Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha
Pokud máte rádi sýry, měli byste vyzkoušet některý z šéfových receptů na přípravu chutných sýrových pokrmů
V dalším pokračování pořadu Teď vaří šéf II. představil Zdeněk Pohlreich pokrmy, jejichž základní surovinou je sýr v různých podobách - ementál, švýcarský sýr gruyère, francouzský comté nebo holandský zaanlander.
Polévka z pórku a cibule s ementálem
Ingredience:
- cca 1 dcl bílého vína
- cca 2 dcl drůbežího vývaru
- pórek
- cibule
- tymián
- bílý chleba
- ementál
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a pórek. Základ osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a necháme 10 - 15 minut vařit do měkka.
2. Mezitím si bílý chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Potom k nim dáme rozpustit kousek másla, aby měly lepší chuť.
3. Změklou směs s pórkem zalijeme nejdříve vínem, potom vývarem a chvíli povaříme. Pak přisypeme nastrouhaný ementál a necháme ho rozpustit.
4. Polévku nalijeme do talíře, posypeme opečenými krutony a opepříme.
Alsaský cibulový koláč
Ingredience:
- čerstvý kravský sýr
- slanina
- cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- cca 1 dcl vody
- 3/4 kostky droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup:
1. Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, droždí, nalijeme vodu a olivový olej a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho fólií a necháme hodinu kynout v lednici.
2. Mezitím si rozehřejeme pánev a orestujeme na ní nakrájenou slaninu a cibuli. Do čerstvého sýru přidáme sůl, pepř a nakrájené 3 stroužky česneku zbavené klíčku.
3. Vykynuté těsto rozválíme, přendáme na plech, potřeme ochuceným sýrem a posypeme směsí cibule a slaniny. Plech dáme do rozehřáté trouby a pečeme asi 5 minut při 220 stupních.
4. Upečený koláč nakrájíme a podáváme ideálně se sklenicí bílého vína.
Sýrové fondue
Ingredience:
- cca 1 dcl bílého vína
- třešňová pálenka
- švýcarský sýr gruyère
- francouzský sýr comté
- holandský sýr zaanlander
- kukuřičný škrob
- voda
- česnek
- muškátový oříšek
- bílý chleba
Postup:
1. Sýry nastrouháme najemno a v míse promícháme dohromady. Nádobu na fondue vytřeme česnekem.
2. Do kastrůlku nalijeme bílé víno, přisypeme sýry a necháme rozehřát. Na ochucení přidáme špetku muškátového oříšku a přilijeme pár kapek třešňové pálenky. Kukuřičný škrob necháme rozpustit ve vodě a a přidáme ho do směsi.
3. Do nádoby na fondue přelijeme hotovou směs, položíme ji na hořák a podáváme s krájeným chlebem.
Čekankový salát s modrým sýrem
Ingredience:
- čekanka
- modrý plísňový sýr
- vlašské ořechy
- cukr
- sůl
Na dresing:
- hořčice
- med
- citronová šťáva
- limetková šťáva
- malinový ocet
- rostlinný olej
- sůl
Postup:
1. Do mísy nasypeme sůl, postavíme do ní čekankové puky a necháme 1 - 2 hodiny odstát. Sůl vytáhne z čekanky šťávu a zbaví jí tak hořké chuti.
2. Mezitím orestujeme na pánvi vlašské ořechy spolu s cukrem a solí. Připravíme si dresing: hořčici smícháme s medem, přilijeme citronovou a limetkovou šťávu, malinový ocet, rostlinný olej, osolíme a vyšleháme.
3. Odstátou čekanku opláchneme a obereme listy, které přendáme do mísy. Přisypeme orestované ořechy, pokapeme dresingem, nalámeme sýr a promícháme.
4. Salát přendáme na talíř a přilijeme ještě zbytek dresingu.
Salát se sýrem a šunkou
Ingredience:
- tvrdý sýr holandského typu
- křepelčí vejce
- smetana
- sýr
- šunka
- červená paprika
- římský salát
- citronová šťáva
- limetková šťáva
- chilli paprička
- petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na majonézu:
- 2 žloutky
- hořčice
- citronová šťáva
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Křepelčí vajíčka vaříme cca 5 minut a oloupeme. Připravíme si majonézu: žloutky smícháme s hořčicí, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem a vyšleháme.
2.Sýr a šunku nakrájíme na tenké nudličky a vhodíme do mísy. Přidáme nakrájenou papriku, chilli papričku, osolíme a opepříme. Přilijeme domácí majonézu a pokapeme limetkovou a citronovou šťávou a smetanou. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou.
3. Římský salát natrháme na listy, osolíme a pokapeme citronovou šťávou a olivovým olejem. Nandáme na něj sýrovou směs, posolené křepelčí vejce a podáváme.
Penne se sýrovou omáčkou
Ingredience:
- penne rigate
- cca 2 dcl vývaru
- cca 1 dcl smetany
- modrý sýr
- máslo
- 3 šalotky
- 1 stroužek česneku
- rozmarýn
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do kastrůlku dáme rozpustit máslo a orestujeme nakrájenou šalotku a česnek zbavený klíčku. Pak zalijeme vývarem a necháme z poloviny odpařit. Přilijeme smetanu, dáme rozpustit nalámaný sýr a opepříme. Omáčku rozmixujeme a přecedíme.
2. Těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme do kastrůlku k omáčce, aby se suroviny spojily.Přisypeme petrželku a rozmarýn, promícháme, nandáme na talíř a podáváme.
V dalším díle pořadu Teď vaří šéf nahlédnou televizní diváci do tajů receptů ze zvěřiny, a to konkrétně z kančího masa, které se těší u fanoušků kvalitní kuchyně velké oblibě. A rozhodně nebude chybět ani recept na oblíbenou šípkovou omáčku.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody