reklama

Vařit s dětmi venku na ohni? Lze to, říká autorka Outdoorové kuchařky. Prozrazuje tip

Kuře v jílu (4 osoby)

Drůbeží maso si uchová šťávu a nevysuší se díky tomu, že se peče úplně uzavřené, slanina a cibule uvnitř tomu ještě pomůžou a přidají příjemné aroma. Různé varianty tohoto receptu najdete u kočovných kmenů napříč světem. V našich zeměpisných šířkách pekli slepici v jílu kočující Romové ještě před sto roky. V případě, že na jílovitou půdu nenatrefíte, můžete kuře zabalit do alobalu. V takovém případě však bude čas pečení asi poloviční.

Ingredience

  • 1 kuře
  • 20 dkg slaniny
  • 1 cibule
  • 4 bagely
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 10 mladších kopřiv
  • pečicí papír
  • jíl nebo alobal
  • kmín
  • sůl

Postup

  1. Kuře doma vykucháme a očistíme.
  2. Na místě oběda vyhloubíme prohlubeň, rozděláme v ní oheň. Kuře důkladně nasolíme zvenku i zevnitř.
  3. Potom oloupeme cibuli a vložíme ji dovnitř, stejně jako nakrájenou slaninu. Nakonec kuře zvenku pokmínujeme.
  4. Potom opeřence pečlivě zabalíme do pečicího papíru a převážeme. Nakonec jej oplácáme stejnoměrnou vrstvou jílu a necháme zaschnout.
  5. Když jsou na dně ohniště už jen uhlíky, rozhrábneme je a kuře položíme tak, aby mělo žhavé ze všech stran. Pak nad pečínkou udržujeme zhruba dvě hodiny mírný oheň. Když vyhasne, necháme kuře půl hodiny dojít, poté vyhrabeme a sloupneme hliněnou krustu.
  6. V ešusu spaříme lístky kopřiv.
  7. Bagely rozkrojíme napůl, lehce namažeme hořčicí a vyskládáme do nich kousky natrhaného kuřecího masa, na ně rozložíme vrstvu spařených lístků a podáváme.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama