Neuvěříte, co všechno se dá vyrobit z čokolády: Nejsladší fotky, co jste viděli
Víte, že dnes je Mezinárodní den čokolády? Nechme stranou, jak skvěle chutná a kolik má kalorií. Raději se pojďte podívat, co se z ní dá všechno vyrobit.
Čokoláda je celkem běžnou součástí jídelníčku mnohých z nás, ať už se bavíme o jakékoliv frekvenci. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pak pocházejí z kakaových tobolek - bobů.
Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvzácnější a nejdražší jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika). Tato zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní. Dělá se z nich jen asi 10 procent čokolády.
Ve většině čokolád (asi 80 procentech) se pak používají kakaová zrna typu Forastero. Stromy Forastero jsou značně robustnější než stromy Criollo a kakaová zrna z nich jsou levnější.
A do třetice Trinitario, hybrid zrn Criollo a Forastero, se používá asi v 10 procentech čokolády.
Čokoláda se však dá využít i velice rafinovaným způsobem. Prolistujte si naši grafiku a podívejte se na pár čokoládových výstřelků, ale i téměř uměleckých děl.