reklama

Jak správně skladovat víno? Soutěžte o skvělou vinotéku

V čem a jak skladovat i podávat víno? Naučte se to - a vyhrajte skvělou vinotéku.

Foto: hyundai-electronics.cz

Není nad sklenku dobrého vína s přáteli. Blýskněte se před nimi jeho správným podáváním!

Správné podávání vína nepředstavuje pouze jeho prosté otevření a nalití do sklenice. Jde o mnohem složitější rituál. Abyste si víno patřičně vychutnali, je třeba dodržet několik zásad. Svými znalostmi navíc oslníte přátelé a navodíte tu správnou atmosféru.

Teplota vína

Nejsnažším vodítkem pro získání údajů o ideální teplotě vína je samotná etiketa na lahvi, kde výrobci doporučují teplotu optimální právě pro jejich víno. Pokud žádné preferované stupně na etiketě nenajdete, nezoufejte, zde je základní vodítko, podle kterého se můžete řídit:

  • Bílé víno podáváme při teplotě 10-12 °C
  • Mladé bílé víno podáváme při teplotě 7-10 °C
  • Růžové víno podáváme při teplotě 10-12 °C
  • Lehčí červená vína podáváme při teplotě 11-15 °C
  • Těžší červená vína podáváme při teplotě 15-18 °C
  • Šumivá vína podáváme při teplotě 5-7 °C
  • Perlivá vína podáváme při teplotě 8-10 °C

Se správným vychlazením a skladováním vína, které jsou pro víno nezbytností, vám pomohou například domácí vinotéky Hyundai.

Pravidlem je, že bílé víno nesmí být zchlazené přes doporučenou míru, jinak se z něj přestane uvolňovat vůně a ztrácí svoji chuť - víno začne chutnat pouze jako chladný nápoj. Pokud je bílé víno naopak moc teplé, vyniká v něm chuť alkoholu, je silné a někdy dokonce až pálí. U červeného vína platí podobná zásada. Pokud je moc podchlazené, vůně zaniká, jestli-že je naopak moc teplé, chutná hořce a je z něj cítit alkohol.

Otevření a nalévání vína v bodech

  • Vývrtku do korku šroubujeme tak, abychom zátku neprovtrali skrz.
  • Zátku pomalu vytáhneme.
  • Přičichneme ke korku, zdali má víno zdravou vůni, hrdlo ubrouskem očistíme a trochu nalijeme do své skleničky.
  • Ochutnáme jako první ochutnáme, abychom zjistili, zda není zkažené.

Otevírání šumivého vína je odlišné

  • Při snímání agrafy (košíčku) korek druhou rukou a stlačujeme jej směrem dolů, abychom zabránili vystřelení.
  • Po sejmutí košíčku uchopíme korek a pomalu otáčíme lahví, ne korkem.
  • Lahev přitom držíme v úhlu 45 %, odvrácenou od přítomných hostů, abychom předešli nehodě.
  • Otevřenou lahev obalíme plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky.
  • Víno rozléváme ostatním u stolu vždy z pravé strany a pravou ruku.
  • Při nalévání můžeme ukápnutí vína zamezit také tak, že v závěru hrdlo lahve nadzvedneme a pootočíme.

Pořadí nalévání závisí na významu osob a jejich stáří. Vždy pak upřednostňujeme ženy. Nakonec doplníme i sklenici svoji. Víno naléváme do dvou třetin, maximálně 1 cm od nejširší části sklenice. Při plnění sklenice by nemělo dojít k dotyku skleničky a hrdla lahve. Šumivé víno se nalévá do sklenice pod úhlem 45 % po jejím skle, aby nám víno nevypěnilo.

Jaký typ sklenice vybrat? Dozvíte se ZDE >>

Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách s ledem a vodou. Pokud je třeba, můžeme takto schladit i víno červené. Oblíbené je v poslední době podávání vína z tzv. karaf, nádoby, do které víno podél jejích stěn přelejeme, zatímco ji držíme šikmo nakloněnou.

Skladování vína

Pro skladování vína jsou ideální domácí vinotéky, které mu zajistí konstantní teplotu, vlhkost, přítmí a správnou polohu. Lednice toto nabídnout nemohou, stejně jako běžné sklepy, které v dnešní době navíc mnoho domácností k dispozici ani nemá.

Na své hosty uděláte stoprocentně dojem například vinotékami Hyundai, které představují ideální interiérový doplněk do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat. Všechny volně stojící modely jsou v elegantním černém provedení s průsvitnými dvířky, vnitřním osvětlením a LED displejem s ovládáním.

Vybrat si můžete od vinotéky, která pojme na svých drátěných policích 12 lahví, až k vinotéce do které se vejde 32 lahví. Maximální rozměr lahví je pak 8 x 33cm. Výhodou vinoték Hyundai je také tichý chod bez vibrací a nízká spotřeba energie. Vybrat si můžete modely jednozónové s rozsahem 12-18 °C nebo modely s duální zónou chlazení, která s rozsahem 8-18 °C zajistí správnou teplotu červenému i bílému vínu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na návštěvě ve vile Karla Čapka: Tady řádila Dášenka

Jak vybavit interiér pro alergiky? Poradíme!

20 kávovarů za cenu do 5000 Kč: Vyberte si ten svůj!


 

reklama
reklama
reklama