Recepty od Pohlreicha: Tatarák, kebab a houbový burger
V šestém pokračování kuchařské show Rozpal to, šéfe! připravil Zdeněk Pohlreich několik dalších chuťově vyladěných lahůdek k letnímu grilování.
V šestém pokračování kuchařské show Rozpal to, šéfe! představil Zdeněk Pohlreich několik dalších chuťově vyladěných lahůdek k letnímu grilování. Podle šéfových receptů si můžete připravit třeba špíz z kuřecích jater, houbový burger nebo jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou.
Špíz z kuřecích jater se slaninou
Ingredience:
- kuřecí játra
- slanina
- cibule
- cherry rajčata
- petrželka
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí játra osolíme a opepříme. Každý kousek jater zabalíme do slaniny a napíchneme na špejli, kterou jsme nechali přes noc namočit.
2. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme a napíchneme na špejli spolu s játry. Špízy vložíme na gril a opečeme z obou stran.
3. Mezitím na dno mísy nasypeme nasekanou petrželku, nakrájená rajčátka a pokapeme olivovým olejem. Osolíme a opepříme. Hotové špízy přendáme do mísy a lehce obalíme ve směsi s petrželkou. Můžeme podávat.
Netradičně dobrý tradiční tatarák
Ingredience:
- hovězí svíčková
- okurky cornichons
- šalotka
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hořčice
- 1 žloutek
- worcestrová omáčka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Maso zbavíme šlach, nakrájíme ho na plátky a naškrábeme do misky. Přidáme olivový olej, sůl, pepř, najemno nakrájenou šalotku, okurky, rajský protlak, hořčici, žloutek a worcestrovou omáčku. Všechno promícháme a dle potřeby ještě dochutíme.
2. Teď si připravíme topinky - nakrájený chleba pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu.
3. Hotové topinky potřeme paličkou čerstvého česneku, který jsme rozpůlili a posolili. Pak na chleba nandáme tataráček a podáváme.
Jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou
Ingredience:
- 3/4 kg mletého jehněčího plecka
- 2 šalotky
- koriandr
- římský kmín
- mletý kmín
- chilli papričky
- sůl
- pepř
Na omáčku:
- bílý jogurt
- citronová šťáva
- 1 stroužek česneku
- koriandr
- máta
- sůl
Postup:
1. Na grilu necháme orestovat římský kmín a chilli papričky, aby se koření hezky rozvonělo.
2. Mezitím k mletému masu přidáme sůl, pepř, mletý kmín, nasekanou šalotku a koriandr.Římský kmín a chilli papričky přendáme do hmoždíře a rozmělníme, pak přisypeme k masu.
3. Směs promícháme a naneseme na kovové jehly. Špízy vložíme na rozpálený gril a opékáme ze všech stran zhruba 10 minut.
4. Teď si připravíme jogurtovou omáčku: do bílého jogurtu vmícháme citronovou šťávu, utřený česnek, sůl, nasekaný koriandr a mátu.
5. Hotový kebab nandáme na talíř a podáváme spolu s omáčkou.
Papriky plněné kozím sýrem s rajčatovou salsou
Ingredience:
- červené papriky
- kozí sýr
- ricotta
- petrželka
- oregano
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na salsu:
- loupaná rajčata
- cibule
- česnek
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdříve si připravíme salsu: česnek a cibuli nakrájíme najemno a necháme orestovat na olivovém oleji. Loupaná rajčata pokrájíme a přilijeme na wok. Směs osolíme a opepříme, necháme chvíli povařit a pak přendáme do misky.
2. Kozí sýr promícháme s ricottou, přidáme čerstvé oregano a petrželku, osolíme a opepříme.
3. Papriky seshora seřízneme, zbavíme je jádřinců a naplníme směsí z kozího sýra. Vložíme je na wok, pokapeme olivovým olejem a necháme péct zhruba 5 minut, aby změkly.
4. Papriku nandáme na talíř spolu s lžící rajčatové salsy a podáváme.
Houbový burger
Ingredience:
- focaccia
- houby shitake
- žampiony
- baby římský salát
- polníček
- šalotka
- palička jarního česneku
- citronová šťáva
- kmín
- bazalka
- petrželka
- tymián
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1.Ve woku necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm stroužky jarního česneku, houby shitake zbavené nožiček, nakrájené žampiony, šalotku a kmín. Směs pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
2. Směs necháme chvíli povařit a pak přidáme ještě kousek másla, nakrájenou bazalku, petrželku a tymián. Promícháme a wok sundáme z grilu.
3. Do mísy natrháme listy římského salátu, přidáme polníček, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou, opepříme, osolíme a promícháme.
4. Focacciu rozkrojíme, pokapeme olivovým olejem a necháme opéct na grilu. Pak na ni poklademe salát a směs z hub a nandáme na talíř spolu se zbytkem salátu.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem