reklama

Recepty: Ochutnejte tři výborné špenátové rychlovky!

Milujete špenát? Vzkoušejte naše tři rychlé recepty.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Nemusíme patřit do fanklubu Pepka námořníka, abychom věděli, že špenát je zdravý, chutný a uvařeno je za pár minut. Ochutnejte tři zelené rychlovky.

Špenát patří mezi listovou zeleninu a je bohatý na vitaminy, především na železo. Funguje jako prostředek na prevenci rakoviny. Našemu tělu dodá beta-karoten a působí antioxidačně. Výzkum prokázal, že pomáhá předejít degeneraci žluté skvrny oční sítnice, která způsobuje slepotu, snižuje vysoký krevní tlak a reguluje chudokrevnost.

Špenátový koláč

Porce: 4  a více

Budete potřebovat:

  • 200 hladké mouky
  • 1 cibuli
  • 3 vejce
  • 500 g listového špenátu
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 100 g jogurtu
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 250 g sýru feta
  • 100 g másla
  • mletý černý pepř

Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní na kousky nakrájené máslo. Do těsta zapracujeme jedno vejce a trochu soli. Těsto by mělo odpočívat 15 minut v lednici, ale není to nutné.

Špenátové listy si omyjeme a chviličku svaříme. V hrnci si na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme okapaný špenát a směs prohřejeme. Mezi tím si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a vymažeme si formu na koláč. Budete potřebovat dvě formy o průměru 26 centimetrů.

Těsto si vyválíme a vložíme do vymazané formy. Hezky ho povytáhneme přes okraj a propícháme vidličkou. Korpus pečeme přibližně 10 minut. Sýr feta rozdrobíme do misky a smícháme s jogurtem, zbylými vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Směs dochutíme solí a pepřem.

Čtěte také: Hovězí maso: Z čeho dělat steak a z čeho guláš? 

Předpečený korpus vyložíme špenátem a přelijeme směsí sýru a jogurtu. Až sýr zezlátne, vyndáme koláč ven. Doba pečení je asi okolo 30 minut. Pokud chcete, můžete si koláč dozdobit vyválenými proužky těsta. Vnikne pěkná a křupavá mřížka.

Gnocchi se špenátovou omáčkou

Porce: 4 a více

Budete potřebovat:

  • sůl
  • 500 g kuřecího masa
  • 2 balíčky gnocchi

Na omáčku si připravte tyto suroviny:

  • 100 g másla
  • 400 ml smetany
  • 2 čtverečky taveného sýra
  • 1 vejce
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml mléka
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíci hladké mouky

Na hlubší pánvi si rozpustíme máslo. Lehce si orestujeme prolisovaný česnek a přidáme omytý a nasekaný špenát. Chvilku smažíme do uvadnutí špenátu. Do pánve vlijeme smetanu a přidáme tavený sýr. Prohříváme do té doby, až se sýr rozpustí. V mléce si rozmícháme mouku a vajíčko a přimícháme ke špenátu. Osolíme, opepříme a vaříme do zhoustnutí asi 15 minut.

Během přípravy omáčky si dle návodu na sáčku uvaříme gnocchi v osolené vodě. Nakrájíme si omyté maso na malé kousky a osmažíme je dorůžova na rozpáleném oleji. Maso ochutíme jen troškou soli. Uvařené gnoschi scedíme a servírujeme s kuřecím masem a přelité špenátovou omáčkou.

Zapečené špenátové palačinky

Porce: 4 a více

Budete potřebovat:

  • 4 stroužky česneku
  • špetku mletého pepře
  • 150 g eidamu
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • lžičku vegety
  • lžičku soli
  • 1 balíček mraženého špenátového protlaku
  • 5 palačinek
  • 2 lžíce mléka

Špenátový protlak necháme povolit a prohřejeme ho na mírném ohni. Dochutíme solí, pepřem a česnekem. Směs zahustíme rozmíchaným vejcem. Směs necháme vychladnout.

Těsto na domácí palačinky najdete ZDE >>

Do zakysané smetany přidáme mléko a vegetu a nastrouháme si na jemném struhadle eidam. Vychladlé palačinky plníme špenátovou směsí a klademe je do zapékací misky, kterou nemusíme vymazávat v případě, že jsme palačinky připravovali na tuku. Vše zalijeme zakysanou smetanou a zasypeme sýrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 20 minut. Podáváme teplé nebo studené.

Další špenátové recepty najdete ZDE >>

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlá večeře. Tři pomazánky, které budou chutnat!

Jak vybrat a připravit lososa: Recept od šéfkuchaře

Cholesterol: Hlavně jde o geny, ovlivníte jen třetinu

 

 

reklama
reklama
reklama