící skořicové pěny.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Nejlepší polévkové recepty na zahřátí: Ochutnejte!

Zubaté zeleninové příšery a jiné úžasné kulinářské tipy

8 nejlepších domácích medicín, které ještě neznáte


 

 

reklama
reklama
reklama