reklama

Nejlepší polévkové recepty na zahřátí: Ochutnejte!

Grog a svařák si schovejte na zimu, na zahřátí v podzimních plískanicích jsou totiž nejlepší polévky! Z našich receptů si vybere každý - milovník vývarů, bramboraček i zeleninových krémů.

Foto: Profimedia.cz

Grog a svařák si schovejte na zimu, na zahřátí v podzimních plískanicích jsou totiž nejlepší polévky!

Z našich receptů si vybere každý - milovník vývarů, bramboraček i zeleninových krémů.

Babiččina bramboračka

Ingredience:

  • 8 stroužků česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 kostky masoxu
  • 4 l vody
  • 3 lžíce polévkového koření
  • 8 brambor
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 celá petržel
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1/4 celeru
  • 1/2 mletého černého pepře
  • 5 lžic másla
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 mrkve
  • petrželka nebo pažitka
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 hrstě sušených hub

Postup:

Houby namočíme asi na 20 minut do vody. Zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, brambory na větší kostky. Společně s houbami, bobkovým listem, pepřem, solí, novým kořením a vaříme do změknutí.

Čtěte také: Rady pro správné vaření brambor

Z másla a mouky usmažíme růžovou jíšku, kterou necháme vychladnout. Bobkový list a nové koření vyjmeme.

Odebereme trochu vývaru a rozpustíme ho se dvěma kostkami masoxu. Přidáme do hrnce ještě s prolisovaným česnekem, vychladlou jíškou, majoránkou a krátce povaříme.

Polévku dochutíme polévkovým kořením a mletým pepřem. Posypeme čerstvou nebo sušenou petrželovou natí. Babiččinu bramboračku podáváme s chlebem.

Česnečka se sýrem

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku
  • 1 celá petržel
  • 1 vejce
  • 1 mrkev
  • 4 brambory
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 celer
  • 2 lžíce másla
  • 20 dkg tvrdého sýru
  • kmín
  • pepř, sůl

Postup:

Na másle orestujeme na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř, nové koření a kmín a uvaříme.

Když je vše měkké, přidáme 3 stroužky česneku, zakvedláme vajíčko. Hotovou česnečku na talíři hodně posypeme strouhaným sýrem.

Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky

Ingredience:

  • 4 malé mrkve
  • 4 stonky petrželové natě
  • 6 kuřecích skeletů
  • 1 cibule
  • 2 malé petržele
  • 3,5 l vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední celer
  • 10 kuliček černého pepře
  • mletý černý pepř
  • petrželka, sůl
  • olej
  • 2 vejce
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g vařeného kuřecího masa
  • 4 lžíce strouhané housky
  • 75 ml mléka
  • 60 g mandlí

Postup:

Příprava vývaru: Kuřecí skelety, nebo hřbety očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Celer, mrkev a petržel oloupeme a opláchneme. Stroužky česneku zbavíme slupek. Neoloupanou cibuli rozkrojíme na polovinu a na řezu opečeme na suché pánvičce dohněda.

Do studené vody vložíme kuřecí kostry, celou zeleninu, opečenou cibuli, česnek, petrželové stonky bez lístků, celý pepř a sůl. Při velmi nízké teplotě necháme vývar probublávat 2 - 3 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu. Potom vše přelijeme přes husté síto, libové maso obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.

Příprava knedlíčků: Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme na nudličky. Vařené maso rozmixujeme s jedním vejcem, solí a mletým pepřem. Promícháme se 4 lžícemi mléka a zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme malé knedlíčky, které necháme v chladu odležet.

Ze zbývajícího mléka, mouky a jednoho vejce připravíme těstíčko, ve kterém knedlíčky smočíme, obalíme v mandlích a zvolna osmažíme na oleji dorůžova.

Knedlíčky rozdělíme na talíře, přidáme nakrájenou zeleninu, zalijeme horkým vývarem, posypeme nasekanou petrželkou a ihned podáváme.

Hrášková polévka

Ingredience:

  • 400 g sterilovaného hrášku
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 dl vývaru
  • 1/2 malé cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup:

Cibulku si oloupeme, nakrájíme na jemno a lehce zpěníme na olivovém oleji. Přidáme sterilovaný hrášek i s nálevem, osolíme a opepříme. Přilijeme vývar. Po 10 minutách hráškovou polévku odstavíme a ponorným mixerem rozšleháme dohladka.

Hráškovou polévku servírujeme se zakysanou smetanou, zdobíme petrželkou. Hráškovou polévku podáváme s pečivem nebo topinkami.

Poctivá čočková

Ingredience:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 bobkový list
  • 250 g červené čočky
  • 1 brambora
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky
  • 3 - 4 kuličky nového koření
  • mletý černý pepř, sůl
  • olivový olej
  • petrželka

Postup:

Čočku vypereme a necháme okapat. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupanou bramboru nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme a zbavíme jadérek.

Na oleji krátce orestujeme plátky česneku, ke kterým přidáme čočku, papriku a brambory. Vše zalijeme vodou, osolíme, vložíme bobkový list a nové koření a zvolna vaříme, dokud nejsou čočka a brambory měkké. Pak odstraníme koření a polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec polévku zjemníme zakysanou smetanou, posypeme nasekanou petrželkou a dochutíme pepřem.

Krémovou čočkovou polévku podáváme s pečivem jako zdravou večeři.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:

Dýňová sezona vrcholí: Vyzkoušejte naše recepty!

Vyzkoušejte tyto recepty. Působí jako afrodiziakum!

Zjistěte, která jídla vám škodí nejvíc

 

reklama
reklama
reklama