Kávu nemusíte jen pít. Překvapivě ji využijete v koupelně i domácnosti
Dokážete si představit den bez chuti a vůně své oblíbené kávy? Jde o jeden z nejrozšířenějších nápojů na světě, kterého se ročně vypije něco kolem 2 miliard šálků a prodá se neuvěřitelných 9 milionů tun kávových zrn. Kávu ale nemusíte jen pít. Její využití je široké a mnohdy překvapivé. Přečtěte si, k čemu všemu je dobrá.
Káva není jen obyčejný nápoj. Je symbolem sociability, ranního probuzení, třešničkou na dortu při zakončení jídla, synonymem pohody, důvodem k zamyšlení a životní filozofií. Jde o plod země, jehož magická zrna připravená tisíci způsoby reagují s vaším mozkem, vaší krví, vašimi smysly a organismem.
Víte, že
- Smrtelná dávka kofeinu pro člověka je asi 10 g, což odpovídá přibližně 100 šálkům kávy. Voltaire nebo Balzac při své denní normě 50 - 60 šálků nebyli tomuto limitu daleko.
- Nepřesáhne-li denní dávka kávy 5 šálků, má její konzumace z dlouhodobého i krátkodobého hlediska příznivý účinek pro organismus.
- Studie provedená organizací Nurses Health potvrdila, že pravidelná konzumace 3 - 5 šálků kávy denně snižuje riziko deprese až o 20%.
Káva je ve své nejznámější formě horký nápoj připravený z upražených a rozemletých semen plodů keře kávovníku. Stejným výrazem se označují i samotná semena, případně semena rozemletá na jemný prášek. Nápoj je charakteristický silnou vůní, nezaměnitelnou nahořklou chutí a tmavou, téměř černou barvou. Obsahuje krom jiných látek alkaloid kofein, který má pro tělo řadu pozitivních účinků.
Dosud existuje více než 70 druhů kávovníku, z nichž však pouze dvě odrůdy se pěstují k obchodním účelům: arabika a canephora (nám známější jako robusta). Arabika je nejdéle známá odrůda kávy, robusta byla objevena až na konci 19. století v tropických pralesích na západě Afriky. Oba druhy se liší jak způsobem pěstování, tak i tvarem zrn, chutí a obsahem kofeinu.
Arabika je chuťově rozmanitější a tvoří asi 70 % celosvětové produkce. Nabízí více chuťových tónů od ovocných přes květinové, čokoládové až po kořeněné. Robusta vyniká zemitou až dřevitou chutí s výrazným podílem hořkosti. Zrno robusty je baculatější s rovnou rýhou uprostřed, zatímco arabika má protáhlejší a plošší tvar se zakřivenou rýhou. Zrno arabiky obsahuje dvakrát více cukru a o 60 % více lipidů, naopak však méně kofeinu. Obsah kofeinu v arabice se pohybuje mezi 0,5-1,4 %, u robusty je rozmezí od 1,8 až do 4 %.
Kávu ale nemusíte jen pít. Její využití je rozmanité a často překvapivé. Přečtěte si v naší grafice, jaké je další využití kávy.