19 receptů, které vám změní Vánoce!
Taky "přestáváte" každý rok péct cukroví, abyste se k tomu o každých Vánocích zase (a ráda) vracela? Až uvidíte našich 19 receptů bude z vašeho pečení už jen radost!
Patříte mezi ty ženy, které již několik let avízují, že "příští rok už péct nebudu - letos je to naposled", aby se, jako každoročně k pečení cukroví a vánočních lahůdek pokorně vrátily? Nebo pečete rády a žádným koncem nevyhrožujete?
Ať či onak - jistě uvítáte trochu té pečící i nepečené, barevné, lákavé a voňavé inspirace. Nezvládnete tolik druhů? Nevadí, vyberte si ty co se vám líbí nejvíc, ty, o nichž si myslíte, že by nejvíc chutnaly - a pusťte se do nich.
Na ochutnávku přikládáme "jen" tři recepty a fotografie, všechny ostatní si prohlédněte v galerii!
Fotografie s báječnými recepty si prohlédněte ZDE!
Čokoládové kuličky
Počet kusů: 20
Doba přípravy: asi 35 minut
Přísady:
Na těsto:
• 1 balení Nepečeného cukroví Dr.Oetker
• 250 g změklého másla
Na náplň:
• 100 g másla
• 2 PL moučkového cukru
• 2 PL rumu
• višně naložené v rumu
Na ozdobení:
• 1 balení Zdobení tmavého Dr.Oetker
• 1 balení Zdobení pestrého Dr.Oetker
Příprava:
- Na přípravu těsta smícháme v míse ručně směs na přípravu nepečeného cukroví s máslem podle návodu na obale a vypracujeme hladké těsto. Uložíme na půl hodiny do chladničky.
- Na přípravu náplně ručně vymícháme máslo, cukr a rum dohladka. Těsto z chladničky rozdělíme na 20 kousků a z každého vytvarujeme placičku. Do středu kávovou lžičkou dáme kousek náplně a višeň. Ručně tvarujeme kuličky, které obalíme v tmavém nebo pestrém zdobení. Až do podávání uložíme do chladu.
Tip: Místo višní můžeme použít také rozinky naložené v rumu.
Mikuláš
Doba přípravy: asi 30 minut
Přísady:
Na přípravu předem:
• 100 g sušených meruněk
• 100 g sušených švestek
• 100 g sušených datlí
• 100 g sušených fíků
• 100 g rozinek
• 150 ml rumu
Na těsto:
• 500 g hladké mouky
• 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
• 250 ml vlažného mléka
• 60 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 70 g změklého másla
• 1 vejce
• špetka soli
• 1 KL Citrónového aroma Dr.Oetker
Na potření a posypání:
• 1 rozšlehané vejce
• 2 PL Práškového cukru s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
Ještě potřebujeme:
• plech o velikosti 30 x 40 cm
• papír na pečení
• libovolné formičky na vykrajování těsta (např. hvězda, měsíc atd.)
Příprava:
- Ovoce nakrájíme na malé kousky a naložíme přes noc do rumu.
- Mouku prosejeme do mísy a dobře promícháme s droždím. Přidáme mléko, cukr, vanilínový cukr, máslo, vejce, sůl, citrónové aroma a elektrickým ručním šlehačem s hnětacími háky nebo ručně vařečkou zpracujeme těsto. Těsto necháme zakryté kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- ¼ těsta odložíme bokem k dalšímu použití. Ze ¾ těsta připravíme tělo Mikuláše tak, že těsto rozpůlíme a vytvarujeme dvě koule. Z koulí vyválíme ovály, silné asi 5 mm. Ovocnou směs rozprostřeme na jeden ovál, na okraji ponecháme 2 cm volné místo. Okraj potřeme rozšlehaným vejcem a přiložíme druhý ovál. Naplněné těsto dáme na plech (30 x 40 cm) vyložený papírem na pečení.
- Ze zbylého těsta vytvarujeme podle obrázku hlavu, nohy a ruce Mikuláše, které přilepíme k tělu rozšlehaným vejcem. Zbytky těsta rozválíme a vykrájíme různé libovolné tvary, kterými tělo ozdobíme. Celého Mikuláše potřeme rozšlehaným vejcem a na teplém místě necháme kynout asi ½ hodiny. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
- Vychladlého Mikuláše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.
Elektrická trouba: 170°C
Horkovzdušná trouba: 150°C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 40 minut
TIP: Kynuté těsto můžeme nahradit směsí Buchty v prášku Dr.Oetker, kterou připravíme podle návodu na obalu s přidáním Citronového aroma Dr.Oetker.
Pokud děláme Mikuláše pro děti, můžeme naložit ovoce přes noc místo rumu do jablečné šťávy.
Vánoční dort
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
Na těsto:
• 5 vajec
• 2 PL vlažné vody
• 150 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 200 g hladké mouky
• 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
Na náplň:
• 500 g jablečného kompotu nebo pyré
• 80 g cukru
• 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker
• šťáva z jednoho citrónu
• 5 PL rumu
• 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
• 100 ml vlažné vody
• 125 ml smetany ke šlehání
• 1/2 balíčku Smeta-fixu Dr.Oetker
Na ozdobení:
• 125 ml smetany ke šlehání
• 1/2 balíčku Smeta-fixu Dr.Oetker
• 1 zarovnaná PL kakaa
• 1 zarovnaná PL moučkového cukru
Příprava:
- Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vejce s vodou, cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zlehka vmícháme do pěny. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy (ø 26 cm) a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
- Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme a kolem dna upevníme očištěný okraj formy.
- Na přípravu náplně rozmixujeme jablečný kompot a vzniklé pyré smícháme s cukrem, skořicí, citrónovou šťávou a rumem. V případě, že použijeme jablečné pyré, není nutno mixovat. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a vmícháme do jablečné hmoty. Smetanu ušleháme se smeta-fixem a vmícháme do hmoty.
- Polovinu náplně nalijeme do formy na spodní plát korpusu. Navrch položíme střední plát korpusu, opatrně přitlačíme a navrch naneseme zbytek náplně. Ze zbývajícího plátu korpusu vykrájíme formičkou hvězdy. Korpus lehce posypeme kakaem, položíme na povrch a opatrně přitlačíme na náplň. Dort uložíme asi na 4 hodiny do chladničky.
- Na ozdobení ušleháme smetanu se smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a potřeme okraj dortu. Piškotové hvězdy lehce poprášíme kakaem a moučkovým cukrem a dort s nimi ozdobíme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 35 minut
Zdroj a foto: oetker.cz