Melounové recepty: Zkuste předkrm, oběd, dezert i drink
Melouny nejsou jen skvělé letní osvěžení. Mohou být i zajímavou přísadou do vašich pokrmů. Máme pro vás recepty na melounový předkrm, hlavní jídlo, dezert, ale i výtečný drink.
Melouny nejsou jen skvělé letní osvěžení. Mohou být i zajímavou přísadou do vašich pokrmů. Proto jsme pro vás přichystali recepty na melounový předkrm, hlavní jídlo, dezert, ale i výtečný melounový drink. Budou se vám líbit nejen kvůli svěží letní chuti, ale také proto, že jsou jednoduché na přípravu a rozhodně kvůli nim nepřiberete.
Melouny neodmyslitelně patří k létu. Obsahují více než devadesát procent vody, takže vám v létě, kdy si musíme obzvlášť hlídat pitný režim, skvěle pomůžou. Velkou výhodou je také jejich nízká energetická hodnota a nulový obsah tuku. A forem, jak zařadit meloun do svého jídelníčku, je celá řada. Luxusní je samotný - studený, sladký a šťavnatý. Jeho typická chuť se ale hodí i k mnoha dalším surovinám. Můžete si tak sestavit celé menu z melounů. Zde je důkaz:
Meloun s parmskou šunkou
Meloun s parmskou šunkou je klasický předkrm, jehož síla je v jednoduchosti a zvláštní kombinaci kvalitních surovin.
Ingredience:
- 4 plátky parmské šunky
- čerstvě mletý pepř
- parmezán na ozdobu
- 1/4 melounu
Postup:
Meloun rozkrojte na 4 klínky a z každého opatrně odkrojte slupku. Každý klínek melounu obtočte plátkem šunky a položte na servírovací talíř. Porce před podáváním posypte čerstvě namletým pepřem a ozdobte hoblinkami parmezánu.
Vepřový steak s melounem
V horkých dnech často nechceme jíst jídlo i s přílohou. V tomto pokrmu je proto meloun zastoupen jako ne úplně typická, ale hlavně lehká a dietní příloha.
Ingredience:
- 600 g vepřové krkovice
- 1 meloun
- olivový olej
- sůl, celý zelený pepř
Postup:
Maso nakrájejte na plátky, posolte a obalte v podrceném zeleném pepři. Na pánvi rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s na kousky nakrájeným melounem. Máte jiný oblíbený recept na steak nebo upřednostňujete kuřecí či hovězí? Vyzkoušejte meloun jako přílohu i k dalším masům.
Melounové lívance
Lívance se zmrzlinou a šlehačkou jsou klasika, kterou ocení děti i dospělí. Díky melounu se změní v trendy dezert.
Ingredience:
- 50 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 5 g kypřícího prášku
- 4 dl mléka
- 2 lžíce cukru
- šálek smetanové zmrzliny
- borůvky
- 6 plátků melounu, cca 1,5 cm silných, zbavených přebytečné šťávy
Postup:
Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme. Vše dáme do mísy a ručním šlehačem šleháme asi 3 minuty. Pak lívancové těsto necháme asi 5 minut odležet. Zatím si rozpálíme lívanečník a vytřeme olejem. Z těsta smažíme zlatavé lívance. Na každý lívanec poté naneseme vrstvu smetany. Dva z nich položíme zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec. Takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec nakonec přidáme ještě lžičku zmrzliny a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme, nebo přikryjeme a dáme do mrazničky až do doby, kdy budeme servírovat.
Melounovo-zázvorový fizz
Ledové čaje a domácí limonády jsou klasika. Pojďte proto zkusit něco nového.
Ingredience:
- 1,5 kg oloupaného melounu
- 90 g čerstvého zázvoru, oloupaného a jemně nastrouhaného
- šťáva ze 2-3 citronů
- šťáva ze 2-3 limetek
- 100 g třtinového cukru
- led, lístky máty a plátky pomeranče na ozdobu
Postup:
Přes jemné sítko vymačkejte z nastrouhaného zázvoru co nejvíce šťávy. Spolu se šťávou z citrusů a cukrem ji vlijte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem. Na mírném ohni tekutinu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Odstavte, nechte zchladnout a přelijte do servírovací mísy. V kuchyňském robotu rozmixujte melounovou dužninu. Rozmixovanou dužinu vlijte do mísy k citrusovo-zázvorovému základu. Přidejte kostky ledu, promíchejte a ozdobte lístky máty a pomerančovou kůrou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Vyzkoušejte 10 zdravých receptů z avokáda
Nákup zeleniny: Jak poznat čerstvou cuketu a okurku
10 potravin, které vám prodlouží život