reklama

3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny

Patří do špaget aglio olio slanina? A vaří se špagety carbonara se smetanou? A co přesně se skrývá pod názvem penne all'arabbiata? Odteď už v tom konečně budete mít jasno.

Foto: Thinkstock

Patří do špaget aglio olio slanina? A vaří se špagety carbonara se smetanou? A co přesně se skrývá pod názvem penne all'arabbiata? Odteď už v tom konečně budete mít jasno.

Tradiční italské těstoviny dnes vaří snad každá druhá restaurace. Nebo se tak alespoň tváří. Italské recepty jsou totiž často "počeštěné", a vzniká tak úplně jiné jídlo. Přinášíme proto původní podobu receptů, abyste věděli, co vlastně v restauraci můžete žádat. Kromě toho si samozřejmě budete moci pravou Itálii udělat i ve vlastní kuchyni.

Spaghetti carbonara

(Uhlířské špagety)

Ingredience:

  • 30 g másla
  • 100 g bůčku nebo slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g špaget
  • sůl a pepř
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 40 g strouhaného sýra pecorino
  • 40 g strouhaného parmazánu

Postup:

Máslo rozehřejeme v těžké pánvi, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, česnek a obojí necháme zhnědnout. Česnek vyjmeme. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus, scedíme a necháme dobře okapat. Přidáme do pánve k opečené slanině a dobře promícháme.

Stáhneme z plotny, opepříme, vlijeme rozšlehaná vejce s polovinou strouhaných sýrů a mícháme, dokud se vejce nezačnou srážet. Přisypeme zbytek sýru a ihned podáváme.

Penne all'arrabbiata

(Penne v pálivé omáčce)

Ingredience:

  • 500 g oloupaných zralých rajčat bez semen
  • 2 lžíce másla
  • 100 g prorostlé slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 nadrobno sekaná cibule
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 rozdrcené sušené feferonky
  • sůl a pepř
  • 500 g těstovin penne
  • 1 svazek nadrobno nakrájené petrželky
  • 50 g čerstvě strouhaného sýra pecorino

Postup:

Rajčatovou dužninu nakrájíme nadrobno a prolisujeme přes síto. V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme do něj slaninu s cibulí a za stálého míchání zvolna opečeme. Přidáme česnek, prolisovaná rajčata a feferonky. Osolíme, opepříme a necháme dusit. Mezitím uvaříme penne na skus a smícháme je s omáčkou a petrželkou. Podáváme posypané čerstvě nastrouhaným sýrem pecorino.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

(Špagety na česneku, oleji a feferonce)

Ingredience:

  • 400 g špaget
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 1 lžíce sekané petrželky

Postup:

V pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupané stroužky česneku a na kousky nakrájenou feferonku. Česnek necháme lehce zezlátnout. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus. Slijeme, necháme dobře okapat a upravíme na mísu. Z oleje vyjmeme česnek s feferonkou. Špagety přelijeme olejem, posypeme petrželkou a opatrně promícháme. Ihned podáváme.

Zdroj: Claudia Pirasová - Culinaria Itálie, Kulinární průvodce

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?

Jako od profesionála: Návod na nejlepší hovězí steak

Zimní detox aneb Kterou zeleninou proti jedům?

reklama
reklama
reklama