Pochoutky z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Vyzkoušejte několik dalších receptů Zdeňka Pohlreicha z pořadu Rozpal to, šéfe! na chutné pokrmy přímo z grilu.
Vyzkoušejte několik dalších receptů Zdeňka Pohlreicha z pořadu Rozpal to, šéfe! na chutné pokrmy z grilu. Jsou nenáročné na přípravu a přitom uspokojí i náročné strávníky.
Zeleninový špíz s fetou
- toastový chleba
- sýr feta
- cherry rajčátka
- sušená rajčata
- černé olivy
Na marinádu:
- citronová šťáva
- olivový olej
- pesto
- sůl
- pepř
1. Nejdříve si připravíme marinádu: v misce smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř, olivový olej a pesto.
2. Toastový chleba nakrájíme na čtverečky, spolu s fetou ho přidáme k marinádě a promícháme.
3. Pak na špejli střídavě napícháme sýr feta, chleba, rajče a sušené rajče. Z alobalu si vytvoříme malou vaničku, pokapeme ji olivovým olejem a položíme na ni špízy.
4. Vložíme do rozpáleného grilu, posypeme černými olivami a necháme zapéct zhruba na 4 minuty.
Sendvič s hovězím masem a modrým sýrem
- hovězí maso
- rucola
- baby špenát
- cherry rajčátka
- sůl
- pepř
Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 ml vlažné vody
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- špetka soli
Na dresing:
- hořčice
- balsamicový ocet
- olivový olej
- citronová šťáva
- pepř
1. V míse smícháme polohrubou mouku, droždí, cukr, špetku soli a promícháme. Zalijeme vodou, vypracujeme těsto a navrch posypeme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme 1 - 1, 5 hodiny kynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich placky. Ty položíme na grilovací kámen a opečeme z obou stran.
3. Mezitím si připravíme francouzský dresing: v misce smícháme hořčici, balsamicový ocet, citronovou šťávu, olej a pepř a necháme chvíli odstát.
4. Tenké plátky masa opepříme a osolíme z obou stran a jen na pár sekund vložíme na gril. Opečené maso sundáme na talíř, necháme chvíli odpočinout a pak nakrájíme na plátky.
5. V salátové míse smícháme rucolu, špenátové listy a cherry rajčátka a zalijeme dresingem.
6. Hotovou placku pokapeme olivovým olejem, nandáme na ni salát, pak nakrájený sýr a maso a přiklopíme další plackou. Hotový sendvič rozčtvrtíme, navrch potřeme ještě trochou modrého sýra a dáme na chvíli zapéct na gril.
7. Nandáme na talíř, pokapeme znovu olivovým olejem, posypeme trochou soli a podáváme.
Krůtí placičky, brambory se smetanou, žampiony a okurková salsa
- mleté krůtí maso
- slanina
- 1 dcl smetany
- citronová šťáva
- jarní cibulka
- sůl
- pepř
Na brambory:
- brambory
- zakysaná smetana
- smetana
- 1 stroužek česneku
- tymián
- rozmarýn
- petrželka
- pažitka
- olivový olej
- sůl
Na okurkovou salsu:
- salátová okurka
- olivový olej
- chilli paprička
- kopr
- sůl
- pepř
1. Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, posolíme, pokapeme olivovým olejem a přidáme k nim nakrájený tymián, rozmarýn a česnek. Dáme péct na 45 minut na gril.
2. V míse smícháme mleté krůtí maso, sůl, pepř, nakrájenou slaninu a zalijeme smetanou. Směs zpracujeme a dochutíme citronovou šťávou a jarní cibulkou. Vytvoříme placičky a opečeme je na grilu.
3. Celé žampiony osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na horní část grilu.
4. Než se všechno na grilu upeče, připravíme si okurkovou salsu: okurku rozčtvrtíme a zbavíme ji jadýrek. Nakrájíme na drobné kostičky, přidáme chilli papričku, kopr, sůl, pepř a olivový olej a smícháme.
5. V další misce smícháme zakysanou smetanu, smetanu, sůl, petrželku a pažitku. Do směsi přimícháme upečené brambory a pořádně promícháme, aby se nasákly všechny chutě. Podáváme s placičkami, žampiony a okurkovou salsou.
Lívance s čerstvým ovocem a zakysanou smetanou
- ostružiny
- maliny
- jahody
- borůvky
- zakysaná smetana
- moučkový cukr
- máslo
- olej
Na těsto:
- 250 g mouky
- 300 ml mléka
- 25 g droždí
- 20 g cukru
- citronová kůra
- špetka soli
1. Těsto zpracujeme a necháme pod utěrkou asi hodinu vykynout. Rozpálenou pánev potřeme olejem a necháme na ni rozpustit kousek másla. Pak pomocí naběračky přilijeme těsto a lívance pečeme z obou stran.
2. Hotové lívance pocukrujeme a poklademe čerstvým ovocem. Na závěr přidáme lžičku zakysané smetany.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha
Recepty od Pohlreicha: Tatarák, kebab a houbový burger