Recepty na víkend: Ciderové menu od předkrmu po dezert
Nevíte, co o víkendu uvařit? Zkuste něco netradičního, lehkého, co svojí chutí navíc dokonale připomíná léto.
Napadlo vás někdy, že cider není jen oblíbené letní pití, ale i skvělá ingredience na vaření? Máme pro vás pár zajímavých receptů - od předkrmu přes hlavní jídlo až po skvělý dezert.
Proč byste měli vyzkoušet právě je? Jsou zvláštní tím, že každý pokrm má jemnou příchuť cideru. Zjistěte, jak se dá s tímhle nápojem vařit.
Předkrm:
Polníčkový salát s mrkví, karamelizovanými ořechy a ciderovo-zázvorovou zálivkou
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení polníčku
- 2 střední mrkve
- 1 menší jablko
- hrst vlašských ořechů
Na zálivku:
- javorový sirup
- zázvor
- jablečný ocet
- cidre
- olej z vlašských ořechů
Postup:
Omyjte polníček, dobře ho osušte a dejte do mísy, mrkev nastrouhejte na hrubo, jablko nakrájejte na tenké plátky a vše v míse promíchejte. Ořechy promíchejte se lžící javorového sirupu a lžičkou cideru, vhoďte na rozpálenou pánev a nechte opéct a poté nechte lehce vychladnout. Na zálivku smíchejte javorový sirup, cider a jablečný ocet, pomalu při šlehání přilijte olej a na závěr vmíchejte na jemno nastrouhaný zázvor a dochuťte solí.
Hlavní chod:
Cibulový quiche se ciderem a ředkvičkovými listy
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení listového těsta
- 3 bílé cibule (střední)
- 2 červené cibule (střední)
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce třtinového cukru
- 150ml cider
- cca 6 lžic sojové smetany
- ředkvičkové lístky
Postup:
Listové těsto dejte do formy a lehce ho na 180° předpečte (cca čtyř minuty), jen aby se "zatáhlo". Cibuli nakrájejte na tenké plátky, promíchejte se solí a cukrem a nechte tři až pět minut odležet. Cibule pustí vodu, kterou slijte. Na pánvi rozpalte olivový olej, vhoďte cibuli a nechte na mírném plameni, dokud lehce nezezlátne. Podlijte ciderem a nechte dusit, dokud se cider nevypaří. Přesuňte směs do formy s těstem, zalijte smetanou. Na 180° pečte, dokud se smetana nezapeče a nevytvoří krustu (cca 30 až 35 minut, záleží na typu trouby). Z ředkviček oberte lístky, nasekejte je. Vyndejte koláč z trouby, nechte ho lehce vychladnout a posypte ho ředkvičkovými lístky.
Dezert:
Koláč se ciderem a jablky
Ingredience na těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- ½ balení kypřícího prášku
- 125 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g tuku na pečení
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 800 g jablek
- 400 ml jablečné šťávy
- 350 ml cideru
- 2 vanilkové pudingy
- 6 lžic cukru
- 300 až 400 ml šlehačky
- mletá skořice
Postup:
Z ingrediencí zpracujte těsto. Můžete přidat trochu mouky nebo vody, pokud je to potřeba. Po zpracování těsto zabalte do plastové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nahrubo nakrájejte.Až se těsto uleží, rozprostřete ho do vymaštěné dortové formy a vytvarujte asi pět centimetrů vysoké okraje. Nakrájená jablka na těsto volně rozložte.
Dalším bodem je příprava pudingu, kde ale místo mléka použijeme cider a jablečnou šťávu (mošt nebo stoprocentní džus). Rozmíchejte několik lžic cideru a moštu s pudingovým práškem a zbytek tekutin přiveďte v hrnci k varu. Až se začne obsah vařit, vlijte do něj zvlášť rozmíchaný puding a znovu přiveďte k varu. Až se směs začne znovu vařit, je puding hotový a můžete s ním přelít jablka ve formě. Koláč pak pečte asi 60 minut na 180 až 200 •C. Těsto by mělo být lehce nazlátlé a puding na dotek pružný. Nejlépe koláč chutná uleželý přes noc, před servírováním na něj rozetřete ušlehanou smetanu posypanou tlustou vrstvou skořice.