reklama

Chcete originální nedělní oběd? Zkuste konfitovat!

Máme pro vás opravdový luxusní oběd na neděli. Vyzkoušejte recepty z pořadu Prostřeno a překvapte své blízké

Foto: grundresort.cz

Potřebujete v neděli uvařit opravdu luxusní originální oběd? Máme pro vás recepty na konfitovanou kachnu, zapečenou bramboru, nebo malinové pokušení.

V pořadu Prostřeno, který můžete sledovat každý všední den od 18:00 hodin na Prima Family se tento týden vaří ve Středních Čechách. Podívejte se, jaký recept jsme vybrali na slavnostní nedělní menu.

Zapečená brambora s nádivkou

Nákupní seznam: 5 kusů středně velkých brambor, pepř, sůl, 100 g šunky, 100 g strouhaného sýra, jeden kus taveného sýra, bylinková lučina, 2 kelímky zakysané smetany, 2 stroužky česneku, pokrájená střední kapie, jarní cibulka

Brambory pořádně očistíme a uvaříme do poloměkka. Po vychladnutí je rozpůlíme a vydlabeme lžičkou. Vydlabanou hmotu smícháme s nakrájenou šunkou, sýrem, lučinou a vše důkladně pomačkáme, dosolíme a opepříme. Brambory směsí naplníme a dáme na pekáč vyložený alobalem. Pečeme dozlatova 10 minut při 200 stupních. Před dopečením můžeme ještě posypat sýrem.

Umícháme si dipy ze zakysané smetany. Do jednoho přidáme rozdrcený česnek a do druhého pokrájenou kapii a jarní cibulku. Dopepříme a dosolíme podle chuti. Můžeme ještě podávat s lehkým zeleninových salátem.

Konfitované kachní stehno

Nákupní seznam: 5 kachních stehen, 2 kachní stehenní čtvrtky, 2 l kachního sádla, 4 lžíce husího nebo vepřového sádla, olej, hrubá mořská sůl, pepř, 3 bobkové listy, hlávka červeného zelí, kmín, 300 g hrubé mouky, 500 ml mléka, 5 vajec, 30 g čerstvé petrželky, 800 bílého pečiva, 10 kusů sušených jalovčinek, 1 cibule, 650 ml hovězího vývaru, 30 g másla, 30 g mouky hladké, vinný ocet, červené víno, cukr, česnek, tymián

V hmoždíři si stlučeme česnek, lžičku tymiánu, bobkový list, sůl, pepř a lžičku oleje. Směsí potřeme kachní čtvrtky ze všech stran a dáme do misky. Necháme odležet. Při konfitování nastavíme teplotu trouby na 130 stupňů. Do pekáče dáme sádlo a necháme ho rozpustit. Vložíme do něj kachní čtvrtky, masitou částí dolu. Musí být do poloviny ponořené v sádle. Zakryjeme alobalem, který propícháme vidličkou a pečeme čtyři a půl hodiny. Pak sundáme alobal, slijeme tuk a uchováme si ho. Stehna obrátíme masitou částí nahoru a pečeme dozlatova na 200 stupňů pod grilem. Můžeme ještě posypat kmínem.

Nakrájíme si bílé pečivo na kostičky a necháme proschnout. Kostičky navlhčíme mlékem. Do žloutků přidáme mléko, sůl, hrubou mouku a vytvoříme těsto. Do pečiva vmícháme  petrželku a přidáme těsto. Nakonec vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Zabalíme do potravinářské fólie a propícháme na několika místech. Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18 - 20 minut.

Na omáčku zalijeme podrcený jalovec s nasekanou cibulkou hovězím vývarem a přivedeme k varu. Ve větším hrnci opečeme trochu cibule na másle a s moukou umícháme světlou jíšku. Postupně ji doléváme připraveným vývarem. Půl hodiny sváříme. Scedíme a dochutíme vinným octem, vínem, a cukrem.

Zelí si nakrájíme nadrobno a uvaříme v menším množství osolené vody. Přilijeme hrnek vody s cukrem, octem a kmínem. Dusíme do změknutí a vypaření tekutiny.

Malinové pokušení

Nákupní seznam: 1 vanilkový puding, 1 vanilkový cukr, 500 ml mléka, 1 lžíce cukru, 1 šlehačka, 1 balení malin, balení mandlových lupínků, 1 lžíce másla, 1 balení mascarpone, 1 citron, zmrzlina

Polovinu malin rozmačkáme s cukrem a troškou citronové šťávy. Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém, který necháme zchladnout. Vmícháme do něj opatrně mascarpone. Na závěr přidáme ušlehanou šlehačku.

Na másle si připravíme mandlové lupínky. Orestujeme je dozlatova. Na dno poháru dáme rozmačkané maliny, které zalijeme krémem. Vše necháme v lednici vychladnout. Před podáváním přidáme zmrzlinu, čerstvé maliny vcelku a ozdobíme šlehačkou a praženými mandlemi.

 

reklama
reklama
reklama