Pálivé recepty: Na jazyku peklo, v žaludku samo nebe
Čas od času je pěkně pálivý kus masa neodolatelně, přímo ďábelsky lákavý...
Nejsou zdravá. Nejsou dietní. Ale jsou tak dobrá... Recepty na naše dnešní jídla by si dietologové na nástěnku cti nepřipíchli, jedině snad jako varovný příklad.
Když je ale vyzkoušíte, nebude ani chviličku litovat. Čas od času je pěkně pálivý kus masa neodolatelně, přímo ďábelsky lákavý.
Pikantní paprikové kuře s krémovým okurkovým salátem
Suroviny na kuře 4 porce:
- 1 vykostěné mladé kuře
- 4 lžičky lahůdkové papriky
- 1 lžička chilli
- 1 lžíce petrželky
- mouka, vejce a strouhanka na obalování
- máslo a špek na smažení
- plátky citrónu na ozdobení
- citrónová šťáva
- sůl
Suroviny na okurkový salát 4 porce:
- 1 okurka, oloupaná, nakrájená na plátky
- 1 malý nasekaný stroužek česneku
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce dýňového oleje
- 1 lžíce kysané smetany
- mletý bílý pepř
- špetka moučkového cukru
- špetka soli
Postup: Okurku osolte, nechte asi 10 minut odstát. Slijte přebytečnou šťávu, přidejte zbývající koření, krátce promíchejte. Přilijte dýňový olej, nechte marinovat asi 10 minut. Přidejte kysanou smetanu a promíchejte.
Doporučujeme: Recept na pravé kubánské congri a mojito
Kuřecí maso bez kůže nakrájejte na malé kousky. Nechejte marinovat s paprikou, chilli a citrónovou šťávou přes noc. Osolte, obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pomalu opečte na směsi másla a špeku. Nechte okapat na papírovém ručníku. Na talíři ozdobte citrónovými plátky. Podávejte s okurkovým salátem a čerstvým chlebem.
Ostré masové proužky s bazalkovými nudlemi
Suroviny na 4 porce:
- 500 g vepřového nebo telecího masa
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 jemně nasekaná cibulka
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 2 čajové lžičky lahůdkové papriky
- 1/4 l zeleninového vývaru
- 1/8 l smetany ke šlehání
- 3 šalotky nakrájené na kousky, včetně zelených částí
- 1 oloupaná červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1- 2 pálivé feferonky podle chuti
- lžička bílého vína
- mletý bílý pepř
- sůl
Suroviny na bazalkové nudle 4 porce:
- 300 g širokých nudlí
- 3 lžíce olivového oleje
- trocha drhnuté bazalky
- sůl
Postup: Maso nakrájejte na proužky, osolte a opepřete. Zprudka osmahněte na olivovém oleji. Přidejte cibuli a česnek, krátce opečte. Přidejte lahůdkovou papriku a feferonky zbavené jader a nakrájené na malé kousky. Zalijte bílým vínem a zeleninovým vývarem. Přidejte šlehačku. Nechte varem odpařit, abyste dosáhli krémové konzistence.
Čtěte také: Recepty šestnáctileté veganky: Budou se vám sbíhat sliny
Mezitím uvařte nudle al dente, zalijte je olivovým olejem, osolte a přidejte bazalku. Nakonec přidejte červenou papriku a šalotku a dochuťte solí. Podávejte s bazalkovými těstovinami.
Pěkně pálivá americká žebírka
Suroviny na 4 porce:
- 1,5 kg vepřových žebírek
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- lžíce medu
- 2 lžíce sladké papriky
- lžička pálivé papriky
- lžička chilli
- sůl
Postup: Žebírka naporcujte a blanku na vnitřní straně několikrát nařízněte. Koření a sůl smíchejte s vodou, kečupem, medem a olejem. Částí připravené marinády přelijte žebírka a nechte je 4 - 6 hodin v chladu odležet.
Žebírka předpečte asi půl hodiny v troubě. Poté je vložte na gril a grilujte po obou stranách doměkka. Průběžně potírejte marinádou.
zdroj: Kotányi, praha-levne.cz
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Fotorecept od pekařky: Kynuté koláče s dvojí náplní