"V zimě nejsou nejlepším zdrojem vitaminů mandarinky a pomeranče, ale především kvašená zelenina. Měli bychom ji mít neustále při ruce. Kvašená zelenina je totiž skutečně skvělý zdroj vitaminů a enzymů, které nám v zimě pomáhají zůstat fit. Na naše celkové zdraví a imunitu mají totiž zásadní vliv naše střeva, a proto se snažíme, abychom je nepřetěžovali, ale naopak jim poskytli tu správnou potravu. A právě mléčné kvašení je to pravé," říká autorka oblíbených kuchařských knih.
Nakrájíme nejrůznější zeleninu, jakou máme rádi, bílé nebo červené zelí, čínské zelí, cibule, jarní cibulka, červená řepa, ředkev a ředkvičky, mrkev, papriku, řapíkatý i bulvový celer, květák, cuketu, okurku.
V míse promícháme s kouskem strouhaného zázvoru, několika utřenými stroužky česneku, drcenými chilli papričkami a solí, která by měla tvořit asi dvě procenta objemu zeleniny. Můžete klidně vynechat chilli a zázvor a přidat třeba křen, kmín a hořčičné semínko.
Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí šťávu, promícháme a natlačíme do čisté velké zavařovačky nebo kvašáčku.
Dobře upěchujeme, zatížíme, volně zakryjeme, aby zelenina mohla dýchat, a necháme asi čtyři až pět dní v teple kuchyně, poté přemístíme do chladného sklepa nebo chladničky (v menších skleničkách).
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.