reklama

Vařit s dětmi venku na ohni? Lze to, říká autorka Outdoorové kuchařky. Prozrazuje tip

Bramborové placky na kameni (4 osoby)

Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene a pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.

Ingredience

  • 1 kg vařených brambor
  • 1 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 ml javorového sirupu
  • sůl

Postup

  1. Brambory doma uvaříme ve slupce. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno, smícháme s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli.
  2. Důkladně vypracujeme těsto a pak je zabalíme do igelitového sáčku nebo do plátýnka.
  3. Na místě oběda uděláme oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábneme, povrch očistíme listím a na plochu dáme připravené placky z doneseného těsta.
  4. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky.
  5. Hotové placky poléváme lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžeme je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama