Recepty: Netradiční inspirace na štědrovečerní hostinu
Máte už dost kapra se sálatem, a ani řízek pro vás není tou pravou alternativou? Zkuste jen jinou rybu a trochu netradiční úpravu. Připravili jsme pro vás originální recept jak z českých ryb, tak z lososa.
Máte už dost kapra se sálatem, a ani řízek pro vás není tou pravou alternativou? Zkuste jen jinou rybu a trochu netradiční úpravu. Připravili jsme pro vás originální recept jak ze sladkovodních ryb, tak z lososa či tuňáka.
Proč by vlastně na štědrovečerním stole měla být ryba? V minulosti se totiž nepovažovala za maso, a tak splňovala podmínku postního jídla, a kromě toho byla dostupná všem - stačilo ji vylovit z rybníka. Netrvalo se přitom striktně na kaprovi, jedl se i lín nebo třeba sumec a pokrm se většinou připravoval nasladko.
Dnes ale převládá smažený kapr, což rozhodně nemusí vyhovovat všem. Šéfkuchař Grund Restaurantu v Mladých Bukách Jiří Středa pro vás proto vymyslel dva o něco zajímavější štědrovečerní recepty a zároveň vám poradí, jak je správně naservírovat:
Velouté z řeských ryb, rolka z candáta, bylinková kroketa
Postup - velouté:
Připravíme si klasický rybí vývar z dřezků ryb, kořenové zeleniny a bylinek. Na másle si připravíme zásmažku, kterou zalijeme rybím vývarem. Provaříme, dochutíme muškátovým květem a zjemníme máslem a kapkou smetany. Vše v mixéru rozmixujeme.
Postup - rolka:
Filet candáta si osušíme, pinzetou vybereme kosti a ostrým nožem nařízneme kůží tak, aby nám na 1/3 filetu zůstala na rybě v celku. Rybu okořeníme solí a čerstvými bylinkami. Posypeme citronovou kůrou a zabalíme do roládky. Na olivovém oleji si rybu zprudka upečeme do zlatova.
Postup - kroketa:
Čerstvé bylinky si posekáme. Poté zlehka opečeme na másle šalotkou a česnekem. Přidáme posekané bylinky a zchladíme. Promícháme s bílkem a střídkou z bílého pečiva a tvoříme malé kuličky. Poté smažíme v olivovém oleji.
Servis:
Velouté si nalijeme do talíře, do středu vložíme rolku z candáta a na vrch osmaženou kroketu. Dozdobíme čerstvou bylinkou nebo řeřichou.
Galantina z halibuta a lososa pošírovaná v jasmínovém čaji s kaštanovým pyré a tuňák v sezamové krustě s dýňovým pyré
Postup - galantina:
Filet halibuta si osušíme, pinzetou vybereme kosti. Lososa si nakrájíme na malé kostičky a rozkutrujeme pomocí mixéru spolu se smetanou a bylinkami. Připravíme fáš, kterou natřeme na filet halibuta. Pomocí potravinové folie připravíme galantinu. Připravíme si silný vývar z jasmínového čaje. Galantinu pomalu vaříme ve vývaru.
Postup - pyré:
Oloupané kaštany si společně s mlékem krátce povaříme do změknutí. Tyčovým mixérem spolu s máslem a kapkou smetany vymixujeme v hladké pyré. Dýni si očistíme, vyjádřincujeme a nakrájenou uvaříme v zeleninovém vývaru. Po uvaření v mixéru rozmixujeme a zjemníme máslem. Dochutíme.
Postup - tuňák:
Tuňáka si nakrájíme na větší kostky. Osolíme a posypeme čerstvými bylinkami. Obalíme ve směsi černého a bílého sezamu a na pánvi prudce opečeme ze všech stran. Uprostřed by měl zůstat růžový.
Servis:
Na střed talíře vložíme pyré z kaštanů, na něj řez pošírované rybí galantiny. K rozkrojenému tuňákovi přidáme pyré z dýně. Dozdobíme čerstvou bylinkou nebo čajem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
3 skvělé recepty na linecké cukroví
Recepty s avokádovým olejem: Ryby, vepřové i lívance
Neuvěříte, z čeho se dá ztloustnout