reklama

Lepší už nenajdete. Toto jsou nejoblíbenější recepty na vánočku podle čtenářů

Cereální vánočka

Ingredience

  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • 1 kostka droždí 
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce mandlových plátků
  • 500 g celozrnné mouky
  • 0.3 l sojového mléka
  • 100 g ovocného cukru
  • 1 balíček vanilkové fruktózy
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 1 hrst sušených meruněk
  • 1 žloutek (na potření)
  • 2 lžíce oleje lisovaného za studena
  • 2 lžíce mandlových plátků (na ozdobu)

Zdroj: vaření.cz

Postup

  1. Smetanu dáme zahřát, nadrobíme do ní droždí a necháme 5 minut kynout.
  2. Do mísy nasypeme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr i vanilkovou fruktózu a promícháme.
  3. Poté přilijeme kvásek, vlažné mléko a rum. Vymícháme vařečkou na hutné, nelepivé těsto, do kterého vmícháme na kostičky nakrájené meruňky i mandle a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.
  4. Po vykynutí upleteme z těsta vánočku (můžeme použít i vymazanou formu vánočky).
  5. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozšlehaným ve lžíci vody a posypeme mandlemi. Necháme ještě alespoň 1/2 hod přikryté utěrkou kynout.
  6. Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova a ihned po vyndání ji potřeme olejem.
  7. Cereální vánočku zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Pocukrujeme hroznovým cukrem. 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama