reklama

Vařit s dětmi venku na ohni? Lze to, říká autorka Outdoorové kuchařky. Prozrazuje tip

Sladký špíz (4 osoby)

V přírodě roste spousta dezertů sama od sebe: lesní jahody, maliny nebo třešně ptačky už žádnou další úpravu nepotřebují. Ne vždycky jsou ale po ruce a s koncem léta jich kvapem ubývá. V takové chvíli mlsní malí výletníci ocení netradiční dobrotu s vůní kouře a medu. Jejím základem jsou jablka, doplnit je můžete i pevnějšími hruškami. Oboje najdete ve zplanělých sadech či v alejích u cest. Jen letní jablka se na tuhle kratochvíli moc nehodí, jsou vodnatá a jejich dužnina se většinou snadno rozpadá. Je důležité ovoce vybrat pečlivě, aby půlka špízu nezůstala syrová a půlka na škvarek.

Ingredience

  • 4 jablka, nejlépe různých odrůd
  • 2 hrušky
  • 20 švestek
  • 4 lžíce medu
  • 1 citron
  • čtvrt lžičky skořice
  • špetka muškátového květu
  • silnější drát

Postup

  1. Jablka neloupeme, pouze je zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky. Ty napícháme na kusy drátu střídavě se švestkami a hruškami.
  2. Z medu, citronové šťávy, skořice a muškátového květu připravíme marinádu, kterou špízy potřeme.
  3. Ze silnějšího drátu připravíme improvizovaný gril.
  4. Když pak máme v ohništi dost řeřavých uhlíků a plameny jsou nizounké, gril umístíme nad ně a špízy na něm za průběžného otáčení a přelévání marinádou opékáme.
  5. Poté co jablka zkaramelizují, je dezert hotov. Necháme chvíli zchladnout, aby si nikdo nepopálil jazyk a pusu.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama