reklama

Jíst podle kaloriií? Nedoporučuju, říká Petr Havlíček

Ing. Petr Hlavlíček, uznávaný odborník na zmiňovanou problematiku zavítal redakce Žena.cz, aby odpověděl na vaše otázky.

Foto: Ing. Petr Havlíček

Obezita a stres versus zdravá výživa a stejně takový životní styl. Ing. Petr Hlavlíček, uznávaný odborník na zmiňovanou problematiku dnes zavítal do redakce Žena.cz, aby odpověděl na vaše otázky.

Petra Havlíčka jistě znáte z odborných časopisů či televizní obrazovky. Jako specialista na výživu radí, jak se správně stravovat, jak a které potraviny si vybírat, jak pracovat s kaloriemi, jak se zbavit tuku, nebo naopak - jak přibrat svalovou hmotu. Podtématem on-line rozhovoru byla důležitost vápníku a bílkovin resp. mléčných výrobků - pro zdravý (aktivní) životní styl.

Na co jste se ptali?

Namátkou jsme vybrali tři otázky i odpovědi:

Eva: Dobrý den.Pane Havličku,chtěla jsem se zeptat jestli jde sestavit jidelníček podle kalorii či klj?Po druhém ditěti mi zůstala kila a rok se snažim zhubnout. Zhubnu cca do měsíce 2 kila a pak je zas naberu. Lečím se se štitnou žlázou, po které přibírám a beru letrox 75. Nyní při výšce 175 cm, váha 93 kg.
Ing. Petr Havlíček: Dobrý den, zásadně nedoporučuji skládat jídelníček dle množství kalorií. není důležité jen množství přijímané energie, ale i správné rozložení živin, tj. bílkovin, tuků a sacharidů.

Ivona: Dobrý den pane Havlíčku, ráda bych se zeptala. Takové ty kamarádské rady tvrdí, že je nejlepší po 18.hod. nejíst. Já jsem ale četla, že odborníci na výživu s tím nesouhlasí. Co mohu tedy ještě večer sníst a do kolika hodin? (snažím se hubnout)
Ing. Petr Havlíček: Dobrý den, neposlouchejte kamarádské rady :-) Poslední jídlo dojezte cca 2-3 hod před spaním. Poslední jídlo by mělo být lehčí, tzn. nemělo by obsahovat příliš tuků, neboť ty výrazně prodlužují zpracování v žaludku.

Dáša: Dobrý den, prosím o radu co dělám špatně. Mám štíhlou postavu, při 165 cm vážím 56kg, ale po každém jídle mám břicho jak v pátem měsíci těhotenství. Je to špatným složením stravy?
Ing. Petr Havlíček: Dobrý den, na vině může být genetika i nevhodné stravování. Nemiznoucí břicho může být příznakem příliš nízkého energetického příjmu. Vinou může být i špatné držení těla v závislosti na oslabeném hlubokém stabilizačním systému páteře. 

Ostatní otázky a odpovědi si můžete přečíst dole pod článkem. Možná se některé z nich týkají i vás...

Dnešní rozhovor začal ve 12.30 hod. a Petr Hlavlíček odpovídal na vaše dotazy cca 60 minut.

Kdo je Petr Havlíček?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čím se doopravdy sladí limonády: Překvapení!

Jak správně připravit dokonalé espresso? Naučíme vás to

10 věcí, které musíte milovat. Jinak vás okolí odsoudí

reklama
reklama
reklama