reklama

Podzimní nápoje, které zahřejí na těle i na duši

Recepty na 5 skvělých horkých nápojů, které na podzim zvednou náladu.

Foto: Thinkstcok

Snášíte špatně sychravé podzimní počasí? Pak vás těchto 5 receptů jistě potěší. Ochutnejte nápoje, které zahřejí na těle i na duši.

Grogy, horká vína, punče a další skvělé alkoholické i nealkoholické nápoje jsou jednoduché na přípravu. Nezapomeňte se zásobit skořicí, medem, hřebíčkem, sušenou kůrou z citrusů či medem. Tyto ingredience se vám budou hodit v sychravých dnech. Samozřejmě že do většiny receptů přijde i alkohol. Chcete-li "dětskou" variantu, nahraďte víno ovocnými džusy, které dochutíte kořením. Tady je 5 rychlých receptů.

Pomerančový punč se zázvorem

Drink, který zahřeje a posílí imunitu.

Budete potřebovat:

  • 200 ml vody,
  • 1 sáček čaje,
  • 2cm kousek zázvoru,
  • 800 ml pomerančového džusu,
  • 4 lžíce medu,
  • 1 pomeranč,
  • citronovou trávu.

Náš tip: Foto recept: Dýňové rizoto. Rychlá večeře pro všední den

POSTUP:

Oloupeme zázvor a nakrájíme na tenké plátky. Vodu přivedeme k varu a necháme v ní odstát sáček čaje. Pomerančový džus zahřejeme s čajem na bod varu, osladíme medem, přidáme zázvor a necháme tři minuty prohřát. Do sklenic dáme plátky pomeranče, zalijeme punčem a jako míchátko poslouží citronová tráva.

Pravý svařák

Pití pro dospělé, které se hodí na každou příležitost.

Budete potřebovat:

  • 400 ml vody,
  • 1 citron,
  • 1 pomeranč,
  • 1 láhev červeného vína,
  • 3 celé skořice,
  • 120 g hnědého cukru,
  • 6 hřebíčků,
  • muškátový oříšek.

POSTUP:

Oloupeme citrusy tak, aby nám vznikla jedna dlouhá spirála. Dužinu pokrájíme na plátky. V hrnci si zahřejeme vodu s cukrem, citrusy, hřebíčkem, špetkou muškátového oříšku a skořicí. Po deseti minutách vyjmeme koření, přilijeme víno a už jen tři minuty prohříváme. Nápoj podáváme ve vysokých sklenicích a dozdobíme kůrou z citrusů.

Horká čokoláda

Lahodné potěšení pro chladné večery.

Budete potřebovat:

  • 400 ml mléka,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 200 ml smetany na vaření,
  • 100 g hořké čokolády,
  • mletou skořici,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • nastrouhanou čokoládu,
  • cukr.

POSTUP:

Čokoládu nakrájíme na kousky. Mléko smícháme se smetanou na vaření. Smetanu ke šlehání ušleháme a odložíme na později do ledničky.

Doporučujeme: Jak ušetřit při vaření a pochutnat si?

Mléko se smetanou přivedeme k varu. Přidáme kousky čokolády a vanilkový cukr. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, potom vše vyšleháme do pěny. Horký čokoládový nápoj nalijeme do šálků, ozdobíme šlehačkou, mletou skořicí a kousky čokolády. Podáváme horké. Každý stolovník si smetanovou čokoládu podle chuti přisladí.

Tip: Kdo má rád, může si přisypat trochu chilli nebo přidat polévkovou lžíci kvalitního rumu. Tělo se tak lépe prokrví a zahřeje.

Svařený cider

Varianta pro dámy, které se nechtějí opít.

Budete potřebovat:

  • 250 ml cideru,
  • 3 hřebíčky,
  • 1 lžičku medu,
  • 1 celou skořici.

POSTUP:

Vše nalijeme do malého kastrolku a svaříme do prvních bublinek. Následně odstavíme, necháme půl minuty koření louhovat a přecedíme.

Tip: Podávejte ve vydlabaných půlkách jablek.

Vanilkové potěšení

Něco pro mlsné děti a zaryté abstinenty.

Budete potřebovat:

  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku,
  • 200 ml smetany,
  • 500 ml mléka,
  • 5 lžic medu,
  • vanilkový lusk.

POSTUP:

V mléce a smetaně rozmícháme vanilkový pudink, přidáme med, dužinu z vanilkového lusku a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Ihned naléváme do hrnečků a podáváme ozdobené šlehačkou a skořicí.

Máte i vy zajímavé recepty na horké nápoje? Napište nám je v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mluvili o svatbě, místo ní se Lucie Borhyová a Michal Hrdlička rozešli

Sami si nakreslili vlastní dům. Teď se stěhují

Porod? Horor i nejlepší zážitek. Záleží hlavně na vás!




reklama
reklama
reklama