35 inspirativních tipů na zdobení perníčků: Pro který se letos rozhodnete vy?
Vánoce se mílovými kroky blíží a spolu s nimi i příjemné vánoční povinnosti. Ne, nemáme na mysli předvánoční úklid, ale tradiční pečení voňavého cukroví. K tomu obvyklému, s Vánocemi nejčastěji spojovanému druhu, patří různě tvarované, medové perníčky. Přemýšlíte, jak je letos originálním způsobem ozdobit? Nechte se inspirovat naší grafikou s osvědčeným receptem na konci.
Perník je trvanlivé pečivo, obvykle připravované z mouky, medu a různých druhů koření. Jeho historie sahá hluboko do minulosti, vždyť nejrůznější medové pochoutky provázejí lidstvo od nepaměti. Dokonce se připouští i možnost, že perník je starší než chléb, protože med divokých včel byl jednou z prvních potravin člověka.
Zpočátku šlo o velice jednoduché pracovní postupy. Ty se však časem zdokonalily, lidé objevovali nejrůznější možnosti, jak perník vylepšit a dochutit. Pečivo z mouky a medu se nacházelo už v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé se ve svých dílech zmiňovali o zvyku starých Řeků rozdávat při slavnostních příležitostech perníky nejrůznějších tvarů.
Podobně jako jinde ve světě, také v české kuchyni probíhal postupný vývoj a začlenění perníku jako tradičního pečiva, spojeného s různými svátky a obřady. Vůbec první zmínka o perníkářích, perníku, jeho výrobě a prodeji u nás je z roku 1335 z Turnova. Tam prodávali perník při svátcích a posvícení tzv. caletníci; tak se totiž tehdy perníkářům říkalo.
Od počátku 15. století do roku 1419 napočítal Z. Winter v Praze osmnáct perníkářů. Perník byl v té době - vzhledem k ceně koření - poměrně luxusním zbožím, které se podávalo pouze v nejbohatších domácnostech. Z tohoto důvodu se perníkáři vyskytovali zejména ve velkých městech.
Zpočátku se perníky tvarovaly nejspíš pouze ručně, až později byly vytvořeny nejrůznější formy a formičky. Ty nejstarší dochované jsou přibližně ze 16. století a měly především náboženské náměty.
Perník následně prošel ještě dalším vývojem s mnoha zvraty, pokud jde o jeho oblíbenost, nicméně od druhé poloviny 19. století začalo perníkářské řemeslo postupně ustupovat cukrářské výrobě. Perníkářské dílny byly postupně přeměňovány na dílny cukrářské a počátkem 20. století perníkářská výroba téměř vymizela.
Dnes se, jako země, snažíme opět na tuto voňavou tradici navázat, nicméně v domácnostech se pečení perníčků dochovalo hojně.
Hledáte-li letos inspiraci, případně chcete-li zkusit něco nového, projděte si naši galerii. Je plná inspirativních perníčků a způsobů zdobení i použití, včetně osvědčeného a jednoduchého receptu na konec.
Nechte se pohltit vánoční atmosférou už teď.