3 recepty na (opravdu) tradiční italské těstoviny
Patří do špaget aglio olio slanina? A vaří se špagety carbonara se smetanou? A co přesně se skrývá pod názvem penne all'arabbiata? Odteď už v tom konečně budete mít jasno.
Patří do špaget aglio olio slanina? A vaří se špagety carbonara se smetanou? A co přesně se skrývá pod názvem penne all'arabbiata? Odteď už v tom konečně budete mít jasno.
Tradiční italské těstoviny dnes vaří snad každá druhá restaurace. Nebo se tak alespoň tváří. Italské recepty jsou totiž často "počeštěné", a vzniká tak úplně jiné jídlo. Přinášíme proto původní podobu receptů, abyste věděli, co vlastně v restauraci můžete žádat. Kromě toho si samozřejmě budete moci pravou Itálii udělat i ve vlastní kuchyni.
Spaghetti carbonara
(Uhlířské špagety)
Ingredience:
- 30 g másla
- 100 g bůčku nebo slaniny
- 1 stroužek česneku
- 400 g špaget
- sůl a pepř
- 2 rozšlehaná vejce
- 40 g strouhaného sýra pecorino
- 40 g strouhaného parmazánu
Postup:
Máslo rozehřejeme v těžké pánvi, přidáme slaninu nakrájenou na kostičky, česnek a obojí necháme zhnědnout. Česnek vyjmeme. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus, scedíme a necháme dobře okapat. Přidáme do pánve k opečené slanině a dobře promícháme.
Stáhneme z plotny, opepříme, vlijeme rozšlehaná vejce s polovinou strouhaných sýrů a mícháme, dokud se vejce nezačnou srážet. Přisypeme zbytek sýru a ihned podáváme.
Penne all'arrabbiata
(Penne v pálivé omáčce)
Ingredience:
- 500 g oloupaných zralých rajčat bez semen
- 2 lžíce másla
- 100 g prorostlé slaniny nakrájené na kostičky
- 1 nadrobno sekaná cibule
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 2 rozdrcené sušené feferonky
- sůl a pepř
- 500 g těstovin penne
- 1 svazek nadrobno nakrájené petrželky
- 50 g čerstvě strouhaného sýra pecorino
Postup:
Rajčatovou dužninu nakrájíme nadrobno a prolisujeme přes síto. V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme do něj slaninu s cibulí a za stálého míchání zvolna opečeme. Přidáme česnek, prolisovaná rajčata a feferonky. Osolíme, opepříme a necháme dusit. Mezitím uvaříme penne na skus a smícháme je s omáčkou a petrželkou. Podáváme posypané čerstvě nastrouhaným sýrem pecorino.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
(Špagety na česneku, oleji a feferonce)
Ingredience:
- 400 g špaget
- 3-4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 feferonka
- 1 lžíce sekané petrželky
Postup:
V pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupané stroužky česneku a na kousky nakrájenou feferonku. Česnek necháme lehce zezlátnout. Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus. Slijeme, necháme dobře okapat a upravíme na mísu. Z oleje vyjmeme česnek s feferonkou. Špagety přelijeme olejem, posypeme petrželkou a opatrně promícháme. Ihned podáváme.
Zdroj: Claudia Pirasová - Culinaria Itálie, Kulinární průvodce
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Medium, rare, well done: Vyznáte se v přípravě masa?
Jako od profesionála: Návod na nejlepší hovězí steak
Zimní detox aneb Kterou zeleninou proti jedům?