Jan Saudek ochutnal u Itala v kuchyni candáta
Dalším hvězdným hostem, který si pochutnal v pořadu S Italem v kuchyni na candátovi, byl Jan Saudek.
V pořadu S Italem v kuchyni byl dalším Emanuelovým hostem slavný fotograf Jan Saudek, pro kterého se rozhodl připravit nejoblíbenější sladkovodní rybu - candáta. Před přípravou pokrmů se Manu vydal do ateliéru, kde ke svému velkému překvapení obdržel obraz s olizující se pusou. Jan Saudek si pochutnal na lehkém cuketovém dortu, na trochu pozměněných tradičních pasta á la aglio olio e peperoncino, příjemně ho překvapil již zmiňovaný candát s letní směsí paprik a na závěr si při sklenici chianti vychutnali karamelizovaný katalánský krém.
Cuketový dort
Rozčtvrcené cukety zbavíme středu s jádřincem, dužinu nakrájíme a spolu s cibulkou spaříme a orestujeme, abychom odstranili přebytečnou tekutinu. Rozmixovanou cuketu smícháme s ricottou, vejcem a nastrouhaným sýrem typu grana. Na dochucení přidáme muškátový oříšek a pečeme ve vymazaných formičkách čtyřicet minut při sto osmdesáti stupních.
Pasta á la aglio olio e peperoncino
Na toskánskou dobrotu je třeba jarní cibulka a koncentrovaný panenský olej, na kterém se osmaží základ spolu s kvalitní papričkou, která dle Jana Saudka dodává mužnost. Na základ se přidají těstoviny a trochu červeného vína chianti a tečku na závěr lze vytvořit pomocí posypky z ovčího sýra pecorino.
Candát s letní směsí
Grilujeme celého candáta okořeněného mořskou solí snítkou rozmarýny, kterou vložíme do dutiny a bočních zářezů. Než se sladkovodní dobrota dogriluje, připravíme si skvělou přílohu v podobě upečených paprik a ančovičky, kapary, cibulky a česneku společně upečené na pánvi. Pokrm na závěr dochutí petržel a vinný ocet.
Katalánský krém
Na závěr hostiny s takovým umělcem jako je Jan Saudek se patří připravit něco extra. Na přípravu potřebujeme vejce, smetanu, mléko, vanilku, cukr, formičky a hodně času. Tento lahodný krém je variací na známější a hodně oblíbený créme brûlée.