Tři báječné recepty pro děti: Exotická inspirace!
Obvykle cizokrajná jídla dětem příliš nesvědčí a ani nechutnají. Nicméně některá z nich jsou vysloveně přínosná a byla by škoda je občas neuvařit. Nabízíme vám recepty na ně.
Obvykle cizokrajná jídla dětem příliš nesvědčí a ani nechutnají. Nicméně některá z nich jsou vysloveně přínosná a byla by škoda je občas neuvařit. Nabízíme vám recepty na ně.
Při návštěvě arabských zemí rozhodně vyzkoušejte cizrnu. Nedostatečná konzumace luštěnin je totiž u českých dětí velkým problémem. V Itálii si zase vychutnáte ryby, které obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, důležitých pro zdravý růst a vývoj. Italové je upravují znamenitě, máte tedy velkou šanci, že si zde ryby oblíbí i děti, které je doma nejedí. Kromě starobylé kultury obohacuje Řecko svět o olivový olej. Moussaka na něm dělaná chutná všem a je zdravá. A teď už ke konkrétním receptům…
Špagety s rybou po italsku
Suroviny
- 200 g špaget
- 200 g nakrájeného platýze nebo jiné ryby
- 1 menší šalotka
- 1 dcl zeleninového vývaru
- 100 g olivového oleje
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- lístky čerstvé bazalky
- 4 cherry rajčátka
Postup
Na olivovém oleji orestujeme šalotku, přidáme platýze, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát. Přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.
Hummus, jak ho rádi Arabové
Suroviny
- 130 g cizrny, vařené nebo konzervované, scezené
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sekaná zelená petrželka
- sůl, pepř, případně sladká paprika
Postup
Vařenou nebo konzervovanou cizrnu rozmixujeme. Postupně přiléváme olej, na závěr přidáme kořenicí přísady a krátce prošleháme, aby se vše spojilo do hladké pasty. Podáváme jako pomazánku na chléb, drobné slané pečivo nebo chlebovou placku.
Telecí moussaka z řecké kuchyně
Suroviny
- 300 g mletého telecího masa
- 200 g loupaných rajčat v plechovce
- 1 cibule
- 4 čerstvá rajčata
- 1 masitý lilek
- olivový olej, sůl, pepř
Postup
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme solí a pepřem. Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.