Vánoční speciál VIP Prostřeno je tu! Máme recepty
Vánoce jsou tu a s nimi vánoční speciál pořadu VIP Prostřeno. Zapište si recepty!
Televize Prima se rozhodla v předvánoční čas posílit vysílací VIP Prostřeno a my se tak můžeme s recepty celebrit setkávat od pondělí do čtvrtka vždy ve 20:00.
Připravili jsme pro vás slavnostní menu podle receptů z vánočního VIP Prostřeno. Ke stolu zasedl Pavel Vítek s partnerem Janisem Sidovským, Dáda Patrasová s manželem Felixem Slováčkem, Zbyněk Merunka se svojí ženou a Lenka Holas Kořínková s manželem.
Drůbeží kaldoun podle Dády Patrasové
Budete potřebovat:
- Skelet z kachny
- sůl a pepř
- skelety ze dvou kuřat
- kuřecí srdíčka 250 g
- drůbeží játra 250 g
- žaludky
- drůbeží krky
- kořenovou zeleninu
- 2 cibule
- kus másla
- zelenou petrželku
- libeček
- hladká mouka na zaprášení
- špetka muškátového oříšku
Skelety a krky z kachnu a dvou kuřat dáme se srdíčky do hrnce na trochu rozpáleného oleje a opékáme s polovinou drůbežích jater a jednou cibuli. Osolíme a opepříme, do poloviny zalijeme vodou a necháme vařit. Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel a opečeme ji dozlatova v druhém hrnci na másle se zbytkem jater. Zaprášíme moukou a podusíme silným vývarem ze skeletů. Do polévky přidáme obrané maso a libeček s petrželku. Kaldoun podáváme v hlubokém talíři.
Roláda z velkého ptáka podle rodiny Merunkových
Budete potřebovat:
- 750 g pštrosích prsních řízků
Na nádivku si připravte:
- sůl a pepř
- 2 housky
- 3 stroužky česneku
- mléko
- uškvařený špek
- uzený bůček
- muškátový květ
- 4 vejce
- 250 g ementálu
- svazek čerstvé petržele
Pštrosí maso si naklepeme, osolíme a očesnekujeme. Na nádivku si nakrájíme den staré housky a namočíme je do mléka. Přidáme vyškvařený špek a uzený bůček. Ochutíme drceným česnekem, pepřem, muškátovým květem a přidáme 4 vejce a sýr s petrželkou. Spojíme nádivku a plníme maso, které zarolujeme a spíchneme jehlicí. Pozvolna pečeme asi hodinu a půl v troubě.
Karlštejnský štrúdl Pavla Vítka a Janise Sidovského
Budete potřebovat:
- 2 balení listového těsta o hmotnosti 400 g každí
- 12 nastrouhaných jablek
- vanilkový cukr, skořicový cukr
- mletou skořici
- rozinky
- hrubě drcené vlašské a pekanové ořechy
- kapku rumu
- rozšlehané vejce na potření
Na plech si rozložíme pečící papír a na něj dáme plát listového těsta. Nastrouhaná jablka vymačkáme a rovnoměrně je položíme na těsto. Posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a drcenými ořechy či rozinkami. Můžeme zakápnout trochou rumu. Tuto směs uhladíme a položíme na ni druhý plát listového těsta. Okraje zamačkáme prsty a potřeme vejcem. Pečeme v troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Podáváme teplé s vanilkovou zmrzlinou.