Recepty: Ochutnejte tři výborné špenátové rychlovky!
Milujete špenát? Vzkoušejte naše tři rychlé recepty.
Nemusíme patřit do fanklubu Pepka námořníka, abychom věděli, že špenát je zdravý, chutný a uvařeno je za pár minut. Ochutnejte tři zelené rychlovky.
Špenát patří mezi listovou zeleninu a je bohatý na vitaminy, především na železo. Funguje jako prostředek na prevenci rakoviny. Našemu tělu dodá beta-karoten a působí antioxidačně. Výzkum prokázal, že pomáhá předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice, která způsobuje slepotu, snižuje vysoký krevní tlak a reguluje chudokrevnost.
Špenátový koláč
Porce: 4 a více
Budete potřebovat:
- 200 hladké mouky
- 1 cibuli
- 3 vejce
- 500 g listového špenátu
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 100 g jogurtu
- sůl
- muškátový oříšek
- 250 g sýru feta
- 100 g másla
- mletý černý pepř
Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní na kousky nakrájené máslo. Do těsta zapracujeme jedno vejce a trochu soli. Těsto by mělo odpočívat 15 minut v lednici, ale není to nutné.
Špenátové listy si omyjeme a chviličku svaříme. V hrnci si na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme okapaný špenát a směs prohřejeme. Mezi tím si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a vymažeme si formu na koláč. Budete potřebovat dvě formy o průměru 26 centimetrů.
Těsto si vyválíme a vložíme do vymazané formy. Hezky ho povytáhneme přes okraj a propícháme vidličkou. Korpus pečeme přibližně 10 minut. Sýr feta rozdrobíme do misky a smícháme s jogurtem, zbylými vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Směs dochutíme solí a pepřem.
Čtěte také: Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš?
Předpečený korpus vyložíme špenátem a přelijeme směsí sýru a jogurtu. Až sýr zezlátne, vyndáme koláč ven. Doba pečení je asi okolo 30 minut. Pokud chcete, můžete si koláč dozdobit vyválenými proužky těsta. Vnikne pěkná a křupavá mřížka.
Gnocchi se špenátovou omáčkou
Porce: 4 a více
Budete potřebovat:
- sůl
- 500 g kuřecího masa
- 2 balíčky gnocchi
Na omáčku si připravte tyto suroviny:
- 100 g másla
- 400 ml smetany
- 2 čtverečky taveného sýra
- 1 vejce
- 200 g čerstvého špenátu
- 5 stroužků česneku
- 100 ml mléka
- mletý černý pepř
- 1 lžíci hladké mouky
Na hlubší pánvi si rozpustíme máslo. Lehce si orestujeme prolisovaný česnek a přidáme omytý a nasekaný špenát. Chvilku smažíme do uvadnutí špenátu. Do pánve vlijeme smetanu a přidáme tavený sýr. Prohříváme do té doby, až se sýr rozpustí. V mléce si rozmícháme mouku a vajíčko a přimícháme ke špenátu. Osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí asi 15 minut.
Během přípravy omáčky si dle návodu na sáčku uvaříme gnocchi v osolené vodě. Nakrájíme si omyté maso na malé kousky a osmažíme je dorůžova na rozpáleném oleji. Maso ochutíme jen troškou soli. Uvařené gnoschi scedíme a servírujeme s kuřecím masem a přelité špenátovou omáčkou.
Zapečené špenátové palačinky
Porce: 4 a více
Budete potřebovat:
- 4 stroužky česneku
- špetku mletého pepře
- 150 g eidamu
- 1 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- lžičku vegety
- lžičku soli
- 1 balíček mraženého špenátového protlaku
- 5 palačinek
- 2 lžíce mléka
Špenátový protlak necháme povolit a prohřejeme ho na mírném ohni. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Směs zahustíme rozmíchaným vejcem. Směs necháme vychladnout.
Těsto na domácí palačinky najdete ZDE >>
Do zakysané smetany přidáme mléko a vegetu a nastrouháme si na jemném struhadle eidam. Vychladlé palačinky plníme špenátovou směsí a klademe je do zapékací misky, kterou nemusíme vymazávat v případě, že jsme palačinky připravovali na tuku. Vše zalijeme zakysanou smetanou a zasypeme sýrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut. Podáváme teplé nebo studené.
Další špenátové recepty najdete ZDE >>
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Rychlá večeře. Tři pomazánky, které budou chutnat!
Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře
Cholesterol: Hlavně jde o geny, ovlivníte jen třetinu