Lehké letní menu pro horké dny: Od předkrmu po dezert
Nabízíme vám menu sestavené tak, že neodoláte ani ve třicetistupňovém horku. A bude vám chutnat.
Dnes je takové horko, že ani nemám chuť jídlu... Také to znáte? Co si jen dát, aby člověku nebylo těžko... Přece ovoce a zeleninu!
Nabízíme vám menu sestavené tak, že neodoláte ani ve třicetistupňovém horku. A bude vám chutnat.
Co vás čeká?
Začneme víceúčelovým předkrmem. Křupavý toast s pomazánkou z pečených rajčat, černých oliv a koprem navnadí chuť k jídlu. Můžete si ho ale dát také jako snídani. A přímo ideální je jako svačina pro výlety nebo ke grilování.
Doporučujeme: Tipy a triky pro začínající kuchařky
Následuje polévka z nakládané červené řepy. Oproti vaření klasické polévky je velice rychlá a chutná i studená. V teplých letních dnech je velice osvěžující.
Nyní už hlavní chod: Masové koule plněné jablky a modrým sýrem s opečenými brambůrky. Kombinace sladkých sušených jablíček, modrého sýra a chilli v mletém mase, představuje dokonalé skloubení chutí.
Sladká ledová tečka na závěr, domácí ovocná zmrzlina jako dezert. A teď už samotné recepty: Dobrou chuť!
Křupavý toast s rajčatovou pomazánkou
- 185 g tuňáka v konzervě
- 250 g cherry rajčat
- čerstvý nebo sušený kopr
- červená cibule
- olivový olej
- 70 g černých oliv
- pepř, sůl
- toustový chléb
Postup: Na plech vyložený pečicím papírem rozložíme v celku cherry rajčata a na kolečka nakrájenou cibuli. Vše osolíme, zakapeme olivovým olejem a lehce posypeme koprem. Plech vložíme do trouby na grilování a pečeme cca 20 minut. Mezitím nasekáme černé olivy a ve větší misce smícháme spolu s tuňákem zbaveného šťávy. Jakmile rajčata začnou zlátnou, vyndáme je a vložíme do misky. Vše společně důkladně promícháme, dochutíme solí, pepřem a koprem. Než budete na toast mazat pomazánku, nejprve ho v rozpálené troubě lehce opečte.
Polévka z nakládané červené řepy
- 660 g nakládané červené řepy
- 200 g zakysané smetany
- 1 l zeleninový vývar
- olivový olej
- kopr
- cukr
- pepř a sůl
Postup: Důkladně propláchneme nakládanou řepu, třeba i třikrát. Do většího hrnce na polévku dáme trošku olivového oleje, vložíme propláchnutou řepu, lehce osmahneme, vložíme 2 lžíce cukru a 2 lžíce sušeného kopru. Po promíchání zalijeme zeleninovým vývarem a necháme povařit cca 10 minut. Horké vložíme do mixéru, přidáme 2 lžíce zakysané smetany a rozmixujeme. Můžeme použít i tyčový mixér.
Masové koule plněné jablky a modrým sýrem
- 400 g mletého masa (200g vepřové, 200 g hovězí)
- vejce
- 100g modrého plesnivého sýra
- 60 g sušených jablíček
- 2 lžíce sušené petržele
- 3 lžíce sušené bílé cibule
- 1 chilli paprička
- strouhanka
- sádlo
- sůl
- beraní rohy
- nové brambory
Postup: Stejně velké nové brambory umyjeme a dáme vařit ve slupce. Do mísy vložíme mleté maso, vejce, najemno nakrájený modrý sýr, chilli papričku a kostičky sušených jablíček. Osolíme, promícháme a dle konzistence přidáváme strouhanku tak, aby masová směs držela při sobě. Přidáme 2 lžíce sušené petrželky a 3 lžíce bílé sušené cibule. Po promíchání tvoříme stejně velké koule, které pokládáme na plech. Pečeme asi 15 až 20 min. v troubě vyhřáté na 200 stupňů C. Uvařené brambory nakrájíme na půlky nebo stejně velké kusy. Na pánev vložíme sádlo, nasypeme pokrájené brambory a do zlatova je opečeme. Pokud chceme jídlo dietnější, podáváme pouze vařené s lupínkem másla. Na ozdobu a jako přílohu použijeme beraní rohy.
Domácí ovocná zmrzlina
- 400 g čerstvého nebo mraženého ovoce (maliny, jahody, broskve)
- 3 polévkové lžíce cukru
- 175 g sýra Philadelphia Original, Žervé krémové nebo Lučina
- 100 g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 10 malých formiček na zmrzlinu (nebo malé kelímky od jogurtu)
- 10 dřívek
Postup: Čerstvé ovoce umyjte (mražené rozmrazte) a rozmixované umíchejte se 2 lžícemi cukru. Sýr, jogurt, zbývající cukr a citrónovou šťávu vyšlehejte elektrickým šlehačem. Část krému, přibližně asi 1/3 vyšlehejte s ovocnou směsí. Ovocnou a krémovou směs dávejte ve vrstvách do formiček. Vpíchněte dřívko a nechte minimálně 5 hodin zamrazit.
zdroj: Lázničkovo
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pálivé recepty: Na jazyku peklo, v žaludku samo nebe
Fotorecept od pekařky: Kynuté koláče s dvojí náplní