Okurkovo-papriková čalamáda (4 skleničky)
Ingredience
- 600 g okurek
- 4 bílé/zelené papriky
- 2 červené papriky (kapie)
- 2 cibule - ideálně červená (lze vynechat)
- 1 přípravek k nakládání
- 1-2 lžičky hořčičného semínka
- 1-2 lžičky koriandrových semínek
- 1,5 - 1,8 l vody
- 400 ml kvasného octa
- 100-120 g cukru
- 1 lžička celého nebo ½ lžičky mletého pepře
Postup
- Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované. Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček.
- Do kastrůlku dejte vodu, ocet, přípravek na nakládání, cukr a hořčičná i koriandrová semínka. Přiveďte k varu a pět minut svařte.
- Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte.
- Nakonec čalamádu zavařte - v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) na cca 20 min a uchovávejte na temném místě.
Tip: Pokud chcete čalamádu pikantní, přidejte dle chuti i papričku pálivou (cca 1-2 ks), nebo nastrouhejte kousek křenu.