reklama

3 různé recepty na vánočku: S kořením, jablky i bez lepku

Chystáte se péct vánočku? Vyzkoušejte nějakou lehce netradiční. Třeba podle jednoho z našich tří receptů.

Foto: Shutterstock

K českým Vánocům neodmyslitelně patří vánočka. Podle tradice byste ji měli lámat a namáčet v čaji, kávě nebo meltě, často se ale jí s máslem, džemem či povidly. A víte, jak získala svůj tradiční tvar? Na svátečním stole má totiž připomínat tělo malého Ježíška.

Běžnou podobu s rozinkami asi znáte, tak co letos zkusit vlastnoručně vyrobit něco neobvyklejšího?

Bezlepková bábovka

Na těsto: 

1 balíček vanilkového cukru
100 ml oleje
2 ks žloutku
4 - 5 lžic cukru krupice
1 špetka muškátového oříšku
0,5 kg bezlepkové mouky
2 lžíce rumu
1/2 balíčku rozinek
citronová kůra
1/2 lžičky soli
300 ml mléka
1 kostka kvasnice

Podle chuti:

kokos na vysypání

Postup:

Do mísy dáme mouku a ostatní suché ingredience, uděláme kvásek a zaděláme mlékem na středně tuhé těsto. Necháme kynout asi 20 minut.

Po vykynutí dáme těsto do vánočkové formy vymazané tukem a vysypané kokosem, necháme ještě 15 - 20 minut kynout.

Bezlepkovou vánočku pečeme na 180 °C 45 minut. Po 20 minutách pečení zakryjeme alobalem, aby se vánočka nespálila. 

Po upečení bezlepkovou vánočku vyklopíme, ale krájíme vychladlou, aby se nesrazila.

Pro bezlaktózovou dietu lze použít místo mléka 300 ml vody a 3 lžíce kokosového mléka v prášku.

Vánočka s kořením

Na těsto:

100 g cukru
mléko
500 g hladké mouky
1 žloutek
1 lžička droždí
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru

Podle chuti:

2 špetky pomerančové kůry
mandle
kurkuma
vanilka
1 balíček vanilkového cukru
rozinky
hřebíček

Postup:

Z trochy mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek.

Do mouky nalijeme kvásek. Přidáme vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo, koření podle chuti a vše vypracujeme v hladké těsto. Nakonec vmícháme podle chuti mandle a rozinky.

Těsto na vánočku necháme v teple vykynout. Pak je rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme je v copy a ty spleteme. Nejdříve 4 dospodu, pak 3 a nakonec 2 na horní část. Vánočku s kořením potřeme rozehřátým máslem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Upečenou vánočku s kořením necháme vychladnout a můžeme podávat.

Vánočka s jablky z domácí pekárny

Na těsto:

100 g másla
1 vánočka
2 balíčky skořicového cukru
300 ml mléka
3 ks většího jablka

Postup:

Stačí, když si nakrájíme vánočku na plátky asi tak 1 cm hrubé. V misce s mlékem vánočku namáčíme a klademe do domácí pekárny. 

Ještě si očistíme jablka a nakrájíme na kolečka. Pak jablka dáváme na plátky vánočky do pekárny a střídáme. Jedna vrstva vánočky, druhá jablka.

Každou vrstvu posypeme skořicovým cukrem. Vrch zakončujeme vánočkou, na kterou dáme kousky másla. 

V domácí pekárně pečeme v programu 12. Pekárnu ale vypneme asi tak 15 minut před ukončením programu. 

Po upečení vánočku s jablky dáme na talíř a zdobíme moučkovým cukrem.

Více skvělých receptů najdete na webu Vaření.cz

reklama
reklama
reklama